Aktivis Mak Nyah Selar Pertemuan NGO Trangender Dengan Mufti Wilayah Persekutuan

Share This:

Baru-baru ini, aktivis mak nyah tempatan, Nisha Ayub dikatakan menyelar pertemuan pengasas Pertubuhan Kesihatan dan Kebajikan Umum Malaysia (PKKUM) Elisha Kor Krishnan dengan Mufti Wilayah Persekutuan, Sohibus Samahah Datuk Dr Zulkifli Mohamad al-Bakri.

Dakwa Nisha seperti yang dipetik daripada Free Malaysia Today, “Saya percaya sebarang perbincangan antara 2 pihak ialah langkah yang sihat, kerana ia juga memperakui usaha mufti mendekati masyarakat transgender.”

“Bagaimanapun, apakah penerimaan masyarakat transgender itu berdasarkan pada tafsiran pihak berkuasa agama atau berdasarkan keinginan masyarakat transgender itu sendiri?” Dakwanya lagi, hak LGBT (lesbian, gay, biseksual dan transgender) tidak boleh dikaitkan dengan agama atau kepercayaan peribadi lain kerana ia sebenarnya satu isu kesihatan.

“LGBT satu isu yang harus dilihat dari sudut perubatan. Di seluruh dunia, transgenderisme diiktiraf sebagai isu kesihatan.” “Bagaimanapun, kerana keadaan semasa di negara kita, semuanya dikaitkan dengan agama, termasuk politik.”

Justeru, Nisha mendakwa, jika ada iltizam untuk lebih mengenali komuniti LGBT, semua kumpulan yang mewakili masyarakat transgender perlu disertakan selain merujuk kembali penerimaan dan undang-undang tahun 80-an di mana golongan trangender diterima.

“Kalau mufti mahu bertemu, dia perlu libatkan semua orang dalam senarai (mereka yang bukan lagi transgender dan masih transgender) supaya hasilnya menjadi seimbang.

Kalau ada pandangan dari semua pihak dalam perbincangan itu, hasilnya akan lebih berkesan.” “Dari segi penerimaan atau undang-undang, saya mahu rujuk kembali pada 80-an.

Mari kita perhatikan apa yang dilakukan ketika itu yang tidak memberikan masalah dan bandingkan dengan apa yang sedang berlaku sekarang ini kepada masyarakat transgender.”

Nisha Ayub sebelum ini dilaporkan menyelar hasrat murni kerajaan Terengganu untuk membantu golongan mak nyah kembali kepada kehidupan dan jalan yang lurus di mana kerajaan negeri bersedia mengadakan pelbagai program termasuklah memberi bantuan bagi memulakan perniagaan kecil untuk membantu golongan mak nyah menjauhi kegiatan pelacuran atau aktiviti yang tidak bermoral.

 

-PRU14.TV

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*