Muhyiddin Yang Patut Malu, Tuduh PM Najib Tanpa Bukti

Share This:

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak tidak perlu berasa malu apabila dituduh sebagai pencuri kerana tuduhan itu tidak ada bukti tetapi Presiden PPBM, Muhyiddin Yassin yang patut malu dengan diri sendiri yang jadi pengkhianat dan kemudian menuduh Najib tanpa sebarang bukti.

Dengan memegang reputasi sebagai pemimpin yang agak alim dan warak, Muhyiddin sepatutnya tahu bahawa sebarang tuduhan perlu disertakan dengan bukti.

Dalam portal Malaysiakini, Muhyiddin dipetik mendakwa Najib tidak berasa malu walaupun dunia menggambarkannya sebagai pencuri kerana kontroversi ciptaan pembangkang melibatkan syarikat pelaburan strategik, 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Dalam siasatan Jabatan Kehakiman (DOJ) Amerika Syarikat (AS) dan pihak berkuasa negara lain, mereka hanya melakukan siasatan tapi sampai ke hari ini mereka tidak menemui apa-apa bukti.

Tuduhan fitnah oleh Muhyiddin ini lebih memalukan kerana sebelum ini ketika jadi Timbalan Perdana Menteri, beliau turut menyatakan sokongan tidak berbelah bahagi, tapi apabila ada hasutan, beliau terpedaya dan kini sudah jadi pengkhianat.

Jika Najib benar-benar seorang pencuri dan sudah mengambil wang awam berbilion ringgit, keadaan dalam negara tidak akan menjadi lancar dan pembangunan akan terbantut. Bagaimanapun, semuanya berjalan lancar malah projek pembangunan pula boleh siap lebih awal dari jadual.

Muhyiddin berkata demikian semasa berceramah di Padang Kota Lama, Pulau Pinang, malam tadi sempena ulang tahun ke-10 kerajaan pakatan di negeri itu di bawah pentadbiran DAP.

Sudah dua penggal di bawah DAP, negeri Pulau Pinang jadi semakin teruk bukannya semakin baik.

Bagaimana orang boleh percaya dengan tuduhan itu sedangkan badan penarafan antarabangsa tidak putus-putus menyampaikan laporan yang positif dan cemerlang untuk Malaysia.

Pada Oktober tahun lepas, Bank Dunia mengunjurkan ekonomi Malaysia akan berkembang lebih pantas iaitu 5.2 peratus bagi tahun ini berbanding unjuran awal 4.9 peratus.

Pada Jun lalu, Bank Dunia mengunjurkan ekonomi negara ini berkembang 4.9 peratus bagi tahun ini.

Ketua Ekonomi bagi Asia Timur dan Rantau Pasifik, Sudhir Shetty, berkata kemajuan dalam prospek pertumbuhan global dan pengukuhan permintaan domestik yang kukuh, memacu tinjauan positif bagi ekonomi sedang membangun di rantau Asia Timur dan Pasifik.

Beliau berkata, pertumbuhan kukuh dalam ekonomi maju, pemulihan sederhana dalam harga komoditi dan pengukuhan dalam pertumbuhan perdagangan global adalah faktor luaran yang akan menyokong pertumbuhan ekonomi di rantau itu.

“Malaysia dan Thailand dijangka berkembang lebih pantas daripada dijangkakan berikutan pengukuhan eksport, termasuk pelancongan dan peningkatan dalam pelaburan,” katanya.

Terbaru, kira-kira tiga hari lepas, Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) pula mengiktiraf prestasi ekonomi Malaysia yang semakin kukuh dan berdaya tahan dengan disokong oleh dasar monetari akomodatid dan juga pengukuhan fiskal secara beransur-ansur.

Ia membuktikan dasar ekonomi negara adalah berkesan dan akan terus memacu ke arah kejayaan.

“Laporan Tabung Kewangan Antarabangsa sekali lagi meletakkan Malaysia di landasan tepat untuk mencapai status negara maju berpendapatan tinggi dan memuji daya tahan dan prestasi kukuh ekonomi kita.

“Dasar ekonomi kita berkesan dan akan terus memacu kita kepada kejayaan!” kata Najib dalam catatannya di laman twitter beliau berkenaan pengiktirafan itu.

Untuk apa Najib melayan politikus seperti Muhyiddin yang senada dengan Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Mahathir Mohamad yang turut sama tak henti-henti menuduh dan mengejek Najib sebagai pencuri padahal tidak ada bukti.

Sebagai seorang pemimpin seperti Muhyiddin, beliau yang patut rasa malu, bukannya Najib.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*