Mahathir: PM Sementara Atau Pembangkang Sementara?

Share This:

“Tambahan pula, Dr Mahathir harus diingatkan… bahawa beliau secara sendirian menghancurkan kemerdekaan, kesaksamaan dan profesionalisme bukan sahaja badan kehakiman, tetapi juga institusi nasional lain seperti polis, Suruhanjaya Pilihan Raya, agensi anti rasuah dan perkhidmatan awam.”

-Lim Kit Siang, Februari 2015

Adalah menyedihkan untuk melihat pemberi maklumat dihukum sementara pelaku kesalahan bebas. Hukuman penjara Rafizi Ramli kerana mendedahkan rahsia kotor adalah tamparan hebat kepada ketelusan. Walaubagaimanapun, apa yang boleh kita lakukan?

Melakukan sesuatu yang betul secara etika tetapi salah secara undang-undang adalah satu kesalahan yang boleh dihukum. Kejadian seperti itu juga berlaku di negara maju. Ingat kes Cyntoia Brown di Amerika? Brown masih menjalani hukuman penjara seumur hidup kerana membunuh seorang pemangsa kanak-kanak berusia 43 tahun semasa mempertahanan diri, yang “membelinya” ketika dia berumur 16 tahun untuk memenuhi nafsu seksnya. Tahun lepas, kes 2004 ini kembali diperkatakan di media sosial dengan selebriti popular yang menggesa pembebasannya. Walaupun peguam Brown baru-baru ini memfailkan rayuan, dia masih dipenjarakan.

Pemimpin dan penyokong dari parti pembangkang akan menggelar hukuman Rafizi sebagai tindakan politik, walaupun ada di dalam Pakatan sendiri yang gembira dengan itu. Kita sering mendengar pemimpin Pakatan berkata badan kehakiman tidak bebas. Persoalan penting adalah bilakah ketidakadilan dalam badan kehakiman ini bermula?

Keadaan itu dalam sistem itu dimulakan oleh calon Perdana Menteri mereka sendiri, Tun Dr Mahathir Mohamad. Tetapi mereka telah memaafkannya untuk segala-galanya. Oleh itu, mereka juga telah memaafkannya kerana campur tangan dalam badan kehakiman. Oleh itu, mengapa mengatakan tidak adil sekarang apabila anda telah memaafkan dan melupakan semua yang dilakukan oleh Mahathir?

Alasan yang diberikan pemimpin Pakatan hari ini ialah bahawa mereka menggunakan Mahathir untuk memenangi sokongan orang Melayu, dan Mahathir sahaja yang boleh menggulingkan Datuk Seri Najib Razak. Adakah Mahathir benar-benar bertujuan untuk menggulingkan Najib dan dia akan bersedia untuk melepaskannya selepas itu? Walaupun pembangkang mengatakan begitu dan nampaknya dipersetujui oleh Mahathir di belakang pintu tertutup, adakah tindakan Mahathir menunjukkan perkara yang sama?

Mahathir bercadang untuk mencipta satu lagi Proton dan berkata Pakatan boleh berbuat sedemikian sekiranya ia menjadi kerajaan walaupun Lim Kit Siang berkata beberapa kali pada masa lalu bahawa Malaysia tidak seharusnya meneroka industri automotif. Adakah Lim tiba-tiba berubah pendiriannya sekarang? Kebissuan Lim mengenai rancangan Mahathir seolah-olah menunjukkan ketidaksetujuan.

Baru-baru ini, Mahathir berkata beliau memerlukan beberapa tahun untuk kononnya membetulkan salah laku kerajaan semasa. Tunggu sekejap. Dua tahun sebagai perdana menteri dan tiada siapa dari Pakatan yang mengatakan apa-apa? Apa yang berlaku kepada mendapatkan pengampunan diraja untuk Datuk Seri Anwar Ibrahim dan mengosongkan kerusi itu? Adakah anda akan berkata bahawa keseluruhan proses akan mengambil masa sekurang-kurangnya dua tahun dan oleh itu Mahathir akan menjadi perdana menteri sehingga masa itu? Oleh itu, Mahathirisme boleh diteruskan dan semua perjanjian yang dipersetujui itu tidak akan dipenuhi dan anda akan memohon maaf kemudian?

Dua tahun adalah lebih daripada cukup bagi Mahathir untuk memastikan anaknya bergerak naik tangga politik.

Mahathir keluar daripada Umno memetik rasa tidak puas hati terhadap Tun Abdullah Badawi. Perangnya bukan dengan Umno. Perangnya adalah dengan Badawi. Apabila Badawi meletak jawatan, Mahathir dan isterinya dengan gembira menyertai semula Umno pada tahun 2009. Setelah menyertai semula Umno, Mahathir berkata, “Walaupun saya keluar dari Umno, hati dan jiwa saya berada di Umno.” Yakinlah bahawa jiwa Mahathir masih ada dengan Umno. Perangnya adalah dengan Najib.

Dengan peluang paling tipis, jika Mahathir menjadi perdana menteri dan digesa untuk meletak jawatan, beliau akan membawa penyokong setianya menyertai Umno dengan isterinya sambil menangis meluahkan rasa sayang kepada Umno. Kemudian apa yang akan dilakukan oleh Pakatan? Gesa untuk demonstrasi jalan sekali lagi dan mengutuk Mahathir dalam satu lagi pusingan U?

Sejarah memberitahu kita bahawa demonstrasi jalanan dengan Mahathir mengetuainya tidak akan menjadi setenang seperti ketika Najib menjadi ketua. Meriam air, serangan fizikal dan penangkapan akan berlaku dengan banyak. Kenapa kita rakyat Malaysia harus digunakan sebagai bidak politik apabila pembangkang terus membuat kacau dan menyusahkan diri mereka sendiri?

Secara peribadi, pembangkang sudah kalah pilihan raya sebelum ia bermula. Kekalahan mereka bermula pada hari mereka dengan bodohnya memutuskan untuk membuat Mahathir menjadi pemimpin dan calon perdana menteri mereka.

Kertas analisis telah diterbitkan dalam Journal of East Asian Studies pada tahun 2015, bertajuk “The 2013 Malaysian Elections”. Analisis data dengan jelas menunjukkan undi bukan bumiputera di kawasan luar bandar dan separa bandar merupakan kunci kemenangan BN walaupun mempunyai sokongan kurang daripada 50% daripada pengundi Bumiputera, walaupun di kawasan luar bandar.

Dengan Mahathir menjadi perdana menteri seterusnya, undi bukan Bumiputera mungkin meningkat memihak kepada BN. Mengenai undi Bumiputera, dengan PAS keluar dari gabungan dan menjadi kuasa ketiga pasti akan memecahbelahkan sebarang sokongan tambahan kepada pembangkang dengan kemasukan Mahathir.

Selain daripada “pengundi Bangladesh” dan hipotesis terputus bekalan elektrik yang tidak pernah terbukti dan dikatakan tidak pernah berlaku oleh ahli strategi DAP sendiri, Ong Kian Ming, pembangkang seharusnya mula berfikir tentang alasan-alasan baru untuk direka untuk menenangkan diri mereka apabila sudah pilihan raya diadakan . Ia adalah idea yang tidak betul untuk bekerjasama dengan Mahathir.

Tulisan asal oleh:
Karamjit Gill, Free Malaysia Today, Malaysia Today, 8 Februari 2018

-PRU14.TV

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*