BN, Najib Mempunyai Kelebihan Dalam PRU14, Kata Penganalisis

Share This:

(Bernama) – BN dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak jelas mempunyai kelebihan dalam pilihan raya umum ke-14 (PRU14), menurut dua penganalisis politik terkemuka.

Prof Madya Dr Jeniri Amir dari Universiti Malaysia Sarawak berkata sentimen pengundi ke arah barisan pembangkang Pakatan Harapan adalah dalam kedudukan menurun dalam tempoh satu tahun yang lalu, manakala krisis dalaman dalam parti komponennya, khususnya mengenai peruntukan kerusi, boleh menjadi lebih teruk menjelang PRU, yang dijangkakan akan diadakan dalam tempoh tiga bulan akan datang.

Prof Dr Sivamurugan Pandian dari Universiti Sains Malaysia berkata dengan pembangkang yang semakin berpecah belah sekarang memandangkan PAS bersendirian kali ini, berbanding dengan satu barisan pembangkang yang bersatu menentang BN dalam dua pilihan raya sebelum ini, tidak akan ada lagi pertandingan satu lawan satu di kebanyakan kawasan dan sentimen pengundi akan mendatangkan kelebihan kepada BN.

“Sebaliknya, persepsi pengundi dan pendapat terhadap kerajaan semakin meningkat kerana komitmennya untuk menyelesaikan masalah rakyat, seperti perumahan, ekonomi, pendidikan, kos sara hidup dan peluang pekerjaan,” kata Jeniri.

“Saya yakin Najib akan memimpin BN untuk mencapai kemenangan yang lebih selesa pada masa ini, walaupun serangan yang konsisten dari bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad dan pembangkang. Berbanding dengan beberapa tahun kebelakangan ini, BN dan Najib kini berada dalam kedudukan yang lebih kukuh untuk dipilih semula,” katanya.

Dan dengan undi untuk pembangkang terbahagi antara PAS dan Pakatan Harapan, BN, terutamanya Umno, akan memenangi sebahagian besar kerusi luar bandar dan memenangi pilihan raya, kata penganalisis itu.

“BN malah mempunyai peluang yang baik untuk mendapatkan semula majoriti dua pertiga dengan pertandingan tiga penjuru yang kini dijangka akan berlaku pada PRU14 dan rang undang-undang mengenai persempadanan semula kawasan pilihan raya yang dijangka diluluskan oleh Parlimen bulan depan,” kata Jeniri.

Keyakinannya untuk BN mendapatkan semula majoriti dua pertiga di Parlimen yang mana gabungan pemerintah itu hilang dalam pilihan raya 2008 dan 2013 juga ditunjukkan dalam hasil tinjauan pendapat umum yang dijalankan baru-baru ini oleh Merdeka Centre, sebuah badan pungutan suara bebas.

Lagipun, menurut para penganalisis dan Merdeka Center, BN hanyalah kurang 13 kerusi daripada mendapatkan majoriti dua pertiga.

Sivamurugan berkata BN telah menjadi semakin kuat sejak 2015, selepas krisis kepimpinan yang singkat dalam Umno ketika Najib terpaksa memecat timbalan presiden dan timbalan perdana menteri ketika itu Muhyiddin Yassin dan naib presiden Shafie Apdal dari kabinet.

“Perdana Menteri telah mengukuhkan kedudukannya sejak itu, berdasarkan sokongan kuat dari dalam Umno,” katanya.

Beliau menegaskan bahawa undi Melayu dalam PRU14 akan menyaksikan perpecahan lima hala di antara Umno, PKR, PAS, Amanah dan PPBM, tetapi Umno masih akan mempunyai kelebihan, terutamanya di kawasan luar bandar yang membentuk sebahagian besar daripada 222 kerusi Parlimen.

Sivamurugan berkata Sabah dan Sarawak akan kekal menjadi kubu dan “deposit tetap” penyokong BN seperti dalam dua pilihan raya sebelum ini, yang didorong oleh imej Najib yang kukuh dalam dua negeri politik yang strategik itu sebagai Perdana Menteri yang benar-benar menjaga kesejahteraan mereka.

Jeniri bersetuju dengan mengatakan bahawa dengan negeri yang sebahagian besarnya masih luar bandar, naratif politik pembangunan masih relevan di Sabah dan Sarawak, sambil menambah bahawa semasa pilihan raya, pengundi luar bandar lebih prihatin dengan isu mata pencarian.

“Saya percaya ia mustahil untuk memenangi pilihan raya umum di Malaysia tanpa memenangi kerusi Sabah dan Sarawak dan luar bandar,” katanya.

Walaupun serangan berterusan oleh Mahathir dan pemimpin pembangkang lain dalam mengeksploitasi isu 1MDB, Jeniri berkata ia tidak mendapat sebarang minat di kalangan pengundi di kawasan luar bandar.

Beliau berkata seperti pada 2008 dan 2013, pembangkang sekali lagi menggambarkan imej yang yakin dalam pilihan raya yang akan datang tetapi pada hakikatnya, apabila PRU14 semakin dekat, keadaan parti komponennya menjadi semakin rumit, berbanding kepada sebelum itu.

“Parti-parti pembangkang tidak semakin dekat ke arah pakatan pilihan raya. Malah, mereka masih bertengkar mengenai peruntukan kerusi,” kata Jeniri.

Menurut Jeniri, PRU14 menjadi pilihan antara negara yang diketuai oleh Najib atau Mahathir, yang kini memimpin barisan Pakatan Harapan.

“Adakah anda memberitahu saya bahawa rakyat Malaysia mahu diperintah oleh pemimpin berusia 93 tahun yang telah diberi peluang oleh BN dan Umno untuk memimpin negara selama 22 tahun? Apa yang boleh dilakukannya selama satu atau dua tahun sebagai PM?” tanya Jeniri.

“Untuk membawa Malaysia ke masa depan, pengundi perlu memilih dengan bijak. Taruhannya adalah tinggi dan ini bukan satu permainan atau eksperimen. Tidak ada gunanya menangis kerana perkara yang telah berlaku. Lihat sahaja kes Brexit (di Britain) dan juga pengundi di Amerika Syarikat ke atas Donald Trump. Kini mereka menyesal, tetapi sudah terlambat.

“Adakah pengundi kita mahu kembali ke era Mahathir atau adakah mereka mahu diketuai oleh pemimpin yang berwawasan dan dinamik yang komited untuk membawa Malaysia ke tahap yang lebih tinggi?” katanya.

Tulisan asal oleh:
Malaysia Today, 14 Februari 2018

-PRU14.TV

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*