Nak,Bolehkah Ibu Meminjam RM300 ?..Ini Jawapan Anak Yang Menyentuh Hati

Share This:

Sedar tak sedar, mungkin kita rasa tak cukup kerana kita abaikan SATU perkara paling penting dalam hidup iaitu ibu bapa, kita jadi lupa tanggungjawab kita sebagai anak untuk membalas budi ibu kerana perbelanjaan terbatas.

Tetapi percayalah jika kita memberi sebahagian rezeki pada yang lain pasti Allah membalas dengan ganjarannya lebih tinggi.

Sebuah Kisah yang dikongsikan ini sangat menyentuh hati dan membuatkan anda rasa sebak dan mungkin terus menghubungi ibu anda yang berada di kampung halaman apabila ia menyentuh kisah seorang ibu yang ingin meminjam duit anaknya.

Seorang ibu ingin meminjam wang dari anak lelakinya .Dengan suara rendah di sertai rasa malu berkata ;

Nak,bolehkah ibu meminjam RM300 ? Ibu perlu untuk beli barangan dapur

Anaknya tidak langsung menjawab , dengan raut muka bersahaja dia berkata ; Iya bu , nanti saya tanya isteri saya dulu ya.. Seakan berat mengiyakan kerana belum tentu isterinya mengiyakan.

Ketika si anak masuk ke rumah terlihat bungkusan pampers anaknya yang sudah hampir habis , lalu terfikir ;

Pamper sudah mahal sekarang , lebih kurang RM30 sebungkus.

Sebulan lebih kurang 2 bungkus pampers , RM60 .

12 bulan X 60 = RM720

Sekurangnya 3 tahun anak akan guna pampers = RM2160

Maafkan anakmu ini yang tidak tahu balas budi.. Anak tadi terfikir banyak juga pakai duit bulanan untuk membesarkan anak anaknya.

Lalu terkenangkan zaman kecilnya.Ibunya memberikan sepenuh kasih sayang pada dia tanpa berkira. Di dibesarkan oleh ibunya sehingga kini sudah berjaya mempunyai keluarga yang boleh di katakan senang.

Apakah ibunya pernah meminta di balas , sekiranya di minta apakah nilai yang perlu di bayar ???

Terus si anak keluar semula dan menatap wajah ibunya yang redup di mamah usia. Dirimu telah memberikan semua kasih sayang, harta dan semuanya kepadaku tanpa harap balasan, dan semua itu kuterima dgn PERCUMA.

Maafkan anakmu ini yang tidak tahu balas budi..

Ibu, jangan berkata pinjam lagi yaa ,segera dia memeluk ibunya dan mengecup keningnya dan memberi wang RM300, sambil menangis ia berkata: Ibu, jangan berkata pinjam lagi yaa, hartaku adalah juga milikmu, doakan anakmu ini agar selalu berbakti padamu. Sambil berkaca-kaca ada air bening di kelopak mata ibu ia berkata:

Nak, di setiap keadaan ibu selalu berdoa agar kita semua selalu dikumpulkan di dunia dan di SYURGA nanti dalam kebahagian..

Tanggungjawab ibu bapa adalah lebih pada anak lelaki tetapi anak perempuan juga ingin membalas jasa ibu bapa mereka.

Jangan biarkan bacaan bermakna ini tenggelam di newsfeed anda, jadikan ladang pahala dgn berkongsi ke orang lain.

Bagi PARA ISTERI ingatlah bahawa rezeki dari suamimu adalah juga hak mertuamu. Dan juga perlakukan lah ibu mertua seperti ibu kandung sendiri.

PARA SUAMI pula , ingat juga bahawa ISTERI anda juga berkeinginan juga memberi wang kepada ibu bapa mereka walaupun tanggungjawab ibu bapa adalah lebih pada anak lelaki tetapi anak perempuan juga ingin membalas jasa ibu bapa mereka.

BERTOLAK ANSUR DAN BERTIMBANG RASA.

Sumber: Mohd Fairoz

-PRU14.TV

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*