Malaysia Sepatutnya Jadi Negara Republik – Duta Filipina

Share This:

ISLAM merupakan agama rasmi Malaysia. Kaum lain boleh mengamalkan anutan mereka dengan bebas. Perkara ini menjadi “duri dalam daging” bagi pembangkang diketuai DAP. Bagi mereka kebebasan anutan yang diamalkan oleh negara kita masih belum menckupi. Mereka dilihat seolah-olah cuba menukar status tersebut.

Begitu banyak penghinaan yang mereka lakukan melalui individu tertentu sebagai cubaan “downgrade” kedudukan Islam dalam Perlembagaan Malaysia.

Kini Naib Pengerusi Konvensyen Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Terhadap Perempuan (CEDAW) Ke-69, Ruth Halperin-Kaddari pula mempertikaikan keputusan kerajaan menggunakan fatwa dan bukannya undang-undang sivil dalam kes “bin Abdullah”.

Dakwa CEDAW seperti dalam The Malay Mail Online, kerajaan Malaysia perlu menyatakan kesahan fatwa Islam dan mengapa mereka mendahulukannya walaupun fatwa Islam tidak diikat secara sah berbeza dengan undang-undang sivil.

“Mengapa kerajaan tidak mematuhi undang-undang yang mewajibkan kelahiran kanak-kanak didaftarkan lantas memberikan kewarganegaraan, apabila ayahnya merupakan seorang warganegara Malaysia?”

“Dan mengapa kuasa pentadbiran kerajaan yang memegang Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) lebih memilih fatwa agama berbanding undang-undang sivil?”

Dalam soalannya kepada delegasi Malaysia, Ruth juga menyoal sama ada situasi (memilih fatwa Islam) akan berubah selepas keputusan Mahkamah Persekutuan dalam kes M Indira Gandhi yang menunjukkan bahawa Mahkamah Sivil masih mempunyai kuasa pemutus walaupun dalam perkara yang melibatkan undang-undang Islam.

Ini dengan jelas menunjukkan bahawa isu berkaitan kewarganegaraan dan pendaftaran kelahiran kanak-kanak adalah “Isu Perlembagaan”. Menurut Arik Sanusi Yeop Johari dari Jabatan Peguam Negara, persoalan yang dikemukakan itu masih tidak boleh diterangkan kerana kes “bin Abdullah” adalah subjudis.

Salah seorang ahli jawatankuasa di persidangan tersebut yang tidak berpuas hati dengan jawapan yang diberikan kemudiannya menyoal sama ada Malaysia adalah negara sekular ataupun teokratik.

“Malaysia sepatutnya menjadi sebuah negara republik, bukannya negara teokratik. Dan undang-undang negara secara jelasnya mengatasi undang-undang agama,” dakwa wakil dari Filipina, Rosario G. Manalo. “Jika ia (Malaysia) sebuah negara teokratik, maka tiada lagi negara demokrasi.

Tetapi ia mengatakan ia sebuah negara republik. Oleh yang demikian, undang-undang negara adalah undang-undang tertinggi. Jadi, beri saya jawapan yang pasti.”

Rosario G. Manalo telah berkhidmat sebagai Duta Filipina ke Sweden (dengan akreditasi serentak di Norway, Finland, Estonia, Latvia dan Lithuania), ke Perancis (dengan akreditasi serentak di Portugal), ke Belgium (dengan akreditasi serentak di Luxembourg) dan Komuniti Ekonomi Eropah.

Undang-undang Syariah yang dilaksanakan dalam negara kita hampir 80% menyamai perundangan Islam yang temaktub dalam Al Quran. Beberapa perkara masih dalam perbincangan dan pertimbangan memandangkan negara kita terdiri daripada berbilang bangsa dan anutan. Namun agama Islam merupakan agama rasmi Malaysia.

Kita tidak memerlukan rakyat negara lain mengajar Malaysia cara-cara untuk mentadbir negara. Perlembagaan kita telah digarap dengan baik bagi menjaga kepentingan semua kaum tanpa mengabakan orang Melayu yang merupakan Tuan Tanah.

Ironinya rakyat negara lain pula yang cuba menyiram api perkauman dalam negara kita. Jika kita amati keadaan negara mereka itu boleh dikatakan huru hara. Apa kata mereka jaga negara mereka sendiri. Perbetulkan kepincangan yang bukan sedikit itu.

Masihkah anda ingat tragedi pencerobohan Lahad Datu oleh pemberontak dari Filipina? Negara tersebut gagal namun rakyatnya sibuk cuba “mengatur” Perlembagaan negara lain.

– pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*