Mahathir Dan Mukhriz Elok Gadai Rumah Agam Untuk Tabung PPBM

Share This:

Jika sebuah parti sudah merancang dengan begitu hebat untuk membentuk kerajaan di negara ini dengan menang satu pilihan raya umum, biasanya ia sudah mempunyai dana yang cukup untuk berkempen, mengadakan program dan bertanding dalam pilihan raya untuk yakinkan rakyat.

Ini adalah kerana, parti berkenaan mesti meyakinkan rakyat bahawa ia ada dana untuk menjalankan kerja-kerja politik sekaligus menguatkan keyakinan rakyat. Parti PPBM yang dipengerusikan Mahathir Mohamad bukan begitu sebaliknya giat mencari derma mengemis dari rakyat wang untuk membiayai partinya.

Mengapa minta derma dan sedekah sedangkan Mahathir dan beberapa orang pemimpin PPBM begitu kaya serta mempunyai rumah agam yang besar?

Sebelum ini, portal Beautifulnara pernah menyiarkan beberapa keping gambar rumah anak kepada Mahathir, Mukhriz yang begitu besar lengkap dengan kolam renang.

Bekas Ketua Srikandi PPBM, Anina Saadudin pernah mendedahkan betapa besar saiz rumah Mukhriz berkenaan.

“Saya mula bertanyakan tentang dana parti. Saya pernah ke rumah Mukhriz Mahathir, ianya sebuah istana yang dapurnya sahaja sebesar banglo.

“Apabila saya selidiki dari mana datangnya wang yang begitu banyak untuk membina rumah sehebat ini, barulah saya ketahui bahawa beliau, memiliki 160 syarikat.

“Tidak lama kemudian ada pula yang membisikkan kepada saya bahawa jet peribadi Falcon 900LX itu dimiliki oleh anak Tun M.

“Saya terkejut tapi saya lebih terkejut apabila mendapat tahu bahawa Tun sendiri memiliki saham 50% dalam syarikat pembuat kapal terbang Jetfox!,” katanya.

Bayangkan dapur sahaja sudah sebesar banglo, Mahathir pula miliki saham dalam syarikat pembuat kapal terbang. Sebenarnya, Mahathir dan Mukhriz perlu gadai rumah dan perlu jual saham pegangan yang ada untuk dimasukkan ke dalam tabung dana untuk PPBM bukannya mengemis duit dari rakyat.

Ramai lagi anak-anak Mahathir kaya raya, kenapa mereka tidak boleh menyumbang sebilion dua ringgit untuk manfaat parti PPBM. Kenapa mesti minta duit dari rakyat. Adakah nanti, selepas jadi kerajaan Pakatan Harapan (PH) akan minta derma rakyat untuk buat projek berteraskan rakyat seperti lebuh raya atau pembangunan kemudahan.

Rakyat sebahagian besar tidak boleh menerima perbuatan mengemis sumbangan dari parti politik ini. Barisan Nasional (BN) tidak ada memohon derma sumbangan untuk bertanding dalam PRU. Kalau ada pun sumbangan untuk dihulurkan kepada mangsa banjir atau tujuan murni tertentu tapi bukan untuk membiayai gerak kerja parti.

Presiden PPBM, Muhyiddin Yassin dan Timbalan Presiden PPBM, Mukhriz termasuk Mahathir merakamkan video khas minta sumbangan wang ringgit dari rakyat padahal rumah mereka besar-besar.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*