Pakatan Pembangkang Kekal Dalam Kegelapan Mengenai Perjanjian Malaysia

KUALA LUMPUR: Pakatan pembangkang kekal dalam kegelapan apabila ia melibatkan isu-isu yang melibatkan Sabah, Sarawak dan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).

Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman berkata apabila ia mengenai MA63, parti-parti pembangkang telah salah menyamakan konsensus dengan kompromi, dan enggan melihat gambaran yang lebih besar.

Beliau berkata pembangkang, terutamanya Parti Warisan Sabah bercakap seolah-olah MA63 melibatkan hanya Sabah dan Sarawak.

“Konsensus – pada mereka, tidak bermakna.

“Konsensus pada asalnya adalah perkataan Latin yang bermaksud persetujuan.

“Seperti biasa, perjanjian melibatkan dua atau lebih pihak. MA63 pada asalnya melibatkan lima pihak utama: Malaya, Sabah, Sarawak, Singapura dan United Kingdom,” katanya dalam satu kenyataan malam ini.

Anifah berkata, Malaysia, sekarang sebagai sebuah negara berdaulat dan tidak lagi menjadi tanah jajahan mahkota, mempunyai tiga komponen utama: kerajaan Persekutuan, dan negeri-negeri autonomi Sabah dan Sarawak.

Katanya, penguatkuasaan perjanjian itu atau pindaan kepadanya memerlukan semua pihak untuk bekerjasama.

Sehubungan itu, Anifah berkata mengkaji semula perjanjian itu tidak boleh dilakukan secara sepihak atau hanya oleh negeri-negeri Sabah dan Sarawak kerana perjanjian itu juga melibatkan kerajaan persekutuan.

“Sekarang, bagaimana kita mahu merealisasikan MA63 berdasarkan konsensus?

“Salah satu caranya ialah melalui Jawatankuasa Pemandu Kebangsaan mengenai Devolusi Kuasa, yang diketuai oleh saya sendiri bersama dengan (Menteri di Jabatan Perdana Menteri) Datuk Seri Nancy Shukri.”

Sebaliknya, Anifah berkata cadangan pakatan pembangkang melihat bahawa di peringkat persekutuan, mereka merancang untuk menubuhkan Jawatankuasa Khas Menteri untuk mengkaji semula MA63.

“Saya mempunyai dua soalan mengenai jawatankuasa yang dicadangkan ini: pertama, saya sudah menjadi pengerusi bersama Jawatankuasa Khas tersebut dengan Datuk Seri Nancy. Kami sudah berjaya membahagikan hal ehwal pentadbiran kepada kedua-dua kerajaan negeri Sabah dan Sarawak, dan kami telah memajukan isu-isu berkaitan dengan 40 peratus hak pendapatan bagi negeri Sabah. Sekiranya kita dipilih semula, kita akan membuat lebih banyak kemajuan.”

Dalam hal ini, Anifah berkata janji pakatan pembangkang yang diulangi oleh pengerusinya, Tun Dr Mahathir Mohamad dalam ‘Ucapan Dasar’ beliau baru-baru ini, membuatkan beliau tertanya-tanya sama ada pihak pembangkang benar-benar memahami apa yang mereka tawarkan kepada rakyat Sabah dan Sarawak.

“Kedua, dengan membentuk Jawatankuasa Khas Menteri, anda mengakui hakikat bahawa konsensus oleh kedua-dua kerajaan persekutuan dan negeri diperlukan untuk merealisasikan MA63, tidak kira siapa yang berkuasa.

“Seperti yang dinyatakan, kesedaran MA63 tidak boleh dilakukan secara unilateral.

“Ambil Borneonisasi perkhidmatan awam kita sebagai contoh, yang juga disebut oleh Tun Mahathir – adalah tidak masuk akal untuk melakukannya secara unilateral tanpa konsensus.”

Anifah menambah bahawa tindakan terbaik adalah untuk mempunyai Jawatankuasa Menteri untuk memberikan konsensus – seperti yang sudah ada.

Beliau menambah bahawa manifesto pakatan pembangkang yang mencadangkan agar jawatankuasa yang sama ditubuhkan adalah tidak masuk akal.

“Ia sama seperti mencadangkan pembentukan Kementerian Pertahanan walaupun kita sudah ada itu.”

Anifah berkata bahawa Dr Mahathir dalam ‘Ucapan Dasar’ baru-baru ini juga mencadangkan program pertukaran antara pelajar-pelajar Sabah, Sarawak dan Malaysia Barat.

“Sekali lagi, ini sudah ada – dengan kedua-dua Yayasan Sabah dan Yayasan Sarawak menerajui program ini.”

Beliau berkata di kalangan alumni program itu adalah tidak lain daripada Menteri Kerja Raya Datuk Fadillah Yusof yang ditugaskan untuk membangunkan Lebuhraya Pan Borneo.”

“Sekiranya Ahli Parlimen Pakatan mengambil masa untuk berbincang dengan anggota Parlimen Borneo sebelum menulis apa yang mereka panggil sebagai Manifesto, mereka sepatutnya sudah tahu.

“Oleh itu, kita boleh dengan selamat mengatakan bahawa apabila ia adalah isu mengenai Sabah dan Sarawak, Pakatan Harapan masih kekal dalam kegelapan,” katanya.

Tulisan asal oleh:
New Straits Times, 13 April 2018

Link asal artikel:
https://www.nst.com.my/news/politics/2018/04/356575/opposition-pact-remains-dark-when-it-comes-malaysia-agreement

-PRU14.TV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *