Dira Menang Besar Bila Berbahas Dengan Dyana Sofya

Share This:

SYABAS Exco Puteri Umno Dira Abu Zahar atau nama sebenarnya Khaidhirah Abu Zahar yang menampilkan kebijaksanaan Puteri UMNO dalam membahaskan isu yang dibawa secara live oleh Sinar Harian.

Adakah rupa paras menarik dan cantik mempunyai kelebihan untuk menarik hati pengundi? Isu ini menampilkan sisi Dira Abu Zahar yang tidak pernah dilihat oleh rakyat Malaysia. Beliau dengan penuh sopan, berhemah serta bijaksana memberi pandangan yang sangat bernas berlandaskan nilai-nilai wanita Melayu yang beragama Islam.

Ciri-ciri tersebut sudah tentu dilihat tidak lagi wujud dalam diri Anggota Jawatankuasa Sosialis Muda DAP (Dapsy), Dyana Sofya Mohd Daud. Parti DAP itu sendiri sinonim dengan anti Melayu dan anti Islam maka sudah tentu apabila Dyana Sofya memilih untuk bersama DAP dengan sendirinya beliau mengambarkan diri sebagai sebahagian daripada visi parti Chauvanist tersebut.

Dira Abu Zahar pula merupakan Exco Puteri Umno. Bapa beliau adalah bekas ketua menteri Melaka Abu Zahar Ithnin. Darah politik yang mengalir dalam tubuh beliau begitu menonjol dalam tutur kata yang cukup tersusun.

Dyana Sofya juga dilihat tidak menjawab soalan yang diajukan berkaitan dengan skandal beliau dalam video yang memaparkan seorang perempuan mirip Dyana bersama seorang lelaki sedang melakukan aksi terlarang sedangkan perkara tersebut merupakan isu panas.

Sebaliknya beliau memilih untuk mengulas berkenaan isu lain. Malah kebanyakkan jawapan beliau seolah-olah lari dari soalan yang diajukan. Jika beliau menjawab sekali pun, ianya gagal menyakinkan penonton.

Beliau mensia-siakan kesempatan untuk membersihkan nama. Perkara ini membuatkan rakyat membuat andaian bahawa beliau merupakan figura dalam video aksi panas tersebut.

Dyana Sofya merupakan anak didik Lim Kit Siang. Beliau kalah bertanding dalam pilihan raya kecil Teluk Intan pada 2014 kepada Presiden Gerakan Mah Siew Keong.

Isu yang paling ketara dalam perbahasan mereka adalah mengenai pembabitan anak muda dalam politik. Dyana Sofya menekan betapa DAP memberi peluang kepada anak muda untuk berada dalam baris kepimpinan DAP seolah-olah perkara tersebut tidak berlaku dalam Barisan Nasional.

Namun Dira Abu Zahar memberikan jawapan yang cukup mantap bahawa Barisan Nasional telah lama mengiktiraf sumbangan orang muda dengan tertubuhnya sayap Puteri dan Pemuda UMNO. Mereka diberi peluang untuk diiktiraf dalam barisan kepimpinan.

Dalam isu pencalonan anak muda, UMNO mengambil pendekatan berhemah dan tidak rakus mengenengahkan calon yang belum berwibawa memandangkan soal memimpin rakyat merupakan perkara penting. Ianya tidak boleh sekadar tangkap muat semata-mata. Kepimpinan perlu diasah dengan cara yang betul.

Bagi Dira, beliau tidak akan menolak jika diberi peluang bertanding dalam pilihan raya umum.

“Saya percaya ini adalah platform terbaik dan peluang bagi saya untuk menunjukkan penghargaan saya kepada mereka yang percaya pada bapa saya sebagai kesinambungan usaha untuk memperkuat rakyat Malaysia dan orang Melayu,” kata Dira.

Kini rakyat Malaysia dapat melihat dengan jelas perbezaan kredibiliti diantara anak muda dalam UMNO dan DAP.

– pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*