[VIDEO] Respon DFB Isu Najib Masuk Maqam Nabi S.A.W

Share This:

Lawatan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak ke makam Rasulullah di Madinah ketika mengerjakan umrah bulan lalu telah dipertikai oleh salah seorang ustaz.

Lihat betapa teruknya cara pembangkang berpolitik sampai pertikai ibadah umrah,beliau dikatakan mempertikaikan isu Najib masuk ke maqam Nabi s.a.w.

Susulan itu, Exco Pemuda Umno Dr Fathul Bari Mat Jahya berkata, bahawa beliau sendiri melihat perkara itu, walaupun terdapat dakwaan sebaliknya oleh seorang ustaz muda Abu Syafiq Al-Asy’ary.

“Saya melihat sendiri bahawa Datuk Seri Najib Razak masuk ke rumah Aisyah RA. Rumah Aisyah adalah tempat Nabi SAW kebumikan”,katanya.

Beliau sendiri melihat perkara itu, walaupun terdapat dakwaan sebaliknya oleh seorang ustaz muda Abu Syafiq Al-Asy’ary.

Berikut respon Dr Fathul Bari isu Najib Masuk Maqam Nabi s.a.w :

1.Isu ini sangat kecil&tak perlu diperbesarkan. Ia hanya tertumpu kpd penggunaan perkataan yg boleh diberikan tafsiran pelbagai. “dalam maqam”. Apa maksudnya? Tentunya DS Najib x bermaksud masuk DALAM KUBUR Nabi SAW. itu mustahil. Sebaliknya beliau merujuk kpd masuk dalam kawasan maqam yakni rumah Aisyah RA yg di dalamnya dikebumikan Nabi SAW.

2. Isu Salam direct atau tidak; perlu diketahui bahawa berdasarkan hadis2 Nabi SAW, salam ke atas Nabi SAW akan sampai kepada Baginda secara langsung tanpa perantara. Sabda Nabi SAW:

مَا مِنْ أَحَدٍ يُسَلِّمُ عَلَيَّ إِلا رَدَّ اللَّهُ عَلَيَّ رُوحِي حَتَّى أَرُدَّ عَلَيْهِ السَّلامَ

Maksudnya: “Tidaklah seseorg itu memberikan salam ke atasku kecuali Allah akan mengembalikan Kpdku rohKu sehingga aku menjawab salamnya.” (Sunan Abi Daud,no:1795)

Adapun kenyataan DS Najib; jelas beliau nukilkan dari pihak trtentu. Dalam soal ini, saya kira kita perlu bersangka baik serta tidak perlu mengeluarkan kata2 kesat. Kesilapan manusiawi adalah satu hal normal. Moga Allah mengampuni kita semua.

3. Isu DS Najib dituduh sombong, takbur & difitnah menggunakan keistimewaan yg diberikan iaitu masuk ke maqam Nabi SAW & kaabah utk kepentingan politik; saya nasihatkan kpd yg membuat dakwaan spt ini, beristighfarlah. urusan hati adalah urusan Allah. Ia bukan kerja kita. Sepatutnya kita berbangga pemimpin no.1 negara kita diberikan keistimewaan trsebut krn hubungan erat dua negara Malaysia-Saudi & lebih khusus hubungan peribadi DS Najib&King Salman.

4. Walaupun pilihanraya makin dekat, ia sama sekali tidak menghalalkan kita utk mengaibkan org lain apatah lagi menegatifkan hal yg sangat positif. La hau la wa la quwwata illa billah.

Selanjutnya sila tonton video di atas:

-PRU14.TV

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*