Kenyataan Akhbar Untuk Siaran Segera

Share This:

Sama ada maklumat Wee betul adalah lebih penting daripada bagaimana beliau mendapat maklumat itu.

1. Daripada mengesahkan atau menafikan penemuan Timbalan Presiden MCA Wee Ka Siong bahawa CRCC hanya dibayar RM3 juta oleh SPV Terowong Pulau Pinang sejak projek RM6.34 bilion Terowong Pulau Pinang dan 3 jalan raya telah dianugerahkan dan kerja-kerja ke atasnya telah diberhentikan beberapa tahun sebelum itu kerana tidak mendapat bayaran, Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng memilih untuk mempersoalkan bagaimana MCA mendapatkan maklumat mereka.

2. Dalam tempoh 3 minggu yang lalu, Guan Eng telah menegaskan bahawa walaupun Kerajaan Pulau Pinang telah membuat “kesilapan” sebelum ini dalam menyatakan bahawa CRCC adalah pemegang saham SPV, SPV itu masih memenuhi modal berbayar minimum RM381 juta untuk memenuhi syarat untuk projek itu kerana CRCC masih menjadi kontraktor utama.

Walau bagaimanapun, bagaimana kontraktor utama SPV boleh dipertimbangkan sebagai sebahagian daripada modal berbayar SPV itu masih lagi menjadi misteri bagi kebanyakan orang. Ini tentunya bukanlah amalan biasa dalam garis panduan perolehan kerajaan.

3. Mengetepikan tuntutan luar biasa itu, sekiranya CRCC sememangnya tidak mendapat bayaran seperti dalam kontrak dan telah menghentikan kerja-kerja, maka ini adalah satu perkara yang serius yang memerlukan respons yang segera dari Kerajaan Negeri Pulau Pinang.

4. Adakah pengesahan mengejutkan Guan Eng dalam kenyataannya semalam bahawa CRCC tidak berbincang dengan Kerajaan Negeri Pulau Pinang suatu pengesahan tersirat mengenai penemuan saya bahawa mereka telah berhenti melakukan kerja kerana tidak mendapat bayaran?

5. Sekiranya CRCC benar-benar adalah kontraktor utama seperti yang dikatakan oleh Guan Eng maka tidakkah Guan Eng bimbang bahawa laporan RM305 juta itu masih belum selesai dan tidak ada sebarang pembinaan yang telah dimulakan untuk projek itu sejak 5 tahun lalu?

Bukankah Guan Eng perlu mendapat “kontraktor utama” CRCC untuk menjelaskan kelewatan yang lama ini?

Satu-satunya kerja yang telah dimulakan adalah untuk dua projek hartanah mewah GDV bernilai RM800 juta dan RM15 bilion di atas tanah negeri yang Kerajaan Pulau Pinang telah membayar atau sedang membayar kepada SPV Terowong.

6. Tanpa kedua-dua CRCC dan BUCG sebagai sebahagian daripada SPV, ini bermakna kerajaan negeri Pulau Pinang telah menganugerahkan projek bernilai RM6.34 bilion kepada syarikat berusia 82 hari yang mempunyai masalah dari segi kewangan dengan modal berbayar hanya sebanyak RM300,000.

7. Persoalan yang serius sekarang perlu ditanya sama ada terdapat penyalahgunaan kuasa, salah nyata yang disengajakan atau gangguan politik yang telah membawa kepada keadaan sedemikian.

8. Oleh itu, Guan Eng sepatutnya berhenti bertanya dari mana MCA mendapat maklumat itu tetapi sepatutnya memberikan bukti yang didokumenkan tentang berapa banyak yang telah dibayar kepada CRCC setakat ini dan apakah skop kerja mereka.

9. Guan Eng sepatutnya mengesahkan atau menafikan sekiranya CRCC hanya dikontrakkan dengan harga AS$22 juta (kira-kira RM69 juta ketika itu) untuk membuat kerja-kerja reka bentuk terperinci untuk 3 jalan raya dan terowong, yang merupakan sebahagian besar kerja untuk laporan bernilai RM305 juta itu.

10. Mengikut angka yang dikeluarkan oleh EXCO Pulau Pinang, Lim Hock Seng, kos reka bentuk terperinci bagi komponen 3 jalan raya dan terowong itu berjumlah sehingga RM253.8 juta (RM177.5 untuk 3 jalan raya dan RM76.3 juta untuk terowong) daripada RM305 juta itu.

11. Guan Eng juga harus menjelaskan mengapa CRCC hanya dikontrakkan untuk RM69 juta untuk melakukan kerja yang Kerajaan Pulau Pinang membayar sebanyak RM253.8 juta untuk skop kerja ini dan siapa yang telah menerima baki RM236 juta daripada kos laporan RM305 juta itu.

Eric See-To
Timbalan Pengarah,
Komunikasi Strategik Barisan Nasional

Tulisan asal oleh:
Eric See-To, Facebook Eric See-To, 14 Februari 2018

-PRU14.TV

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*