Pembatalan Pendaftaran PPBM

Maklumat yang bagus mengenai “pembatalan pendaftaran” PPBM yang saya lihat dalam surat ini di Mkini hari ini:
https://www.malaysiakini.com/letters/419357#.Ws3K7DEYO9k.facebook

Dalam Malaysiakini hari ini, Wong Chin Huat yang meletakkan gelarannya sebagai “ketua program pengajian politik di Institut Pulau Pinang”, menulis komen yang sangat spekulatif yang penuh dengan retorik politik yang mendakwa bahawa tindakan Najib Abdul Razak bercanggah dengan ketakutannya terhadap tsunami Melayu.

Dia mendakwa bahawa Najib adalah orang yang membatalkan pendaftaran parti Bersatu Dr Mahathir Mohamad walaupun ia adalah tindakan oleh Pendaftar Pertubuhan (ROS) yang bertindak berdasarkan peraturannya serta perlembagaan Bersatu itu sendiri.

Sebagai ulangan, presiden Bersatu Muhyiddin Yassin sendiri yang pada 16 Mac telah mengakui bahawa ia tidak akan dapat memenuhi permintaan dalam surat ROS yang telah diberikan kepada Bersatu lebih dua minggu lebih awal pada 28 Februari.

Sejak pembentukannya, rakyat Malaysia sentiasa diberitahu mengenai ramai pengasas, pemimpin dan ahli Bersatu yang telah meninggalkan parti dengan mengatakan bahawa parti itu tidak mempunyai pembiayaan yang mencukupi, tidak begitu teratur dan merupakan parti berasaskan kronisme.

Contoh yang jelas tentang kekurangan organisasi dan kesungguhan Bersatu dalam menjalankan parti politik yang betul ialah contoh penyingkiran Anina Saadudin sebagai ketua sayap wanita mereka (Srikandi) dengan alasan sayap Srikandi itu tidak pernah dibentuk secara formal meskipun kepemimpinan Bersatu secara rasmi mengumumkannya sebagai ketua Srikandi.

Chin Huat juga harus bertanya kepada dirinya sendiri bahawa jika Bersatu sebenarnya merupakan parti yang serius, kenapa ia tidak pernah mengadakan pemilihan parti sejak ia dibentuk pada tahun 2016?

Siapa yang mengundi Mahathir sebagai ketua, Muhyiddin sebagai presiden dan anak lelaki Mahathir sebagai timbalan presiden?

Kesemua bukti menunjukkan hakikat bahawa Bersatu telah mendapat masalah pembatalan pendaftaran ini disebabkan oleh tindakannya sendiri (atau kekurangan tindakannya sendiri) dan mereka tidak ada yang lain untuk dipersalahkan.

Saya juga ingin menekankan bahawa kerajaan Najib yang melihat Bersatu dibenarkan mendaftarkan sebagai parti politik dalam tempoh 30 hari selepas permohonan mereka diserahkan pada September 2016.

Sebelum ini di bawah pemerintahan Mahathir, keadaan ini tidak mungkin terjadi dan anda mungkin perlu menunggu beberapa tahun untuk permohonan sedemikian.

Jadi, jika tujuannya adalah untuk menghalang Mahathir dan jika ROS benar-benar menerima arahan daripada Najib maka kenapa membenarkan Bersatu untuk didaftarkan?

Sebenarnya, Bersatu tidak dibatalkan sepenuhnya tetapi hanya digantung kerana ROS telah memberikan mereka tempoh 30 hari lagi untuk mengemukakan dokumen yang tidak ada.

Walau bagaimanapun, Bersatu tidak mungkin melakukan ini kerana mereka sebenarnya tidak mempunyai niat untuk menggunakan logo mereka sendiri dalam pilihan raya umum yang akan datang dengan alasan yang sama mengapa DAP tidak menggunakan logo roket mereka kali ini.

Semua parti dalam Pakatan Harapan bersetuju untuk menggunakan satu logo yang sama dan tidak mungkin logo Amanah atau Bersatu digunakan kerana DAP tidak akan mahu dikaitkan dengan logo parti Islam atau Melayu masing-masing – terutama sekali kerana kedua-dua logo itu masih baru dan tidak diketahui kebanyakan pengundi.

Satu-satunya pilihan logo yang logik adalah PKR.

Sekali lagi saya tegaskan, walaupun anda membenarkan Bersatu menggunakan logo mereka untuk bertanding dalam PRU14, mereka tidak akan menggunakannya.

Tulisan asal oleh:
Eric See-To, Facebook Eric See-To, 11 April 2018

Link asal artikel:

-PRU14.TV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *