Maria Chin Buktikan Dirinya ‘Kuda Tunggangan’ PH

Bekas Pengerusi Bersih 2.0,yang juga terlibat dalam NGO-NGO hak asasi manusia dan feminisme yang pro LGBT, Maria Chin Abdullah, mengesahkan peletakan jawatan sebagai pengerusi Bersih 2.0 semalam dan dikatakan akan bertanding sebagai calon Bebas bagi kerusi Parlimen di bawah tiket Pakatan Harapan yang diketuai DAP pada PRU-14.

Keputusan Maria untuk bertanding dalam PRU-14 dikatakan menjadi bukti bahawa Bersih 2.0 bukanlah sebuah pertubuhan bebas yang bertindak demi kepentingan rakyat,sebaliknya apa yang dimainkan pakatan pembangkang itu dikatakan telah dirancang dengan teliti untuk mewujudkan omong-omong kosong dan persepsi untuk mengaburi mata rakyat.

Sebelum ini pun, Maria tidak melakukan apa-apa apabila Maria dikatakan didesak untuk membalas tuduhan Datuk Seri Anwar Ibrahim mengenai tuduhan fitnah melibatkan 40,000 warga Bangladesh dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13).

Maria juga dikatakan turut diam seribu bahasa sebelum ini ketika tuduhan fitnah Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah kepada Datuk Seri Raja Nong Chik Zainal Abidin sehingga lah Nurul Izzah didapati bersalah di mahkamah.

Apakah beliau benar-benar ikhlas mahu perjuangkan sistem pilihan raya Malaysia yang bersih dan adil, mengapa beliau tidak langsung mengeluarkan sebarang komen membalas tuduhan fitnah berkenaan?

Memetik sumber dalaman, Ketua Pemuda UMNO Wilayah Persekutuan, Datuk Mohd. Razlan Muhamad Raffi berkata, tindakan Maria bertanding dengan menggunakan tiket Bebas menerusi Pakatan Harapan yang diketuai DAP membuktikan segala dakwaannya mengenai sistem pilihan raya hanyalah cerita dongeng semata-mata.

Menurut beliau, Maria tidak akan membuat keputusan untuk bertanding dalam PRU-14 sekiranya masih mempercayai sistem pilihan raya kekal tidak telus.

Justeru,apa yang dikatakan Ketua Pemuda UMNO Wilayah Persekutuan itu, Maria sendiri membuktikan dirinya adalah ‘kuda’ tunggangan yang dicipta pembangkang untuk mengatakan sistem pilihan raya di Malaysia ini adalah buruk dan tidak bersih sebaliknya ia adalah agenda mereka sendiri untuk mengaburi mata rakyat sahaja.

-PRU14.TV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *