Usahawan Kaya Seperti Neelofa, Aliff Syukri Perlu Belajar Terima Teguran

Share This:

Sudah sampai masa orang-orang kaya dan berduit banyak seperti peniaga kosmetik dan pengusaha jenama fesyen tertentu buka sedikit minda dan menerima kritikan dari netizen serta pihak lain seperti mufti berkenaan tindakan mereka yang salah serta tidak sesuai dilakukan sehingga mengganggu sensitiviti orang lain.

Dua tiga hari ini, viral di media dan media sosial isu pelakon Neelofa melancarkan koleksi baru produk tudungnya di sebuah kelab malam, Zouk di ibu negara sehingga ada kejadian perempuan memakai tudung menari dengan ala menghairahkan. Ia satu pandangan yang tidak sesuai dengan imej wanita Muslimah yang menutup aurat.

Sebelum itu, pengasas komesti D’Herbs, Datuk Seri Aliff Syukri juga tidak mahu dengar kritikan dan teguran netize dalam soal lakonannya yang kurang hebat dalam filem Badang yang katanya, sampai hari ini baru berjaya kutip RM69,000 sahaja.

Soal Neelofa lebih utama kerana disebabkan kejadian itu, Mufti Wilayah Persekutuan Datuk Dr Zulkifli Mohamad al-Bakri menegur usahawan kaya itu melalui satu surat terbuka kepada Neelofa.

Neelofa dalam isu itu berlagak angkuh dan enggan terima kritikan sebaliknya terus pertahankan tindakannya malahan Neelofa kata beliau tahu apa yang beliau lakukan.

Dr Zulkifli berkata apa yang terjadi baru-baru ini dikhuatiri bakal membawa satu fenomena normalisasi dalam bertudung sehinggakan apa sahaja boleh dibuat dan dibenarkan asalkan bertudung.

“Kekhuatiran ini bukan bermakna agama mengongkong wanita, tetapi agamalah yang sebenarnya membebaskan wanita daripada penjara keterbukaan tanpa had, kepada mendapat hak kebebasan yang bersyariat.

“Kepada para ikhwah dan akhawat, masyarakat Muslim Malaysia yang memberi teguran dan saranan, kami merasakan banyak manfaat dan istifadah yang dapat dikutip.

“Dalam keadaan seperti ini, alangkah baiknya kita mempunyai nada yang sama, penuh rahmah dan hikmah dalam memperbaiki diri sesama kita,” kata beliau.

Mufti Wilayah Persekutuan juga menasihati Neelofa sebelum melakukan apa-apa, tanyalah ulamak, sentiasa memelihara imej wanita bertudung dan carilah rezeki yang diberkati Allah SWT.

Ini kata Neelofa,

“Saya membuat keputusan untuk mengabaikan kritikan awam mengenai apa-apa isu, apa yang penting saya tahu apa yang sedang dilakukan,” katanya dengan nada berlagak.

Bukankah para netizen yang mengkritik itu adalah peminat Neelofa yang kebanyakannya sanggup berhabis wang ringgit membeli koleksi tudungnya?

Mereka hanya menegur supaya imej mereka bertudung dengan jenama Neelofa tidak dianggap dalam persepsi salah bahawa mereka juga suka ke kelab malam.

Bagi Aliff Syukri pun sama, pengkritik dalam internet peka dengan aktiviti dan mereka mahukan yang lebih baik untuk para pengusaha kaya ini lebih bersikap mendengar dan menerima kritikan. Bukan sebab anda kaya dan berduit, semua benda yang orang tegur anda, anda hendak ketepikan.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*