Eric See: 20 Rekod DAP Pulau Pinang

(The Coverage) – 1. Negeri pertama di mana Ketua Menteri yang dipertanggungjawabkan telah didakwa dengan 2 tuduhan rasuah tetapi masih enggan meletakkan jawatan.

2. Setiausaha Agung DAP pertama yang enggan menghadiri perbahasan yang banyak diperkatakan di kawasan parlimennya sendiri di sebuah negeri di mana beliau adalah Ketua Menteri walaupun dituduh dengan skandal RM20.5 bilion.

3. Negeri pertama yang tanpa malu terus mengambil kredit untuk pengurangan 90% hutang negeri walaupun mengetahui bahawa Kerajaan Persekutuan yang mengambil alih aset kerajaan negeri dan mengubah pinjaman itu menjadi pembayaran pajakan selama 45 tahun di mana negeri itu akan menanggung jumlah yang sama.

4. Kerajaan negeri pertama yang meningkatkan perbelanjaan operasi tahunan mereka sebanyak 500% dalam tempoh 9 tahun.

5. Kerajaan negeri pertama dengan jumlah yang paling tinggi dalam projek mega gagal yang mana pembinaannya langsung tidak dimulakan termasuk Terowong Pulau Pinang, PTMP, projek Temasek BPO, hospital pelancongan perubatan Taman Manggis, Eco Marina dan banyak lagi.

6. Negeri pertama yang berbohong bahawa mereka tidak pernah meluluskan sebarang projek lereng bukit dan kemudiannya didedahkan secara terbuka sebagai penipu oleh Ambiga yang mengatakan bahawa kerajaan DAP Pulau Pinang telah meluluskan pembinaan 55 blok bangunan tinggi di kawasan bukit yang tidak kukuh antara tahun 2008 dan 2015.

7. Negeri pertama yang meluluskan paling banyak projek penambakan termasuk satu projek seluas 4,500 ekar – lebih besar daripada saiz gabungan Johor Forest City dan Melaka Gateway.

8. Negeri pertama yang telah melindungi kilang haram yang sangat mencemarkan yang meracun dan menyebabkan kadar kanser meningkat di seluruh kampung terlibat dan kemudian terpaksa memohon maaf apabila didedahkan.

9. Kerajaan DAP yang pertama yang membenarkan Johor dan Melaka mengatasi Pulau Pinang dalam pendapatan isi rumah median.

10. Kerajaan negeri pertama yang mengambil kredit kerajaan terdahulu di mana negeri tersebut mencatatkan pelaburan tertinggi di antara semua negeri dan kemudian terus kalah dan tidak berjaya mendapatkan semula kedudukan teratas selama 7 tahun.

11. Negeri dengan projek lebuh raya paling mahal (PIL) pada RM385 juta per km atau RM7.5 bilion untuk 19.5km – lebih daripada dua kali ganda daripada RM160 juta per km untuk lebuh raya KIDEX yang mana telah diselar DAP kerana menjadi yang paling mahal di Malaysia pada tahun 2014.

12. Kerajaan negeri pertama yang telah menganugerahkan projek pengangkutan, projek terowong tetapi membenarkan syarikat itu hanya memulakan pembinaan sepuluh tahun kemudian untuk diselesaikan 15 tahun kemudian tetapi kemudian mengatakan bahawa projek ini sangat diperlukan hari ini untuk mengurangkan kesesakan lalu lintas yang dialami sekarang.

13. Kerajaan yang memberikan konsesi tol paling berat sebelah di dunia di mana kerajaan negeri membayar sepenuhnya kepada kontraktor untuk membina terowong tetapi masih membenarkan kontraktor untuk mengumpul tol selama 30 tahun.

14. Negeri yang membayar harga paling tinggi dalam sejarah untuk perunding untuk membuat laporan dengan kos RM305 juta tetapi nampaknya tidak kisah bahawa laporan itu tidak pernah selesai.

15. Negeri pertama yang menaikkan cukai taksiran sebanyak 13% pada tahun 2015 dan kemudiannya mendakwa bahawa mereka begitu prihatin dan memberikan diskaun 6% pada tahun 2017.

16. Negeri pertama yang menaikkan kadar air 4 kali dalam tempoh 10 tahun tetapi masih kekal paling murah di Malaysia kerana kerja baik yang dilakukan oleh kerajaan negeri BN sebelumnya.

17. Negeri pertama yang mengambil kredit kerana tiada catuan air dalam tempoh 10 tahun walaupun tidak pernah ada catuan air dalam tempoh 20 tahun yang lalu sebelum DAP mengambil kuasa.

18. Kerajaan negeri pertama yang menjual tanah dan aset negeri bernilai RM37 bilion tetapi kemudian memuji diri mereka kerana membayar pembayaran kebajikan sebanyak RM412 juta dalam tempoh sepuluh tahun.

19. Kerajaan negeri yang membuat bukit botak paling banyak dalam sejarah dan kerajaan negeri pertama yang mendakwa bahawa tanah runtuh hanya berlaku di tanah datar.

20. Kerajaan negeri pertama yang melantik seseorang yang satu-satunya pengalaman dalam bola sepak adalah bermain permainan komputer Championship Manager sebagai pengurus pasukan dan presiden pasukan bola sepak negeri – yang diramalkan menyebabkan pasukan itu gagal musim depan.

Tulisan asal oleh:
Malaysia Today, 11 April 2018

Link asal artikel:
http://www.malaysia-today.net/2018/04/11/eric-see-the-20-records-of-dap-penang/

-PRU14.TV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *