Pelaku Homoseksual Antara Terlibat 15 Kes HIV/AIDS Dikesan Di Universiti Awam

Share This:

Pe­rika­­tan Wa­nita An­tara­bangsa untuk Institusi Keluar­ga dan Pendidikan Berkualiti (WAFIQ) menyatakan terdapat 15 kes HIV/AIDS yang dikesan di sebuah universiti awam (UA) pada tahun 2017 di mana majoriti yang terlibat merupakan pelaku homoseksual.

Menurut WAFIQ, laporan data ini diperolehi daripada Unit HIV/AIDS, Kawalan Penyakit Berjangkit Pejabat Kesihatan Daerah Petaling dimana daripada keseluruhan 15 kes, 13 kes berpunca daripada pelaku homoseksual, 1 kes daripada pelaku biseksual dan 1 kes lagi daripada pelaku heteroseksual.

“Data ini diperoleh setelah pihak WAFIQ dihubungi secara peribadi oleh seorang staf dari Unit HIV Pejabat Kesihatan Petaling yang memohon agar pengamalan LGBT dan kesannya terhadap HIV diberi penekanan serius oleh semua pihak termasuk NGO.”

“Terdapat 1 kes kematian berpunca dari AIDS di UA tersebut pada tahun lepas. Manakala sehingga Februari 2018 tahun ini pula di UA yang sama, terdapat 3 kes HIV. Kes jangkitan penyakit kelamin (STD) juga dilaporkan semakin meningkat.”

Tambah WAFIQ lagi, data dari IPTA terbabit yang menunjukkan majoriti penghidap HIV yang terdiri daripada golongan homoseksual dan biseksual adalah bertepatan dengan data nasional di mana kes-kes baru HIV didominasi oleh dua kumpulan tersebut.

“Daripada 1553 kes baru HIV ini, 40% adalah dalam julat umur 19-29 tahun, kebanyakannya pelajar, manakala 31% dari golongan profesional berumur antara 30 hingga 39 tahun.”

Sehubungan itu, WAFIQ menggesa sebuah kempen besar-besaran untuk menangani isu LGBT di peringkat IPT dijalankan di mana kempen ini hendaklah menyeluruh, meliputi pencegahan amalan daripada sudut agama dan moral, dan bukan hanya tertumpu kepada seks selamat dengan menggunakan kondom sahaja.

“Oleh itu, pendekatan komprehensif termasuk agama bagi mencegah amalan homoseksualiti dan biseksualiti perlu diperhebatkan,” gesa WAFIQ lagi.

Namun,baru-baru ini pengasas bersama pertubuhan Justice For Sisters, Nisha Ayub membantah penubuhan sebuah akademi khusus bagi menangani LGBT di Universiti Sains Islam Malaysia yang menurut dakwaannya melanggar hak asasi LGBT.

-PRU14.TV

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*