Dakwaan Najib Enggan Jawab Soalan Hutang Negara Di Parlimen Tidak Betul

Share This:

Portal The Malaysian Insight (TMI) hari ini secara halus cuba memfitnah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak apabila menyatakan beliau enggan menjawab pertanyaan di Parlimen berkenaan bayara kadar faedah hutang kerajaan di Dewan Rakyat sedangkan Najib menjawab soalan berkenaan.

Soalan Ahli Parlimen Gombak, Azmin Ali (PKR) bertanyakan adakah isu 1MDB mendatangkan kesan kepada pembayaran faedah hutang atau ada alasan lain?

Najib selaku Ahli Parlimen Pekan menjawab secara politik pada awalnya dengan menyatakan bahawa masalah air di Selangor lebih kritikal dari masalah 1MDB dengan niat menyindir Azmin.

Laporan TMI yang menyatakan Najib enggan menjawab pertanyaan di Parlimen : –

https://www.themalaysianinsight.com/bahasa/s/42478/

Sejurus itu, Azmin dan beberapa wakil rakyat pembangkang lain bangun dan marah kepada Najib panas punggung apabila Perdana Menteri menyelar mereka dalam isu air yang menjejaskan jutaan pengguna di Selangor baru-baru ini.

Mereka seakan-akan tidak boleh ditegur apabila cuba mengusik Azmin dalam isu air.

Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia kemudian bersuara cuba menenangkan kekecohan yang berlaku antara Azmin dan Najib.

“Inilah keistimewaan Parlimen, Apabila ada soalan, sememangnya ada jawapan, kadang-kadang soalan itu diletakkan atas asas mempunyai makna lain dan jawapan itu juga apabila dijawab diletakkan atas alasan lain, itulah politik namanya,” kata Pandikar.

Kemudian Najib, menjawab soalan Azmin dengan menjelaskan hutang negara sudah semakin menguncup.

“Sekarang ini 50 peratus daripada KDNK, 50.88 peratus daripada 55 peratus yang kita tetapkan sebagai maksimum, jadi maknya hutang negara dari segi jumlah keseluruhannya semakin menguncup.

“Soalnya, bukan sangat saiz hutang, Tuan Yang diPertua, tapi kemampuan kita bayar balik,” kata Najib menjawab soalan Menteri Besar Selangor itu.

Azmin benar-benar terganggu apabila wakil rakyat Barisan Nasional (BN) sama-sama mempertahankan Najib dan turut menyelar Azmin yang gagal menangani isu air di Selangor yang berlaku pada 6 Mac lepas yang menjejaskan penduduk di Selangor ekoran gangguan bekalan air.

Najib bukan enggan menjawab soalan, Najib hanya menyindir Azmin dan kemudian menjawab soalan berkenaan.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*