MIC Perlu Sedar Diri, Beri Peluang Kepada Calon Pilihan Rakyat, Bukan Parti

Share This:

Selepas dua penggal tewas dalam pilihan raya umum di kerusi DUN Hutan Melintang parti MIC perlu melihat untuk meletakkan calon pilihan rakyat kawasan berkenaan dan bukannya calon pilihan parti.

Kerusi N54 untuk Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak itu disandang oleh wakil PKR S Kesavan yang menang menewaskan tiga calon lain dalam pertandingan empat penjuru. Kesavan mendapat 10,155 undi menewaskan calon Barisan Nasional (BN), R Supramaniam, yang hanya mendapat 8,915 undi.

Sementara calon lain ialah Mat Sidi Hashim calon Bebas dan Azhari Abdullah adalah calon dari Berjasa masing mendapat 413 undi dan 353 undi. Kesavan menang dengan majoriti 1,240 undi.

Pada PRU ke-12 sebelum ini, BN yang diwakili oleh calon MIC kalah juga melalui calon mereka S Thangasvari tewas kepada S Kesavan dengan majoriti 1,721 undi. Kesavan mendapat 7,804 undi manakala Thangasvari mendapat 6,083 undi dalam pertandingan satu lawan satu.

Seorang Pemerhati Politik, Shafik Abdullah berkata dengan keputusan tewas dua kali berturut-turut serta gagal menang apabila ada pertandingan lebih dari dua penjuru, BN perlu melihat calon yang lebih disukai oleh pengundi dan bukan parti.

“MIC perlu sedar mungkin ada perubahan yang perlu dilakukan dari segi calon jika pengundi sudah dua kali tolak BN dalam pilihan raya umum,” katanya.

Menurut beliau, walaupun Presiden MIC, Datuk Seri Dr S Subramaniam masih berharap calon MIC akan diberikan kerusi itu untuk bertanding sekali lagi oleh BN, pemilihan calon yang tepat perlu kerana jika silap, MIC akan kalah di kerusi berkenaan selama tiga kali berturut-turut.

“Ada isyarat dari pengundi bahawa wakil berkenaan tidak diterima di sana, mungkin beliau tidak jalankan amanah selaku wakil rakyat atau gagal mendengar denyut nadi pengundi di kawasan Hutan Melintang itu.

“Parti perlu menilai dengan baik siapa calon yang jadi pilihan rakyat di kawasan itu,” katanya.

Dalam PRU, pemilihan calon anak tempatan adalah yang terbaik lebih-lebih lagi yang sudah lama berada di kawasan dan menjalankan tugas membantu rakyat bukannya mengharapkan balasan politik apabila tiba musim tertentu sahaja.

Shafik berkata, jangan sampai parti MIC alpa dengan meletakkan kembali calon yang sudah kalah dua kali dan kemudian ditolak lagi oleh pengundi.

“Rakyat Hutan Melintang mahu suara dan masalah mereka didengari dan penyelesaian dicari, bukannya mereka tidak diambil peduli,” kata beliau.

Dalam DUN Perak, kerusi Hutan Melintang merupakan antara kerusi panas dan penting kerana ia menempatkan ramai pengundi dari bangsa India. Bagi PKR, sudah pasti kerusi berkenaan akan dipertahankan habis-habisan jika mereka mahu menguasai DUN negeri itu. Jika BN memilih calon yang tepat, kerusi berkenaan pasti boleh dirampas semula pada PRU14 nanti.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*