Eksport Malaysia Pada Januari Melonjak 17.9%, Melebihi Ramalan

KUALA LUMPUR, 5 Mac – Eksport Malaysia melonjak 17.9 peratus pada Januari berbanding tahun sebelumnya, melonjak selepas dua bulan pertumbuhan yang lebih perlahan, berikutan permintaan yang lebih tinggi bagi barangan perkilangan, perlombongan dan pertanian, data kerajaan menunjukkan hari ini.

Pertumbuhan eksport melebihi ramalan kenaikan sebanyak 11.4 peratus oleh tinjauan Reuters, dan naik dengan ketara daripada 4.7 peratus yang direkodkan pada bulan Disember.

Eksport Januari didorong oleh penghantaran barangan perkilangan yang lebih tinggi, yang meningkat 20.4 peratus berbanding tahun sebelumnya, data daripada Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri menunjukkan.

Kebanyakan barangan adalah barangan elektrik dan elektronik. Eksport barangan perlombongan meningkat 8.5 peratus setiap tahun pada jumlah gas asli cecair dan harga yang lebih tinggi, data itu menunjukkan, sementara penghantaran barangan pertanian, terutamanya minyak sawit dan produk berasaskan minyak sawit, meningkat 6.2 peratus.

Import pada bulan Januari naik 11.6 peratus berbanding tahun sebelumnya, meningkat daripada pertumbuhan 7.9 peratus pada bulan sebelumnya. Malaysia melaporkan data perdagangan dalam ringgit.

Mata wang itu merupakan salah satu dengan prestasi terbaik Asia pada tahun lepas, mengukuh kira-kira 12 peratus. Lebihan dagangan Januari meningkat kepada RM9.7 bilion, berbanding RM7.3 bilion pada bulan Disember.

Eksport ke China melonjak 17.9 peratus berbanding tahun sebelumnya pada Januari, berikutan permintaan yang lebih tinggi terhadap produk bahan kimia, elektrik dan elektronik.

Penghantaran ke Amerika Syarikat naik 8.7 peratus, manakala eksport ke Kesatuan Eropah naik 13.6 peratus. – Reuters

Tulisan asal oleh:
The Malay Mail Online, 5 Mac 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *