BN Betul Tentang Bersih – Tawfik Ismail

PETALING JAYA: Tawfik Ismail mengkritik Bersih 2.0 selepas pengerusinya, Maria Chin Abdullah mengumumkan beliau akan meninggalkan kumpulan reformasi pilihan raya itu untuk menyertai politik.

Dalam jemputan akhbar yang diberikan semalam, Maria berkata beliau akan menawarkan dirinya sebagai calon bebas untuk Pakatan Harapan (PH) untuk pilihan raya umum akan datang (PRU14).

Bercakap kepada FMT, Tawfik, yang merupakan bekas Ahli Parlimen Sungai Benut, berkata keputusan itu mengesahkan pandangan Barisan Nasional (BN) bahawa NGO itu tidak bebas seperti yang didakwa.

“Ia telah dijangka. Ini hanya mengesahkan pandangan BN bahawa Bersih diketuai dan dikuasai oleh pembangkang,” katanya.

Tawfik juga mempersoalkan sama ada Bersih 2.0 akan mendapat cengkaman yang kuat seperti sebelum ini selepas pengumuman Maria, dan bertanya bagaimana penyokongnya akan bertindak balas terhadap berita itu memandangkan PH kini dipimpin oleh bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad.

“Apakah masa depan Bersih? Semasa ia mula dahulu, ia mengumpulkan spektrum orang yang luas.

“Sekarang, pemimpinnya telah berdiri di sisi orang yang menyebabkan penubuhan Bersih iaitu Mahathir dan bukannya mereformasi kerajaan.”

Bersih menjadi terkenal dengan perhimpunan pertamanya yang menggesa pembaharuan pilihan raya menjelang pilihan raya umum 2008. Gabungan itu menyatukan kumpulan masyarakat awam, dan telah mendalangi beberapa perhimpunan besar-besaran di Kuala Lumpur.

Tulisan asal oleh:
Sheith Khidhir Bin Abu Bakar, Free Malaysia Today, 5 Mac 2018

-PRU14.TV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *