“Tak Sampai Sebulan Suami Berjanji, Dia Masih Lagi Cari Dadah”-Isteri Sedih Sering Ditipu

Share This:

Benarlah cinta itu tidak mengenal usia dan rupa,apabila sudah jatuh cinta ,ia sesuatu perasaan yang amat indah dan sukar untuk digambarkan.

Hanya yang pernah mengalamani atau sedang mengalami sahaja tahu bagaimanakah indahnya dan terseksanya apabila jatuh cinta.

Namun,kadangkala segelintirnya tidak kekal lama selepas mendirikan rumahtangga kecuali hadapinya dengan kekuatan mental dan mengetahui tanggungjawab dalam berumahtangga seperti yang dikongsikan di sebuah laman sosial ini yang banyak memberi pengajaran pada pasangan di luar sana.

Ini kisah saya. Saya tulis kisah saya bukan untuk membuka aib tapi untuk mohon pandangan semua. Saya seorang isteri yang berkerjaya dan ibu pada 2 orang anak. Suami seorang yang bekerjaya juga dan kehidupan kami tidaklah mewah namun cukuplah makan pakai seadanya kami dan telah berumahtangga selama 3 tahun. Suami seorang yang bertanggungjawab dan penyayang pada saya dan anak2. Tak pernah dia abaikan kami. Namun suami saya hidup dengan kesalahan paling besar dalam rumahtangga kami.Saya ringkaskan cerita, masalah kami bermula bila saya dapati suami mula ambil DADAH (ice/shabu).

Di tahun kedua berkahwin selepas anak pertama kami lahir, akhirnya saya dapat tahu dia ambil dadah secara sembunyi bila saya terjumpa bong (tools/alatan yang digunakan untuk menghisap (ice/shabu) dirumah.Selepas kantoi, kami bergaduh dan dia berjanji untuk tinggalkan dadah tersebut. Namun janji tinggal janji kosong saja bila dia tetap mencari dadah berlarutan dari hinggalah saya melahirkan anak kedua yang sudahpun berusia 8 bulan. Baru baru ini saya nekad bawa anak2 lari dan tinggalkan rumah pulang kerumah keluarga saya kerana sudah terlalu tertekan dengan masalah suami dan dadahnya. Seminggu dirumah keluarga saya cukup2 tenang tanpa dia, tanpa pergaduhan dan anak2 seronok dirumah atok dan nenek mereka.

Hinggalah ke suatu hari, suami minta maaf dan minta diberi peluang lagi. Dan saya masih bersabar, bertahan demi anak2 beri peluang yang entah keberapa puluh kali ini. Namun tak sampai sebulan dia berjanji, dia masih lagi cari dadah.Dan saya? Masih ditipu lagi dan lagi. Allah saja yang tahu kecewa, hancur dan sedihnya hati saya dengan dia. Allah juga yang tahu betapa bencinya saya pada suami ketika ini. Perkara ini saya lalui sendiri dan pendam sendiri tak pernah diceritakan pada sesiapa walaupun ibu bapa kami demi menjaga aib suami.Saya tak pasti jika isteri orang lain mungkin boleh terima suaminya dengan dadah atau bagaimana, asalkan hidup masih bersuami.

Tapi, untuk saya maaf saya sungguh2 tak dapat terima bersuamikan si penagih dadah. Suami ibarat musuh saya kerana saya begitu benci dia dan dadah.Mungkin bagi suami dadah ini perkara biasa saja baginya namun tidak bagi saya. Dadah ini adalah pemusnah rumahtangga kami kerana setiap kali suami ambil dadah setiap kali itulah saya berjaya kantoikan dia dan dia tak pernah rasa bersalah dengan dadah malah lagi menyakitkan hati saya dengan dadahnya itu.Dan anak2 yang masih kecil menjadi saksi pergaduhan kami. Bila dia dengan dadah saya hidup dirumah seperti neraka.

Suami ibarat musuh saya bila dia dengan dadah. Perkara ini berlarutan sehingga ke pagi ini bila sekali lagi saya kantoikan suami dan bong bangsat dia sebelum dia keluar bekerja. Saya nekad untuk bercerai. Nekad untuk berpisah kerana sudah terlalu letih hidup dalam keadaan begini. Sebagai suami dia sepatutnya berubah kearah kebaikan demi keluarga namun suami jenis apakah ini? Bangga dengan dadah tanpa rasa malu dan bersalah pada isteri dan anak2.Ketika ini separuh hati saya nekad untuk minta bercerai minta fasakh kerana suami enggan ceraikan saya.

Jadi saya perlu buat tuntutan fasakh di pejabat agama. Namun jauh dari dalam hati, saya sedih memikirkan nasib anak2 yang akan dibesarkan tanpa ayahnya disisi seperti anak org lain. Saya juga memikirkan kedua dua belah keluarga saya dan mertua saya. Bagaimana pula penerimaan mereka jika mereka tahu keadaan kami jika kami berpisah.Ya Allah. Adakah saya isteri yang jahat kerana minta berpisah dengan suami kerana dadah? Bantu saya. Saya perlukan pandangan semua. Jika anda ditempat saya apa yang anda lakukan?Syukran

-PRU14.TV

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*