Rafidah Mungkin Orang Malaysia Pertama Didakwa Di bawah Akta Anti-berita Tidak Benar Baru

Rafidah Aziz dijangka menjadi rakyat Malaysia pertama yang didakwa di bawah Akta Anti-Berita Tidak Benar 2018 Malaysia, yang diwartakan hari ini.

Menteri Pertahanan Hishammuddin Hussein berkata tuduhan Rafidah mengenai aset Mindef adalah palsu.

“Itu sememangnya tidak benar dan pembohongan yang jelas. Dalam kenyataannya, beliau mendakwa bahawa syarikat tiga orang itu membuat semua keputusan mengenai tanah Mindef juga adalah tidak benar dan pembohongan yang jelas,” kata Hishammuddin.

Adalah dipercayai bahawa setelah gagal dalam isu 1MDB, yang ramai mengatakan bahawa isu itu telah basi, Tun Dr Mahathir Mohamad cuba beralih kepada isu tanah Mindef untuk menyerang Perdana Menteri Najib Tun Razak.

Mahathir juga cuba mendapatkan Deepak Jaikishan, rakan niaga dari Andrew Leong Wye Keong, yang didakwa untuk dagangan orang dalam yang melibatkan saham Maxbiz Corp Bhd, untuk memberi keterangan bahawa beliau menyogok keluarga Najib.

Andrew Leong, kroni, proksi dan pemegang amanah Mahathir juga terlibat dalam mengatur pertemuan antara bekas IGP Tun Haniff Omar dan Timbalan Perdana Menteri Anwar Ibrahim ketika itu sebelum skandal liwat meledak pada bulan Ogos 1998.

Menurut Andrew, tujuan pertemuan Anwar-Haniff adalah untuk memberi nasihat kepada Anwar untuk menghentikan semua kegiatan gaynya kerana ramai yang menyedari tentangnya. Andrew juga berkata bahawa Mahathir yang meminta beliau untuk mengatur pertemuan antara Anwar dan Haniff.

Andrew dan Deepak mengenali satu sama lain sejak zaman Deepak hanya seorang penjual permaidani. Dan kini Rafidah, Andrew dan Deepak berada dalam ‘Pasukan Tanah Mindef’ Mahathir dalam usaha untuk menggunakan isu ini sebagai isu pengganti kepada 1MDB.

**

Surat terbuka Rafidah yang penuh dengan maklumat salah dan penipuan yang jelas
(NST, 9 April 2018) Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Hussein menolak tuduhan Tan Sri Rafidah Aziz bahawa 40,000ha tanah tentera telah dipindahkan kepada sebuah syarikat persendirian yang dimiliki oleh tiga individu.

Hishammuddin melabelkan tuduhan yang dibuat oleh bekas Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri itu dalam surat terbuka kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sebagai “penuh dengan maklumat yang salah dan ada beberapa yang merupakan pembohongan secara terang-terangan.”

“Saya dengar apa yang dikatakan Rafidah dan saya fikir ia penuh dengan maklumat yang salah dan dalam ada beberapa yang merupakan pembohongan secara terang-terangan,” katanya.

Hishammuddin berkata tuduhan Rafidah bahawa syarikat yang dikendalikan oleh tiga orang itu yang memiliki setiap inci aset Mindef (Kementerian Pertahanan) di Malaysia adalah palsu.

“Itu sangat tidak benar dan pembohongan terang-terangan. Dalam kenyataannya, beliau mendakwa bahawa syarikat tiga orang itu membuat semua keputusan mengenai tanah Mindef juga adalah tidak benar dan pembohongan secara terang-terangan,” katanya selepas melancarkan majlis penyampaian gelaran kehormat Territorial Army Brigadier General kepada Ketua Menteri Sarawak Datuk Patinggi Abang Abdul Rahman Zohari Abang Openg di kem Muara Tuang di Kota Samarahan, di sini.

“Tuduhannya terhadap saya bahawa kita akan melihat tanah Mindef untuk projek pertanian komersil berskala besar, itu juga adalah tidak benar dan satu pembohongan yang jelas.

“Saya membincangkan keselamatan makanan dengan Menteri Pertanian (dan industri berasaskan pertanian) dan tidak ada apa yang berlaku sejak itu.

“Itu dua hingga tiga tahun lalu. Dan bagi beliau untuk membuat kenyataan palsu… Saya tidak tahu apa tujuannya,” katanya.

Hishammuddin bagaimanapun memberi jaminan bahawa beliau tidak akan membiarkan reputasi kementeriannya dan kesejahteraan mereka yang berkhidmat untuk negara melalui angkatan tentera akan tercemar.

Beliau berkata tuduhan Rafidah akan didedahkan sebagai pembohongan terang-terangan.

“Bagi seorang anggota kabinet pada masa itu, yang merupakan sebahagian daripada pasukan yang membuat keputusan pada masa itu, untuk membuat tuduhan palsu tentang tiga isu ini, saya percaya beliau sama sekali tidak bertanggungjawab.

“Selepas ini, saya akan mendapatkan Mindef untuk memberi ulasan, saya akan mendapat LTAT (Lembaga Tabung Angkatan Tentera) untuk memberi respons. Saya telah meminta minit kabinet untuk melihat apa yang didakwa olehnya. Kami akan menyiasat perkara ini,” kata Hishammuddin.

Dalam surat terbukanya, Rafidah mendakwa bahawa Najib telah mencadangkan penswastaan 40,000ha tanah milik Angkatan Tentera dengan pajakan 40 tahun dan tanpa menjalani proses pembidaan terbuka.

Beliau berkata Najib telah mencadangkan supaya penswastaan itu diberikan secara langsung kepada syarikat yang dimiliki oleh tiga individu, dua lelaki dan seorang wanita.

Rafidah – yang telah berkhidmat selama dua dekad di bawah Tun Dr Mahathir Mohamad dan Tun Abdullah Ahmad Badawi, berkata beliau adalah satu-satunya yang mempersoalkan rancangan itu semasa mesyuarat kabinet, termasuk mengapa LTAT tidak dipilih untuk penswastaan yang dicadangkan.

Tulisan asal oleh:
Raja Petra Kamarudin, Malaysia Today, 11 April 2018

Link asal artikel:
http://www.malaysia-today.net/2018/04/11/rafidah-may-be-first-malaysian-to-be-charged-under-new-anti-fake-news-law/

-PRU14.TV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *