UMNO Tidak Gentar Mahathir Menjelma Di Mana Sekalipun

Share This:

Antara persoalan yangs ering bermain di pemikiran pemerhati politik hari ini adalah, kerusi Parlimen mana yang akan ditandingi oleh Pengerusi Pakatan Harapan, Tun Dr Mahathir pada Pilihan Raya Umum ke 14 nanti. Ada yang mengatakan dia akan bertanding di kerusi Parlimen Langkawi, Putrajaya, Kubang Pasu mahupun Lembah Pantai.

Namun, agak tertarik dengan satu laporan berita yang diterbitkan oleh Malaysia Kini semalam yang menyebut, Mahathir mungkin akan timbul di Parlimen Pekan bagi menetang Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak. Kemungkinan itu timbul apabila Mahathir di laporkan berkata, dia boleh bertanding di mana sekalipun yang dia mahu dan yakin akan mampu menang di mana sahaja dia bertanding.

Bagi kalangan pengikut setia Mahathir, apa yang diungkapkan oleh Mahathir itu di sambut dengan penuh rasa gembira. Manakan tidak, Mahathir yang mereka anggap seperti pemimpin ulung itu berani bertanding di mana sahaja yang dia mahu sedangkan hakikatnya, Mahathir sendiri masih belum mampu mengumumkan kerusi mana yang dia akan tandingi.

Satu perkara yang perlu diingatkan adalah, tidak kiralah kerusi Parlimen mana sekalipun yang mahu ditandingi, UMNO sedikit pun tidak gentar dengan kehadiran pemimpin veteran berkenaan. Ini kerana, kekuatan UMNO bukan hanya terletak pada nama besar pemimpin tertingginya sahaja. Kekuatan UMNO terletak di tangan ahli yang selama ini menjadi tulang belakang kepada kekuatan UMNO secara amnya.

Justeru, apabila Mahathir memberi bayangan yang dia mungkin akan bertanding di Parlimen Pekan, ianya langsung tidak menggentarkan jentera pilihan raya Parlimen berkenaan. Malah, di mana sahaja UMNO bertanding, bukanlah menjadi satu kegentaran buat jentera Pilihan Raya UMNO untuk menentang sesiapa sahaja calon dari Pakatan Harapann mahu PAS kelak.

Mudah difahami bahawa keyakinan ini timbul disebabkan gerak kerja yang telah lama di buat dan paling utama, UMNO adalah satu-satunya parti politik yang bersungguh-sungguh membela nasib kaum Melayu di negara ini.

Justeru, sekiranya Mahathir mahu bertanding di Pekan ataupun di mana-mana sahaja sekalipun, UMNO tidak akan gentar mahupun mengundurkan diri. Sebaliknya, UMNO akan tetap menentang sesiapa sahaja termasuklah Mahathir sekalipun.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*