Strategi Malaysia

Parlimen dibubarkan untuk membuka jalan untuk PRU14
– PM Malaysia bubar Parlimen pada hari Sabtu, membuka jalan untuk PRU14.
– Suruhanjaya Pilihan Raya akan mengadakan mesyuarat khas untuk menentukan tarikh mengundi.
– BN secara meluas dijangka untuk menang, yang mana kami lihat sebagai memberi kesan antara neutral ke positif untuk pasaran.
– Pemenang berpotensi dari manifesto PRU14 BN adalah sektor pengguna dan pembinaan.
– Kami menjangkakan pasaran saham untuk kekal tidak menentu. Kami mengekalkan sasaran KLCI pada 1,880 mata.

Panggilan pilihan raya umum Ke-14 (PRU) PM
Perdana Menteri Malaysia Dato’ Sri Najib Razak membubarkan Parlimen pada hari Sabtu, membuka jalan untuk pilihan raya umum ke-14 (PRU14) yang sangat dinanti-nantikan itu. Itu bukanlah satu kejutan kerana media tempatan telah melaporkan bahawa PM mungkin membubarkan Parlimen seawal Jumaat (6/4). Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mesti memanggil pilihan raya dalam masa 60 hari dan SPR telah mendedahkan bahawa jumlah pengundi berdaftar adalah 14.94 juta orang.

Perkara yang boleh dijangkakan
SPR akan mengadakan mesyuarat khas untuk menentukan dan mengumumkan calon dan tarikh pengundian. Semasa PRU13, SPR mengadakan mesyuarat khasnya seminggu selepas pembubaran Parlimen. Mengikut sejarah, tempoh yang paling pendek antara hari pembubaran dengan pilihan raya adalah 15 hari sementara yang paling lama adalah 55 hari, dengan purata 29 hari. Media tempatan telah melaporkan bahawa undian mungkin diadakan pada hujung April atau awal atau pertengahan Mei dan berkemungkinan diadakan sebelum 17 Mei (tarikh sementara untuk permulaan Ramadhan).

Perkara penting dari manifesto PRU14
Manifesto PRU14 BN, yang dilancarkan pada hari Sabtu, menyerupai Bajet awal, dengan janji untuk asas pengundi yang lebih besar (isi rumah berpendapatan rendah, peneroka Felda, wanita, warga tua, dan petani). Janji utama termasuklah: 1) tambahan dalam pembayaran BR1M, 2)meningkatkan gaji minimum kepada RM1,500 dalam tempoh 5 tahun, 3) kemungkinan kajian semula dalam cukai pendapatan persendirian dan korporat, 4) penambahan dalam bantuan rumah mampu milik, 5) insentif khas dan dana kepada peneroka Felda, dan 6) pas pengangkutan awam bersubsidi, jalur lebar dan barang/perkhidmatan pengguna yang lain.

Penuh dengan faedah pilihan raya (BR1M)
Satu kategori baru ditambah kepada Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M), iaitu isi rumah dengan pendapatan dari RM4,000-RM5,000, yang mana akan menerima sejumlah RM700 dalam dua pembayaran pada Jun dan Ogos. Kerajaan juga akan menggandakan sebanyak dua kali ganda pemberian BR1M pada Jun dan Ogos untuk isi rumah yang berpendapatan RM4,000/bulan dan ke bawah dan individu yang berpendapatan RM2,000/bulan dan ke bawah. Kami menjangkakan tambahan pembayaran BR1M berjumlah sekurang-kurangnya RM3.71 bilion atau 0.25% daripada KDNK pada 2018, yang mana adalah lebih daripada kenaikan gaji kakitangan awam minggu lepas sebanyak RM1.46 bilion berkuatkuasa 1 Julai. Komitmen perbelanjaan baru menunjukkan bahawa defisit bajet nampaknya tidak akan pulih dengan ketara dari sasaran 2.8% KDNK walaupun kenaikan daripada harga minyak yang lebih tinggi dan pertumbuhan KDNK.

Kesan berpotensi ke atas pasaran
Kami percaya pasaran menjangkakan parti pemerintah, Barisan Nasional (BN), untuk menang dengan majoriti kerusi Parlimen yang selesa. BN kini mempunyai 133 daripada 222 kerusi di Parlimen. Kami melihat kemenangan BN yang dijangkakan secara meluas itu sebagai memberi kesan antara neutral ke positif untuk pasaran. Prestasi pasaran saham selepas pilihan raya akan bergantung kepada tahap tekanan jualan semasa tempoh berkempen dan keputusan pengundian.

Mengekalkan sasaran KLCI pada 1,880 mata dan pilihan utama
Kami menjangkakan pasaran saham kekal tidak menentu semasa tempoh berkempen dan memandangkan ketegangan perang perdagangan AS-China yang berterusan. Pada pandangan kami, sektor yang berpotensi menjadi pemenang dari manifesto PRU14 BN termasuklah pengguna (BR1M dan gaji minimum yang lebih tinggi) dan pembinaan (disebabkan pelancaran projek infra). Kami mengekalkan pendirian pertahanan kami dan tiga pilihan utama kami adalah Axiata, Dialog dan Westports.

Tulisan asal oleh:
CGSCIMB, 9 April 2018

-PRU14.TV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *