Mahkamah Persekutuan Tolak Permohonan Kes Murtad Di Sarawak

Share This:

Mahkamah Persekutuan telah sebulat suara menolak permohonan tiga orang mualaf dan seorang yang dilahirkan Muslim untuk murtad.

Sebelum ini,Mahkamah Persekutuan yang bersidang di Kuching semalam memutuskan bahawa empat orang yang ingin membatalkan status agama Islam mereka tidak boleh melakukannya melalui mahkamah sivil.

Memetik sumber, Empat pemohon itu – seorang yang dilahirkan sebagai Islam dan tiga orang mualaf – memohon perintah mahkamah untuk meninggalkan Islam dan mahu agama dalam kad pengenalan mereka diubah kepada Kristian.

Menurut penghakiman yang dibuat oleh Presiden Mahkamah Rayuan Tan Sri Zulkefli Ahmad Makinudin, walaupun tiada peruntukan untuk mengadili kes murtad di dalam Mahkamah Syariah, namun terdapat seksyen di dalam Ordinan Majlis Agama Islam Sarawak 2001 yang membolehkan pendengaran kes-kes tersebut.

Barisan panel hakim lain yang turut serta dalam memberi penghakiman adalah, Tan Sri Ahmad Maarop, Tan Sri Hasan Lah, Tan Sri Ramly Ali dan Tan Sri Jeffrey Tan Kok Wha.

Keputusan ini bermakna, Salina Jau Abdullah, Jenny Peter, Mohd Syafiq Abdullah dan seorang pemohon berbangsa Melayu, Syarifah Nooraffyzza Wan Hosen perlu memfailkan permohonan mereka di Mahkamah Syariah.

Menurut laporan yang diterbitkan oleh The Malaysian Insight , Hakim Zulkefli Ahmad memaklumkan kepada peguam yang mewakili pemohon-pemohon murtad itu bahawa rayuan yang dibuat adalah tidak berasas.

Para pemohon murtad diwakili oleh Ahli Dewan Undangan Negeri Sarawak bagi kawasan Ba’kelalan, peguam Baru Bian yang juga merupakan Pengerusi Parti Keadilan Rakyat (PKR) negeri Sarawak.

Pengarah Institut Kajian Politik Malaysia (MAPAN), Universiti Utara Malaysia (UUM) Dr Kamarul Zaman Yusoff pernah menyatakan sebelum ini, kandungan buku Baru Bian, ‘The Long Awakening’ adalah bukti jelas semangat agamanya dicampuri politik.

-PRU14.TV

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*