Badan Ekonomi Liberal Tidak Setuju Kerajaan Lancarkan KR1M 2.0

Share This:

Adli Amirullah daripada Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (IDEAS), tidak bersetuju dengan tindakan kerajaan melancarkan semula projek Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) 2.0. Ini kerana, kata badan itu, kerajaan sepatutnya mengawal selia harga barangan dan bukannya masuk campur dalam pasaran barangan.

Tindakan murni kerajaan Malaysia memberi sedikit kusyen terhadap kenaikan kos sara hidup telah mendapat bantahan daripada salah seorang anggota sebuah badan pemikir liberal kelmarin.

“Kerajaan patut kekal menjadi pengawal selia dalam pasaran. Jika mahu mengurangkan beban rakyat, kerajaan sepatutnya mencari alternatif lain untuk mengurangkan kos sara hidup dan bukannya mengambil bahagian menjadi pemain dalam pasaran.”

Memetik sumber mengatakan, apabila kerajaan mensubsidikan barangan makanan dan menjualnya di KR1M, ia mengganggu persaingan dalam pasaran (barangan) dan juga memberi ketidakadilan kepada perniagaan kecil-kecilan.

“Kerajaan telah memperuntukkan RM3.9 bilion daripada Bajet 2018 untuk mensubsidikan pelbagai harga barang makanan termasuklah gas memasak, tepung dan minyak masak.

Bahkan, sesetengah barang makanan akan dijual di bawah harga pasaran di kedai-kedai KR1M.” “Ini tidak adil untuk perniagaaan kecil yang terpaksa menjual barang makanan yang sama mengikut harga pasaran.”

Tambahnya lagi, dengan kewujudan KR1M serta undang-undang Kawalan Harga dan Anti-Pencatutan, lama-kelamaan usahawan tempatan akan hilang motivasi untuk masuk dalam industri kedai runcit.

Baru-baru ini, keputusan kerajaan melancarkan semula KR1M 2.0 disambut baik dan menggembirakan rakyat kerana ia disifatkan mampu mengurangkan beban untuk membeli barangan keperluan asas dan harian ditambah dengan kenaikan kos sara hidup pada masa kini.

-PRU14.TV

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*