Mengundi Hari Rabu Adalah Adil Bagi Semua

Walaupun sesetengah mungkin berfikir bahawa hari Rabu adalah hari yang luar biasa untuk tarikh pengundian dan lebih suka pada hari Ahad, mungkin ada sebab rasional mengapa hari Rabu dipilih.

Malaysia adalah negara dengan kepelbagaian. Walaupun hari hujung minggu adalah hari Ahad manakala Sabtu adalah hari kerja setengah hari untuk anda, ia mungkin berbeza bagi orang lain di bahagian lain di Malaysia.

Hari hujung minggu untuk negeri Terengganu, Kedah dan Kelantan adalah hari Jumaat dan Sabtu.

Johor, yang dilihat sebagai medan pertempuran utama untuk pilihan raya ini, juga menjadikan Sabtu sebagai hari hujung minggu bermula 1 Januari 2014 – setahun selepas pilihan raya umum lepas pada tahun 2013.

Jika pilihan raya ditetapkan pada Ahad, ia menjadi tidak adil kepada negeri-negeri tersebut. Begitu juga jika pilihan raya ditetapkan pada hari Jumaat, ia menjadi tidak adil untuk negeri-negeri lain.

Begitu juga jika pilihan raya ditetapkan pada hari Sabtu, ia akan menjadi hari bekerja setengah hari untuk sesetengah manakala hari rehat penuh untuk orang lain.

Walaupun saya tidak bercakap bagi pihak Suruhanjaya Pilihan Raya, saya dapat memahami bahawa terdapat kelebihan dalam memilih hari Rabu kerana mereka berpendapat ini adalah adil untuk semua negeri dan tidak membenarkan keputusan dan kadar keluar mengundi untuk kekal konsisten di seluruh Malaysia dan tidak boleh ditipu dalam negeri tertentu.

Apa-apa pun, Pakatan Harapan sepatutnya menjadi orang terakhir yang mengadu tentang hari kerja sebagai tarikh pengundian.

Pilihan raya pertama sebagai PM oleh Pengerusi dan calon PM mereka, Tun Mahathir telah diadakan pada hari Khamis, 22 April 1982.

Dua pilihanraya terakhir beliau sebagai PM pada tahun 1995 dan 1999 juga diadakan pada hari bekerja – Isnin, 25 April 1995 dan Isnin 29 November 1999.

Tun Mahathir dan gengnya sememangnya tidak layak untuk merungut bahawa tarikh pengundian pilihan raya ini jatuh pada hari Rabu.

Amerika Syarikat yang kononnya negara paling demokratik di dunia juga mengadakan pemilihan Presiden mereka pada hari Selasa, 8 November 2016.

Tulisan asal oleh:
Eric See-To, Facebook Eric See-To, 10 April 2018

Link asal artikel:
https://www.facebook.com/EricSeeTo/

-PRU14.TV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *