Lelaki Degil! Ceroboh Koc Wanita..Ada Yang Meraba,Gesel Tubuh

Share This:

KTMB atau Keretapi Tanah Melayu Berhad memperkenalkan Koc Wanita bagi perkhidmatan tren KTM Komuter pada April 2010,adalah bertujuan memberi keselesaan dan meningkatkan keselamatan pengguna wanita.

Bagaimanapun, masih ada segelintir lelaki yang degil memasuki dan menceroboh koc wanita ini yang telah menerusi pengalaman beberapa wanita yang menggunakan perkhimatan awam itu.

“Saya penat menghalau lelaki warga asing ‘miang’ yang gemar menceroboh koc wanita. Malangnya mereka cukup keras kepala dan degil.”

Ummu Sharik Hamzan Kamar, 23, berkata keadaan itu sering dialami setiap kali setiap kali dia menggunakan khidmat komuter dari stesen KL Sentral ke Seremban, Negeri Sembilan.

“Mereka tidak menghormati pengguna lain, terutama wanita. Ada yang akan beralih ke koc lain sebaik ditegur, namun ada juga yang pura-pura tak dengar,” katanya ketika ditemui.

Seorang penuntut, Fatin Athirah Mohd Zarus, 21, berkata, Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) perlu mengambil tindakan bagi mengelak pencerobohan lelaki warga asing ke koc wanita terus berulang.

Beliau berkata. lelaki warga asing itu bukan hanya merampas tempat duduk milik penumpang wanita, malah turut mengambil kesempatan meraba atau sengaja menggesel tubuh pada penumpang wanita.

Sementara itu, Nurul Eyniatasya Mohamed, 21 berkata, perbuatan lelaki warga asing itu menyebabkan ada penumpang warga emas dan wanita hamil terpaksa berdiri.

Justeru, kepada para lelaki yang masih ada sifat kemanusiaan, berilah keutamaan kepada wanita yang lebih memerlukan,nama pun koc wanita sudah tentunya ianya untuk wanita sahaja.

-PRU14.TV

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*