Strategi DAP Untuk Mencetuskan Tsunami Melayu

Pada tahun 1990, Barisan Nasional memenangi 53% undi dan 70% kerusi manakala gabungan PAS-Semangat-DAP memenangi 40% undi dan 20% kerusi. Itulah “wake-up call” untuk Umno dan DAP dan mereka menyedari bahawa orang Melayu menentukan siapa yang membentuk kerajaan. Oleh itu, jika Umno mahu terus memerintah, ia mesti terus mendapat sokongan orang Melayu. Dan jika DAP mahu membentuk kerajaan, ia perlu berbuat demikian melalui orang Melayu. DAP, sendiri, tanpa orang Melayu, tidak boleh pergi ke mana-mana. Sindrom Ali Baba, yang merupakan sebahagian daripada budaya korporat Malaysia, kini perlu diperluaskan kepada politik.

 

Pilihan Raya Umum Ke-14 akan diadakan pada 9 Mei 2018. Tetapi ini sebenarnya adalah pilihan raya Umno dan PAS yang ke 15 (begitu juga dengan MCA dan MIC). Pilihan raya pertama diadakan pada 27 Julai 1955 apabila Umno memenangi 34 kerusi, MCA 15, MIC dua dan PAS (masa itu dipanggil PMIP) hanya satu. Malah Parti Perikatan Umno, MCA dan MIC memenangi hanya 81% undi tetapi hampir 100% daripada kerusi (atau 51 kerusi daripada 52).

Dua hari selepas PRU14 yang akan berlangsung pada 9 Mei 2018, iaitu pada 11 Mei, Umno akan merayakan Ulang Tahun ke-72 penubuhannya pada 11 Mei 1946.

Realiti politik Malaysia dari awal lagi adalah sentiasa menjadi gabungan parti yang dipimpin Umno berbanding PAS. Pada tahun 1959, Perikatan memenangi 51% undi dan 71% kerusi, berbanding PAS yang memenangi 21% undi dan 12% kerusi.

Pada tahun 1963, Malaysia dibentuk dan pada Pilihan Raya Umum 1964 Perikatan memenangi 58% undi dan 85% kerusi manakala PAS memenangi 15% undi dan 9% kerusi. Barisan Sosialis lebih baik daripada PAS dengan 16% undi tetapi memenangi hanya 2% kerusi.

Pendek kata, politik Malaysia selalu menjadi ‘Malay game’ antara gabungan yang dipimpin Umno dan PAS, dengan parti bukan Melayu yang lain hanya memainkan ‘supporting role’.

PRU14 pada dasarnya adalah antara BN, PKR dan PAS

Tidak sehingga Singapura dipisahkan dari Malaysia pada 9 Ogos 1965 – dan apabila Singapura berubah menjadi Pulau yang dipimpin oleh Cina – politik Malaysia mula berubah. Tiga bulan kemudian, pada 11 Oktober 1965, kerajaan PAP Singapura membentuk DAP, dengan tujuan untuk menjadikan ‘negeri-negeri Cina’ iaitu Pulau Pinang, Perak dan Selangor, dan mungkin juga Johor, menjadi sebahagian daripada ‘Chinese Sphere of Influence’.

PAP tidak berminat dengan tanah Melayu atau apa yang boleh dianggap sebagai ‘negeri-negeri miskin’. Pulau Pinang, Perak, Selangor dan Johor menguasai 90% ekonomi Malaysia. Oleh itu, dengan Pulau Pinang, Perak, Selangor dan Johor sebagai sebahagian daripada ‘Chinese Sphere of Influence’ Singapura, ia lebih kurang memberi kawalan kepada Cina terhadap Malaysia dan Singapura.

Walau bagaimanapun, sebelum itu, mereka perlu merobohkan penguasaan politik Melayu kerana keputusan pilihan raya terdahulu menunjukkan bahawa sesiapa yang menguasai undi Melayu mengawal Malaysia.

Empat tahun kemudian, pada pilihan raya umum Mei 1969, yang merupakan kemunculan pertama DAP sejak dibentuk pada tahun 1965, impian ‘Sphere of Influence’ hampir berlaku apabila Parti Perikatan memenangi hanya 44% undi dan dengan hanya 51 % kerusi.

1969 membuktikan bahawa anda perlu memusnahkan penguasaan politik Melayu jika anda mahu memerintah Malaysia kerana walaupun dengan kurang daripada 50% undi anda masih boleh membentuk kerajaan – selagi undi itu adalah suara Melayu dari tanah Melayu.

Pada tahun 1990, DAP ‘flirted’ dengan Semangat 46, yang mempunyai pakatan dengan PAS, hanya untuk menguji. Pada masa itu mereka bukan lagi Parti Perikatan tetapi Barisan Nasional, yang ditubuhkan pada tahun 1973. Barisan Nasional memenangi 53% undi dan 70% kerusi manakala gabungan PAS-Semangat-DAP memenangi 40% undi dan 20% kerusi.

Itulah “wake-up call” untuk Umno dan DAP dan mereka menyedari bahawa orang Melayu menentukan siapa yang membentuk kerajaan. Oleh itu, jika Umno mahu terus memerintah, ia mesti terus mendapat sokongan orang Melayu. Dan jika DAP mahu membentuk kerajaan, ia perlu berbuat demikian melalui orang Melayu. DAP, sendiri, tanpa orang Melayu, tidak boleh pergi ke mana-mana. Sindrom Ali Baba, yang merupakan sebahagian daripada budaya korporat Malaysia, kini perlu diperluaskan kepada politik.

DAP guna logo PKR Mata Lebam untuk menipu orang Melayu agar mengundi mereka kerana tanpa Tsunami Melayu DAP tidak boleh berkuasa

Dan itulah sebabnya mengapa PRU14 akan menjadi pilihan yang paling penting dalam sejarah 63 tahun pilihan raya Malaysia. Buat pertama kalinya dalam sejarah, orang Cina bersatu (menurut DAP 90% orang Cina berada di belakang mereka) manakala orang Melayu teruk berpecah kepada Umno, PAS, PPBM, PKR, PAN dan beberapa parti serpihan lain.

Sekiranya Barisan Nasional yang dipimpin oleh Umno akan digulingkan, ia perlu dilakukan sekarang. Jika pada 9 Mei 2018 ia tidak berlaku, maka itu tidak akan berlaku untuk masa yang lama. Pilihan Raya Umum pada 9 May bukan mengenai kesinambungan politik Perdana Menteri Najib Tun Razak, seperti yang dikatakan oleh beberapa orang. Ia adalah mengenai kelangsungan hidup politik Melayu. Dan inilah yang DAP tidak mahu orang Melayu sedar.

Tun Dr Mahathir Mohamad cuba memberi gambaran bahawa PRU14 adalah perlawanan antara Mahathir-Najib. Sebenarnya ia adalah pertarungan antara Umno-DAP. Sekiranya Mahathir berkata ia adalah mengenai menyingkirkan Najib kerana jenayah dan menyelamatkan Malaysia, ia berbunyi mulia dan orang Melayu akan mempercayainya. Tetapi jika dia mengatakan bahawa ia adalah untuk menggulingkan Umno bagi menggantikannya dengan DAP, Mahathir akan berhadapan dengan kebangkitan Melayu.

Sebenarnya, Mahathir dan Pakatan Harapan memberitahu dua cerita berbeza kepada rakyat Malaysia. Kepada orang Melayu, mereka mengatakan bahawa ia adalah untuk menyingkirkan Najib bagi menyelamatkan Umno. Sekiranya Umno jatuh maka kuasa politik Melayu akan berakhir. Jadi mereka perlu menyelamatkan Umno – dan untuk itu Najib mesti digulingkan.

Kepada orang Cina, mereka mengatakan untuk kuasa politik Melayu berakhir, dan bagi DAP untuk mengambil alih, mereka mesti menyingkirkan Umno. Dan untuk itu, mereka perlu mendapatkan orang Melayu mengundi Pakatan Harapan kerana kuasa politik terletak di tangan orang Melayu.

DAP perlu bekerja keras menjual logo PKR Mata Lebam kepada penyokong Cina mereka

Dan itulah sebabnya roket DAP mesti direhatkan (dikuburkan) dan tidak muncul dalam PRU14 kerana roket itu dikaitkan dengan PAP, Singapura, penguasaan politik Cina, dan sebagainya. Dan untuk mendapatkan sokongan orang Melayu, roket itu digantikan dengan mata, simbol PKR dari Mata Lebam atau mata hitam Anwar.

Hari Pencalonan hanya 16 hari dari sekarang pada 28 April 2018. DAP, PKR, PPBM dan PAN akan bertanding di bawah simbol Mata Lebam PKR (ironinya, termasuk Mahathir). Bagi semua calon Barisan Nasional, Najib akan menandatangani Surat Watikah. Bagi calon PKR (bermaksud DAP, PPBM dan PAN juga) Dr Wan Azizah Wan Ismail akan menandatangani Surat Watikah mereka. Dan Abdul Hadi Awang akan menandatangani Surat Watikah untuk calon PAS, sudah tentu.

Bagi Barisan Nasional dan PAS ianya agak mudah, bagi calon ‘PKR’ itu menjadi rumit. Wan Azizah bukan pemimpin Pakatan Harapan. Beliau adalah Presiden PKR. Dia juga bukan PM sementara atau calon PM. Tetapi ‘kuasa’ untuk mencalonkan calon-calon dan menandatangani Surat Watikah berada di tangannya.

Dari segi perundangan, semua calon yang bertanding dalam pilihan raya di bawah simbol PKR dan dengan Surat Watikah PKR adalah calon PKR. Mereka bukan Pakatan Harapan, DAP, PPBM atau calon PAN. Malah, Pakatan Harapan tidak wujud secara sah. Oleh itu, adakah Mahathir – yang bukan ahli mana-mana parti politik (sejak PPBM telah dibatalkan pendaftaran) dan oleh itu Calum Bebas (calon bebas) – yang akan menjadi Perdana Menteri jika ‘PKR’ memenangi kerusi yang paling banyak di Parlimen?

Secara teknikal, Presiden PKR, Wan Azizah, yang memutuskan siapa yang menjadi Perdana Menteri memandangkan partinya memenangi paling banyak kerusi.

Bolehkah Pakatan Harapan protes? Pakatan tidak wujud. Bolehkah PPBM protes? PPBM tidak lagi wujud. Bolehkah DAP protes? DAP tidak bertanding dalam pilihan raya umum. Bolehkah PAN protes? PAN tidak akan memenangi mana-mana kerusi kerana ia tidak mempunyai locus standi untuk membantah. Hanya PKR kumpulan B Azmin Ali yang boleh membantah jika dia dan orang- orangnya tidak tersingkir dalam pilihan raya umum seperti apa yang dirancang Wan Azizah (ya, jangan memandang rendah “Fan Lady”).

Sebagaimana yang Wan Azizah mengaku pada Ogos 2014, dia tidak keberatan menjadi boneka

Ini adalah susunan yang sangat berisiko bagi DAP dan PPBM. Satu-satunya harapan mereka ialah Wan Azizah dan / atau PKR tidak melakukan rampasan kuasa undang-undang. Sekiranya DAP dan PPBM membantah dan memutuskan untuk ‘meletakkan jawatan’ dari PKR, PKR masih boleh melakukan perjanjian dengan DAP, PPBM dan penentang PAN – dan akan ada banyak lagi. Akhirnya, DAP, PPBM dan wakil wakil rakyat akan diminta memilih untuk kekal berkuasa atau meletak jawatan dan dihantar semula sebagai pembangkang. Kebanyakan akan memilih PKR daripada kerjaya yang tamat.

Sebagai alternatif, DAP boleh bersetuju bahawa Wan Azizah bukannya Mahathir menjadi Perdana Menteri. Bagaimanapun, dengan bilangan kerusi yang terbesar, ia akan menjadi seperti Perak pada tahun 2008 apabila DAP melantik Menteri Besar PAS yang memberi perkhidmatan kepada DAP dan menjawab DAP. Ia akan kembali kepada perkiraan Ali Baba dengan DAP sebagai Perdana Menteri de facto dan Wan Azizah sebagai boneka wayang DAP.

DAP tahu Mahathir tidak boleh menjadi Perdana Menteri. Isu pembatalan pendaftaran PPBM dan bilangan kerusi yang diabaikan adalah satu isu. Yang lebih penting ialah kesihatan fizikal dan mental Mahathir. Mahathir baru-baru ini dimasukkan ke hospital lagi – iaitu 48 kali dalam tiga tahun. Di samping itu Mahathir mempunyai masalah ingatan yang serius dan tidak dapat memberi tumpuan. Ada yang mengatakan Mahathir tidak konsisten dan terus melakukan U-turn. Sebenarnya dia lupa apa yang dikatakan dan dilakukannya. Dan bagaimanakah seorang Perdana Menteri boleh bekerja 4-3 sedangkan pemimpin lain bekerja 24-7?

– Malaysia Today

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PENAFIAN : Artikel pendedahan ini adalah diambil sepenuhnya dari laman blog Malaysia Today dengan tajuk asal DAP’s Strategy Is To Trigger A Malay Tsunami. Segala isi kandungan ini adalah dari penulis blog berkenaan dan pihak pru14.tv mungkin tidak bermaksud sedemikian. Pihak pru14.tv berharap pihak yang dituduh/diceritakan dalam artikel ini tampil membuat penafian jika ini merupakan fitnah dari pihak tak bertanggungjawab keatas dirinya, atau sebaliknya. Terima kasih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *