SPLASH Saman Syabas, Tuntut Tunggakan Bil Bayaran RM4.2 Bilion

Semalam, kita diberitahu bahawa SPLASH telah memfailkan di mahkamah saman ke atas SYABAS yang 100% dimiliki kerajaan Selangor kerana bil yang tidak dibayar berjumlah sehingga RM4.2 bilion – yang mana adalah lebih banyak daripada rizab negeri Selangor sebanyak RM3 bilion.

Menurut SPLASH, kerajaan Selangor hanya membayar 30% daripada jumlah bil mereka kepada SPLASH sejak mengambil alih SYABAS beberapa tahun lalu.

Semakan dengan SSM juga menunjukkan bahawa bagi tahun kewangan terkini yang berakhir pada 31 Disember 2016 dan dibentangkan pada 30 Mei 2017, SYABAS mencatatkan KERUGIAN bersih untuk tahun itu sebanyak RM1.19 bilion daripada pendapatan sebanyak RM1.87 bilion.

Walaupun Kerajaan Selangor belum memfailkan kenyataan untuk tahun 2017, saya mengesyaki kerugian tahun kewangan 2017 akan menjadi sama besar atau lebih besar.

Ini bermakna SYABAS tidak mampu membayar SPLASH apabila mereka kalah kes mereka dan Kerajaan Selangor sebaliknya perlu membayar bagi pihak SYABAS.

Di samping itu, kerajaan Selangor di bawah Azmin Ali juga telah menandatangani untuk meminjam RM9.65 bilion daripada Kerajaan Persekutuan pada tahun 2015.

Laporan Ketua Audit Negara terkini bagi tahun 2016 juga menunjukkan bahawa di bawah tahun kedua Azmin menjadi MB, kerajaan Selangor mencatatkan defisit untuk tahun itu yang berjumlah negatif RM145 juta berbanding dengan lebihan yang konsisten pada tahun-tahun sebelumnya di bawah bekas MB Khalid.

Selangor kelihatan seperti satu lagi negeri yang dengan cepat menuju kebankrapan.

Syabas, MB Azmin.

Tidak hairanlah beliau hanya mampu menggunakan kereta Grab sekarang.

Tulisan asal oleh:
Lim Sian See, Facebook Lim Sian See, 10 April 2018

Link asal artikel:
https://www.facebook.com/lim.siansee

-PRU14.TV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *