Ashman Najib Menjual Quinoa

Saya tidak faham mengapa portal berita dan pemimpin pembangkang termasuk Lim Kit Siang menyerang anak lelaki Najib, Ashman kerana berusaha untuk mengimport, membungkus dan menjual Quinoa ke kedai-kedai.

Ayah Ashman adalah PM semasa, datuk sebelah bapanya juga adalah seorang PM manakala datuk sebelah ibunya adalah jutawan Melayu pertama Malaysia, Mohd Noah.

Malah, moyang lelakinya juga merupakan Orang Kaya Indera Shahbandar Pahang, satu gelaran yang diwarisi PM Najib.

Jadi, adakah salah bahawa Ashman juga mahu mengukir kerjayanya sendiri dan mencapai sesuatu untuk dirinya sendiri dalam hidupnya?

Jadi apa yang salah dengan seorang lelaki muda pada usia pertengahan dua puluhan yang bersemangat tentang produk yang pada beliau adalah sihat dan baik untuk rakyat Malaysia dan beliau mahu memulakan perniagaan kecil dengan beberapa kawannya?

Seperti yang dikatakan PM Najib, mungkin Quinoa yang berasal dari Peru itu juga boleh ditanam di Malaysia dan mungkin satu hari nanti ia boleh menjadi tanaman makanan utama di Malaysia.

Ingatlah bahawa Getah juga bukan berasal dari Malaysia dan dibawa dari Brazil oleh British untuk ditanam di sini – jadi mengapa tidak Quinoa? Harga pasti akan turun jika ditanam di dalam negara.

Jika sememangnya ia berasaskan protein dan bukannya berasaskan karbohidrat seperti nasi, mungkin satu hari rakyat Malaysia dapat menjadi lebih kurus dan lebih sihat daripada menjadi orang paling gemuk di Asia.

Dari gambar-gambar yang kini tular di media sosial, Ashman kelihatan sangat bersemangat untuk menjual Quinoa secara kecil-kecilan melalui kedai-kedai.

Beliau tidak memaksa pemerolehan kerajaan untuk membeli barangannya. Beliau juga tidak mendapat konsesi kerajaan untuknya. Jika orang tidak suka Quinoa dan tidak membelinya, beliau akan kerugian wang.

Beliau tidak menjual kepada Petronas atau agensi kerajaan seperti anak-anak Mahathir dan beliau juga tidak mengambil alih syarikat hartanah yang disenarai awamkan seperti anak Muhyiddin.

Jadi apa yang salah dengan seorang pemuda yang teruja cuba menjadi usahawan untuk mempromosikan apa yang beliau percaya adalah makanan yang sihat untuk rakyat Malaysia sehinggakan beliau harus diserang dan dikutuk oleh penyokong Pakatan dan pemimpin DAP senior seperti Kit Siang?

Tidakkah Malaysia mahu belia kita menjadi usahawan yang bersemangat? Tiadakah perkara lain yang lebih penting yang boleh dipolitikkan?

Nampaknya DAP juga mendapati tiada apa yang salah dengan menyerang anak-anak PM yang tidak pun terlibat dalam politik.

Tetapi jika anda menulis atau menyerang anak lelaki Guan Eng, Kit Siang akan menangis dan mengatakan ia adalah tidak adil dan tidak beretika untuk melibatkan cucunya.

Tulisan asal oleh:
Lim Sian See, Facebook Lim Sian See, 26 Februari 2018

-PRU14.TV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *