Api Misteri: Seorang Peghuni Tinggal Sehelai Sepinggan

Share This:

Kejadian api misteri terus berlarutan menghantui Rumah Teduhan Kasih apabila pelbagai barang terbakar dijilat api.

Menurut sumber, memasuki hari ke-11 pada Rabu,semalam lebih 10 insiden api misteri direkod berlaku di pusat pemulihan penagih dadah itu dalam masa sehari.

Salah satu kejadian disaksikan sendiri wartawan sebuah media ketika menemuramah pengarah pusat itu, di mana api misteri menyambar sehelai baju kemeja yang dijemur bersama pakaian lain di ampaian di halaman rumah itu.

Berdasarkan tinjauan, beberapa kesan terbakar dapat dilihat di beberapa kawasan dalam dan luar rumah seperti dinding, almari, rumput, bantal dan tilam.

Ia termasuk beberapa helai kain dan baju serta baldi yang berisi air hangus dijilat api.

Susulan kejadian demi kejadian misteri itu, seorang daripada 37 penghuni Rumah Teduhan Kasih kini tinggal sehelai sepinggang selepas kesemua barang miliknya musnah terbakar dalam beberapa insiden.

Man (bukan nama sebenar), 31, memberitahu kejadian pertama menimpanya adalah pada kira-kira pukul 10 pagi akhir bulan lalu.

“Api misteri itu membakar beberapa helai baju dan seluar yang disimpan di dalam beg di tingkat atas rumah.

“Insiden kedua berlaku membabitkan beg yang menyimpan barang-barang peribadi yang terbakar bersama beberapa beg lain kepunyaan penghuni lain,” katanya ketika ditemui sebuah media di sini, semalam.

Pemuda yang berasal dari Kuantan, Pahang ini berkata, kejadian terbaharu adalah pada minggu lalu yang membakar baki baju dan seluarnya yang dijemur di ampaian di halaman rumah.

“Bukan setakat beg, baju dan seluar… tuala saya pun terbakar. Sekarang saya tinggal sehelai sepinggang,” ujar yang telah menghuni di pusat itu selama tiga bulan.

Seorang lagi penghuni, Hafiz (bukan nama sebenar), 21, mendedahkan dirinya sebagai individu terawal yang menyaksikan insiden pertama pada 28 Januari lalu.

Berkongsi detik-detik cemas itu, anak kelahiran Marang, Terengganu itu berkata, ketika kejadian dia mahu mengambil pakaian di dalam almari untuk mandi pada kira-kira pukul 11.45 pagi.

“Ketika nak ambil baju dalam almari yang dikongsi bersama dua lagi kawan. Saya ada bau hangit, tanya rakan-rakan lain pun, mereka pun ada bau.

“Bila buka almari, saya terkejut nampak baju seorang kawan saya terbakar sikit. Kami cepat ambil air untuk padamkan api,” katanya.

Memetik sumber mengatakan, Hafiz yang telah menghuni pusat itu selama lebih lima bulan berkata, pada mulanya dia dan rakan-rakan lain menganggap ia sebagai perbuatan khianat.

“Tetapi kejadian kedua berlaku pada keesokan pagi dan berlarutan sehingga kini. Jadi, kami rasa ‘sesuatu’ berlaku,” katanya.

Beliau yang juga Pengerusi Jawatangkuasa Perhubungan Pengasih Negeri Selangor berkata, malah penghuni lain turut berkongsi pakaian mereka yang bersama-sama menghadapi keadaan yang sehingga kini terus menimbulkan tanda tanya.

Sementara itu, Pengarah Rumah Teduhan Kasih, Jaafar Daud berkata, selain bantuan beberapa pengamal perubatan untuk merungkai kejadian api misteri, orang perseorangan turut membantu menyumbangkan pakaian buat penghuni.

 

 

 

 

 

 

 

 

-PRU14.TV

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*