Projek Terowong Dasar Laut Pulau Pinang Satu Penipuan Besar

Share This:

Lim Guan Eng buat hal lagi.

Selepas diserang sebanyak dua kali oleh Timbalan Presiden MCA, Dato’ Seri Wee Ka Siong dalam masa beberapa hari, Ketua Menteri Pulau Pinang cuba melakukan gerakan 180 darjah seperti Rothmans International, kali ini, mendakwa bahawa Barisan Nasional cuba mensabotaj projek Terowong Dasar Laut Pulau Pinang. Saya yakin bahawa jika orang-orang di Rothmans masih ada, mereka akan kagum bagaimana orang ini dapat melakukan gerakan seperti itu ke atas jalan yang tidak wujud yang mana kontraktor dari China dijanjikan berjuta-juta untuk mereka bentuknya.

Tidak ada keraguan dalam fikiran saya bahawa keseluruhan projek bernilai RM6.3 bilion itu hanyalah satu penipuan sejak awal lagi. Dengan pendedahan mengejutkan oleh Ka Siong beberapa jam yang lalu, kita kini mempunyai alasan untuk mempercayai bahawa kerajaan negeri Pulau Pinang tidak pernah berhasrat untuk memenuhi kewajipannya kepada China Railway Construction Corporation Ltd (CRCC), firma pembinaan China yang menurut Guan Eng berubah dari menjadi “pemegang saham” kepada “kontraktor utama” kepada “apa yang BN mahukan daripada saya?”

Saya mahu darah anda, Encik Ketua Menteri.

Dalam erti metafora sahaja. Saya mahu anda mengakui bahawa projek terowong itu hanyalah satu tindakan untuk menyembunyikan perjanjian penipuan tanah besar-besaran. Dari apa yang dapat dilihat, perjanjian ini melibatkan sogokan yang dijanjikan kepada ahli politik, perunding dan pemegang saham dari Consortium Zenith Construction Sdn Bhd (Zenith), syarikat pegangan yang menyelia SPV yang telah dianugerahkan projek itu. Nampaknya orang-orang dari Dewan Perniagaan Cina Pulau Pinang (PCCC) terlibat sekali dengan anda dalam satu skim untuk meraih faedah daripada penjualan sewenang-wenangnya – atau sebaliknya, ‘sumbangan’ – tanah negeri.

Bayangkan, anda telah menganugerahkan projek besar kepada konglomerat yang hampir tidak boleh untuk memenuhi kewajipannya kepada CRCC. Kemudian, tanpa sebarang alasan yang munasabah, anda menggabungkan 34 perunding lain sebelum melekatkan tag sebanyak RM304.9 juta untuk “kajian kebolehlaksanaan dan kerja reka bentuk.” Apabila ditanya, anda menegaskan bahawa tag itu adalah wajar dan tidak terlalu tinggi seperti yang didakwa oleh orang-orang di pasukan Komunikasi Strategik Barisan Nasional.

Walau bagaimanapun, Ka Siong telah mendedahkan bahawa CRCC telah dikontrak “untuk sejumlah AS$22 juta (lebih kurang RM69 juta ketika itu) untuk menjalankan kerja-kerja reka bentuk terperinci untuk 3 jalan dan terowong,” yang menurut pemimpin MCA itu, “adalah skop yang terbesar dalam laporan bernilai RM305 juta itu yang mana adalah sebab kerajaan negeri Pulau Pinang membayar SPV Terowong itu”. Jadi beritahu saya, skop kerja apa yang membolehkan perunding selebihnya mendapat baki RM236 juta?

Untuk menghasilkan kepingan kertas?

Atau adakah perunding itu berfungsi sebagai medium di mana anda dan orang-orang anda dari Zenith dan PCCC menerima sogokan? Menurut Ka Siong, CRCC terpaksa berhenti kerja kerana mereka menerima hanya 5% (atau sedikit lebih daripada RM3 juta) dalam pembayaran daripada kontrak RM69 juta mereka sejak projek terowong itu dianugerahkan 5 tahun lalu. “Namun, pada 22 Mei 2017, Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya Negeri Pulau Pinang Lim Hock Seng memberitahu sidang bahawa sejumlah RM219.99 juta telah dibayar kepada SPV dan perunding bebas, pecahannya adalah seperti berikut:

Pembayaran dibuat:
Pembayaran kepada Zenith: RM208.75 juta
Pembayaran kepada HSS Integrated Sdn Bhd: RM11.23 juta
Keseluruhannya: RM219.99 juta

Berdasarkan apa yang diberitahu, kita percaya bahawa Zenith telah dibayar RM208.75 juta untuk menjalankan kajian kebolehlaksanaan dan kerja reka bentuk yang berkaitan dengan tiga jalan berpasangan, yang mana pecahan kosnya adalah seperti berikut:

Tiga jalan utama:
Kajian kebolehlaksanaan: RM31.2 juta
Reka bentuk terperinci: RM177.4 juta
Keseluruhannya: RM208.7 juta (jumlah yang menurut Guan Eng telah dibayar dengan memberikan tanah)

Walau bagaimanapun, sekarang kita tahu bahawa CRCC hanya dibayar sedikit lebih daripada RM3 juta, bermakna, SPV semestinya menghadapi masalah atau lain-lain dengan 5.67 ekar tanah negeri yang diterima (bernilai RM208 juta) untuk mewajarkan kelewatan dalam pembayarannya. Walau bagaimanapun, Lim Sian See telah menegaskan bahawa SPV telah memulakan projek kondominium mewah bernilai RM800 juta dan RM15 bilion di atas tanah itu.

Jadi beritahu saya, Guan Eng, mengapa CRCC telah dibayar hanya RM3 juta sejak projek itu bermula?

Bukankah itu jelas menunjukkan bahawa anda tidak mempunyai niat untuk membina tiga jalan berpasangan dan terowong dasar laut? Walau bagaimanapun, apabila diserang, anda mengambil keputusan untuk melibatkan Dato’ Seri Najib Tun Razak dengan mendakwa bahawa Perdana Menteri itu telah membantu Gerakan dan MCA merosakkan reputasi anda. Tapi apa kaitan Najib dengan ini? Adakah beliau yang menipu CRCC supaya beranggapan bahawa mereka akan dibayar penuh sebanyak RM69 juta?

Tulisan asal oleh:
Raggie Jessy, The Third Force, 11 Februari 2018

-PRU14.TV

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*