Soalan Untuk Pembangkang

Saya mempunyai soalan untuk pembangkang.

Sebelum tahun 2013, pembangkang akan membuat kenyataan setiap beberapa bulan menyerang kerajaan dengan mengatakan bahawa IPP berat sebelah menyebabkan kerajaan Malaysia kehilangan RM20 bilion hingga RM30 bilion setiap tahun kepada kroni.

Suspek biasa seperti Lim Guan Eng, Rafizi, Lim Kit Siang, Tony Pua Wong Chen dan sebagainya telah membuat kenyataan sedemikian sebelum ini.

RM20 bilion hingga RM30 bilion setiap tahun.

Selepas 2013, pembangkang tidak lagi membuat kenyataan ini. Mengapa?

Hanya kerana masalah legasi IPP berat sebelah yang dibuat oleh Mahathir telah diselesaikan.

Inilah caranya:

1MDB membeli banyak loji IPP ini pada tahun 2010 hingga 2012 untuk memasuki industri IPP untuk menjadi syarikat IPP ke-2 terbesar di Malaysia.

Kemudian pada bulan September 2012, kerajaan telah mengadakan tender terbuka Perjanjian Pembelian Kuasa IPP yang pertama dalam sejarah Malaysia. 1MDB adalah pembida yang paling rendah untuk setiap pembaharuan atau loji IPP baru – yang menyebabkan pembida lain mengikuti tindakan itu – sekali gus menyelesaikan perjanjian berat sebelah itu.

1MDB yang bekerja dengan kerajaan berjaya menjimatkan Malaysia RM20 bilion hingga RM30 bilion setiap tahun (mengikut angka Pakatan) – atau antara RM400 bilion hingga RM600 bilion dalam tempoh 20 tahun akan datang.

Bukti bahawa masalah ini telah diselesaikan adalah subsidi gas yang banyak dikurangkan kepada IPP dalam laporan tahunan Petronas serta keuntungan pecah rekod Tenaga setiap tahun sejak tahun 2012.

Hakikat bahawa pembangkang tidak lagi bising tentang perkara ini adalah bukti yang terbaik yang boleh anda dapat tetapi anda tidak akan mendapat pujian dari mereka untuk 1MDB atau untuk kerajaan Najib kerana menyelesaikan ini.

Sekarang soalan saya adalah ini:

Hutang keseluruhan semasa 1MDB adalah RM30 bilion – disokong dengan aset yang semakin meningkat dalam nilai dan hutang itu adalah hutang jangka panjang dengan pembayaran terakhir sehingga tahun 2039.

Jadi, bagaimanakah Malaysia tidak muflis apabila kita kehilangan RM20 bilion hingga RM30 bilion setiap tahun tetapi kita akan muflis kerana hutang keseluruhan 1MDB yang bernilai RM30 bilion seperti yang mereka dakwa?

Saya sedang menunggu pemimpin Pakatan untuk menjawab soalan saya ini.

Tulisan asal oleh:
Eric See-To, Facebook Eric See-To, 13 April 2018

Link asal artikel:
https://www.facebook.com/EricSeeTo/

-PRU14.TV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *