DAP Pulau Pinang Berbohong Mengenai Skandal Terowong Dasar Laut

Share This:

Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang Ramasamy menggunakan provokasi perkauman untuk melindungi hakikat bahawa kerajaan DAP Pulau Pinang telah berbohong mengenai skandal terowong dasar laut

Setiap kali DAP kalah dalam perdebatan fakta, mereka akan menggunakan cara mengutuk kaum seperti kaum Cina kini menjadi warga kelas kedua atau ketiga. Jadi bagaimana DAP akan memperbaiki kebajikan kaum Cina apabila mereka menolak konsep 1Malaysia oleh Perdana Menteri dan sebaliknya memeluk Parti “Pribumi” atau dasar “Bumiputra” Mahathir? Adakah Mahathir kini menjanjikan hak sama rata kepada kaum Cina dan tidak ada “hak istimewa Melayu” sebagai sebahagian daripada janji Pakatan Harapan kepada orang Cina? Atau adakah DAP telah bersetuju untuk menghapuskan hak-hak kaum Cina sama seperti mereka telah bersetuju untuk menghapuskan hak kaum Cina untuk memberi keterangan di mahkamah sebagai saksi apabila mereka bersetuju membenarkan PAS melaksanakan “Undang-undang Hudud” yang mana menyatakan bahawa wanita dan orang bukan Islam tidak layak sebagai saksi.

Berkali-kali MCA telah mendedahkan DAP kerana bermain kad perkauman. Untuk tempoh masa yang lama, corak Rocket yang melagakan orang Cina dengan orang Cina, adalah untuk membuli MCA dan Gerakan kerana menjadikan kaum Cina rakyat kelas kedua tanpa memberi sebarang penyelesaian atau usaha politik ketika mereka bekerja dengan PAS dan sekarang Mahathir.

Percubaan terbaru oleh Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang P. Ramasamy untuk membawa masuk unsur perkauman dengan menyamakan kaum Cina sebagai rakyat kelas kedua atau ketiga adalah politik racun klasik DAP yang berunsurkan kaum. Apa kaitannya orang Cina dengan dakwaan penipuan dan penyalahgunaan kuasa DAP dalam perdebatan tentang skandal terowong dasar laut DAP. Ini adalah sesuatu yang benar-benar tidak diperlukan daripada parti yang menyokong politik bebas kaum dan menjanjikan “rasuah sifar” di bawah tadbir urus CAT.

MCA telah berjaya mendedahkan pembohongan DAP dan putar belit mereka. MCA telah menyediakan bukti empirik terhadap kerajaan DAP Pulau Pinang mengenai skandal terowong dasar laut Pulau Pinang berdasarkan penerbitan kerajaan negeri Pulau Pinang, pengumuman Buletin Mutiara, jawatan perundangan Negeri Pulau Pinang oleh EXCO Pulau Pinang, carian dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia dan laporan berita dan sebagainya. Kini terbukti bahawa DAP memilih untuk mengelak perdebatan fakta dengan mengejek nama dan kini mengutuk kaum.

Khususnya, MCA telah mendedahkan gambaran palsu oleh Buletin Mutiara dan Ketua Menteri DAP Lim Guan Eng bahawa syarikat pembinaan gergasi China, China Railway Construction Corporation Ltd (CRCC) adalah pemegang saham walaupun ia tidak pernah menjadi itu, dan Beijing Urban Construction Group (BUCG) telah “ditendang” (menarik diri?) sebagai pemegang saham, sementara mempersoalkan jika pemenang tender mempunyai sebarang rekod prestasi untuk dibanggakan memandangkan ia hanya berusia 82 hari semasa ia dilantik sebagai SPV.

Ini adalah isu-isu ketelusan, pemusnahan alam sekitar dan daya maju projek yang mana MCA sama seperti mana-mana orang awam yang lain mahu pentadbiran DAP Pulau Pinang dan Ketua Menteri YAB Lim Guan Eng jelaskan selaras dengan slogan CAT mereka. Ini adalah isu yang menjejaskan semua rakyat Pulau Pinang dan tidak melibatkan hanya kaum-kaum tertentu.

Saya terkejut bagaiman Timbalan Ketua Menteri boleh bertindak sehingga ke tahap ini iaitu dengan menukar gesaan untuk DAP melaksanakan prinsip-prinsip CAT mereka kepada perdebatan yang berunsur perkauman! Beliau sepatutnya lebih baik daripada bosnya, Ketua Menteri agar beliau dapat naik menjadi Ketua Menteri DAP Pulau Pinang yang seterusnya. Atau adakah Ramasamy telah berputus asa untuk menjadi Ketua Menteri kerana beliau tahu bahwa DAP sangat bersifat rasis dan tidak akan membiarkan Ramasamy menjadi Ketua Menteri?

Kesamarataan yang pertama seumpamanya dalam Pakatan Harapan? Lol!

Lihat halaman anda sendiri, wahai Timbalan Ketua Menteri Ramasamy dan lihatlah bahawa:

DAP yang akan menjadikan kaum bukan Islam kepada golongan yang lebih rendah dengan menafikan hak mereka untuk memberi keterangan iaitu apabila tokong Guan Eng menandatangani perjanjian dengan Presiden PAS Dato’ Seri Hadi Awang bahawa PAS, atas pemberian kuasa kepada mereka oleh DAP, boleh mengejar sistem perundangan undang-undang suatu negara teokratik yang mana orang bukan Islam akan kehilangan hak mereka untuk memberi keterangan di mahkamah. Jika ini menjadi kenyataan, rakyat Cina Malaysia dan lain-lain akan menjadi tanpa hak perlembagaan dan perlindungan dan kita semua boleh mengucapkan terima kasih kepada Roket kerana bekerjasama dengan ‘Bulan’. Tidakkah ini akan menjadi lebih teruk daripada “kaum Cina kelas kedua dan ketiga” yang mana anda menuduh MCA dengan salah?

Bukankah Ahli Parlimen DAP Klang Charles Santiago yang menyebabkan percanggahan anti-China/orang Cina dengan mempersoalkan “adakah Malaysia tunduk kepada tekanan China” apabila beliau menghentam penjelasan Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Dalam Negeri Dato’ Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi bahawa Malaysia telah menerima permintaan rasmi dari China untuk penyerahan balik 11 Uighur yang bolos dari pusat imigresen di selatan Thailand dan bahawa Malaysia akan mempertimbangkan permintaan ini berdasarkan Bantuan Perundangan Bersama melalui Interpol sementara polis Malaysia sedang menyiasat 11 pelarian itu untuk sebarang kegiatan pengganas.

Bukankah DAP yang takut bertanding di kawasan majoriti Melayu, dan memilih kawasan selamat mereka iaitu zon bandar dan kerusi majoriti Cina?

Dato Sri Ti Lian Ker
Jurucakap Publisiti MCA (Bahasa Inggeris / Bahasa Malaysia)
Pengerusi Biro Keharmonian Agama MCA
Ahli Jawatankuasa Pusat MCA

Tulisan asal oleh:
Eric See-To, Facebook Eric See-To, 13 Februari 2018

-PRU14.TV

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*