Inilah Dia Lambang Negara Contoh Bagi Penyokong Pakatan Harapan

Share This:

Di kalangan para penyokong Pakatan Harapan, mereka seolah-olah tidak sah jika tidak mengaitkan pertumbuhan ekonomi dan taraf hidup rakyat di negara ini tidak setanding dengan negara jiran, Singapura. Hampir kesemua perkara mereka mahu bandingkan dan menggambarkan Malaysia ini sebuah negara yang sudah jauh ketinggalan berbanding negara kepulauan berkenaan.

Lihat sahaja bagaimana mereka menuduh kerajaan Malaysia gagal menyediakan kemajuan ekonomi yang dikatakan mereka jauh lebih pesat berbanding Malaysia. Malah, ada yang mendakwa, taraf kehidupan warga Singapura jauh lebih baik berbanding warga Malaysia walhal, orang-orang yang mengeluarkan dakwaan demikian, tidak pernah walau sekalipun tiba ke Singapura.

Namun, disebalik semua perbandingan yang sama sekali berat sebelah ini, berapa ramai yang berani mengaku bahawa negara berkenaan di perintah oleh anak beranak Lee Kuan Yew secara keseluruhannya? Walaupun Presiden negara berkenaan silih berganti, namun dalam konteks demokrasri amalan Singapura, Perdana Menteri mempunyai kuasa yang lebih besar berbanding seorang Presiden.

Itu belum lagi menceritakan bagaimana kadar KDNK negara yang diunjurkan antara 4.9 hingga 5.2 peratus yang mana angkanya jauh meninggalkan Singapura yang diunjurkan antara 2.2 peratus sehingga 2.5 peratus untuk tahun ini.

Terkini, Singapura baru sahaja menaikkan kadar GST (VAT) bagi negara berkenaan daripada 7 peratus kepada 9 peratus. Kenaikan ini telah meninggalkan Malaysia yang masih kekal pada angka 6 peratus sejak diperkenalkan pada 1 April 2015. Malah, kerajaan Singapura sekali lagi meniru cara pentabiran Datuk Seri Mohd Najib apabila mengumumkan pemberian SD 700 kepada semua rakyat yang berumur 21 tahun keatas.

Jika ada yang mengatakan 1MDB adalah sebuah syarikat yang pertama seumpamanya di dunia, mereka harus sedar bahawa kerajaan Singapura ditabir secara amnya oleh Temasik Holding yang mana syarikat ini adalah milik kerajaan Singapura, sama fungsinya dengan 1MDB.

Melihat kepada kesemua rentetan ini, adakah mereka masih mahu mengagungkan Singapura yang hari ini mengenakan caj GST sebanyak 9 peratus, unjuran KDNK yang jauh lebih rendah berbanding Malaysia, pemberian awal kerajaan kepada penduduk berumur 21 tahun dan mempertikaikan kewujudan 1MDB sedangkan di Singapura, Temasik Holding adalah tulang belakang kepada kemajuan negara kecil berkenaan?

Nampaknyapara penyokong pembangkang ini hanya menilai secara luaran kemajuan yang dinikmati oleh Singapura tanpa sekalipun memandang atau menilai kekuatan Malaysia itu sendiri. Paling melucukan, negara yang selama ini menjadi agungan mereka, tetap mengenakan GST pada kadar 9 peratus, 3 peratus lebih tinggi berbanding Malaysia.

Masihkah mahu menafikan segala nikmat yang diberi? Berhentilah menipu diri sendiri sehinggakan kuman di seberang laut jelas kelihatan, gajah dihadapan mata langsung tidak nampak.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*