Semua Yang Hadir Perkahwinan Gay Berhampiran Kota Suci Mekah Ditahan Polis

Share This:

Semua yang hadir dan terlibat dalam majlis perkahwinan gay yang didakwa melakukan perkahwinan seks sejenis berhampiran dengan kota suci Mekah ditahan polis Arab Saudi.

Menurut sumber, rakaman majlis itu dikatakan berlaku pada hari yang lalu telah menjadi viral, menunjukkan dua lelaki di bawah payung, berjalan bersama antara satu sama lain di atas karpet merah.

Seorang lelaki lain berjalan di belakang pengantin baru, menyemburkannya dengan confetti berlatar belakangkan alunan muzik.

Kedua-dua lelaki itu berpakaian tradisional Saudi, manakala seorang lagi memakai tudung perkahwinan.

Jurucakap Polis Makkah rasmi mengumumkan penangkapan dalam satu kenyataan yang diterjemahkan oleh Step Feed.

Kenyataan itu menghuraikan bagaimana upacara terlarang itu dilaporkan oleh seorang lelaki yang menghadiri perayaan berdekatan dengan Mekah:

Lelaki itu berkata kesemua orang yang menghadiri acara itu terkejut apabila beberapa lelaki muda memasuki tempat itu dan cuba melakukan ‘adegan perkahwinan gay’. Polis diberitahu salah seorang lelaki itu kelihatan seperti pendandan rambut.

Kenyataan itu meneruskan:

Selepas pendandan rambut dan orang lain yang terlibat dalam kejadian itu dikenal pasti, mereka semua ditangkap dan kes mereka kini akan dirujuk kepada pihak pendakwaan.

href=”https://twitter.com/hashtag/????_?????????src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw”>#????_????????
???? ????? ??? ??????? ??????? ?? ???? ????? ?? ???????
..????? ?????? ??????? ?????? ?????? ????????? ???????? ?????.#?????_??? pic.twitter.com/upIzdHKG4v
— ????? ????? ??? (@makkahregion) January 8, 2018

Selepas video itu menjadi viral, pegawai rasmi Aradiyat, Ali bin Youssef al-Sharif memberitahu kepada orang ramai bahawa siasatan sedang dijalankan, dan memberi amaran kepada rakyat Saudi bahawa mereka harus mematuhi ‘nilai-nilai moral dan kebajikan negara yang diberkati’ ini, laporan The New Arab.

Homoseksual diharamkan di Arab Saudi dan warga LGBT boleh menghadapi denda, pengusiran, sebat dan juga hukuman mati.

Upacara ini nampaknya telah menimbulkan kemarahan kerana berdekatan dengan tempat suci Mekah.

Lihat videonya di bawah:

Memetik sumber mengatakan, reaksi terhadap video telah berbelah bahagi.

Serang tweeted:

Sejak tahun 2013, fenomena homoseksualiti semakin meningkat di Mekah, dan mungkin respon bagi orang yang terhormat adalah untuk membasmi Mekah dari gejala ini, yang kebanyakannya berasal dari orang asing.

Seorang lagi mengulas:

Di tempat paling suci di bumi … Dua orang homoseksual berkahwin di Arab Saudi.

??? ??? 2013 ?????? ???????? ?????? ???? ???? ??? ???? ??? ????????? ?????? ??????? ?????? ????? ??? ?? ??? ?????? ???? ????? ?? ??????? #??????_???????? #????_??????_????
??? ??? ?????((??????? ????? ?? ??? ?? ?????? ?????? ????? ????? ????? #?????? ?? #???????? ))
— alhothly (@MARAMSAAD33222) January 3, 2018

Sesetengah orang telah menggunakan insiden ini untuk melancarkan tomahan kepada pemimpin baru negara Mohammed bin Salman kerana pandangannya yang lebih toleransi terhadap masyarakat.

Putera Mahkota berusia 32 tahun itu dilantik semula pada bulan Jun 2017, dan mahu mengambil alih negara ini dengan arah yang lebih moden daripada pendahulunya.

Menurut CNN, pemimpin muda itu membuat kenyataan berikut di persidangan Inisiatif Pelaburan Masa Depan di Riyadh:

Kami mahu menjalani kehidupan yang normal, kehidupan di mana agama dan tradisi kita diterjemahkan ke dalam toleransi, supaya kita wujud bersama dengan dunia dan menjadi sebahagian daripada pembangunan dunia.

Tambahnya lagi, tujuh puluh peratus penduduk Saudi berada di bawah umur 30 tahun.

Dalam semua kejujuran, kita tidak akan menghabiskan masa 30 tahun dalam kehidupan kita berurusan dengan ideologi ekstremis. Kami akan memusnahkan mereka hari ini dan dengan segera.

Walau bagaimanapun, yang lain menggunakan video ini untuk memuji dan mempertahankan ke arah baru, kontemporari Arab Saudi sedang mengambil alih.

Seorang tweeted:

Kenapa anda tidak hanya tinggalkan mereka sendirian, walaupun mereka benar-benar berkahwin, apa itu masalah kepada anda?

Seorang lagi menyatakan:

Ini adalah Arab Saudi yang baru, di bawah pimpinan Mohammed bin Salman.

Saudi law could make coming out online punishable by death,#SaudiLGBT responds with (i’m gay, you won’t terrorise me)#??_???????_???_????

— SaudiLGBT (@ArabiaLGBT) March 26, 2016

Kisah ini sedang berkembang dan berita yang lebih banyak dijangka akan diikuti.

-PRU14.TV

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*