Kadang-kadang PAS Dan Umno Boleh Jadi Kurang Cerdik

PAS dan Umno sepatutnya berhenti mempertahankan diri dan memohon maaf. Berhenti bercakap seolah-olah apa sahaja kerjasama antara PAS dan Umno adalah berdosa. Jelaskan sebab dan faedah kerjasama PAS-Umno. Jelaskan bahawa DAP bekerjasama dengan Mahathir untuk menjadikan Mukhriz sebagai Perdana Menteri. Itu tidak memberi manfaat kepada Islam atau Malaysia. Kerjasama PAS-Umno adalah untuk agenda yang lebih besar dan ia bukan hanya sekadar berkhidmat kepada Islam tetapi memastikan keamanan antara orang Islam dan bukan Islam sambil menjamin kestabilan Malaysia.

 

Pada masa-masa tertentu, saya mendapati diri saya agak marah dengan PAS dan Umno kerana kebodohan mereka sendiri. Banyak kali, masalah yang mereka hadapi adalah disebabkan oleh perbuatan mereka sendiri dan bukan kerana kepandaian musuh mereka. Malah, pihak yang lain benar-benar tidak pandai dan mereka membuat banyak kesilapan yang tidak dimanfaatkan sepenuhnya oleh PAS atau Barisan Nasional.

Marilah kita melihat satu isu, kaum dan agama. Majoriti orang Melayu akan menganggap agama terlebih dahulu dan bangsa perkara kedua sebelum mereka mengatakan atau melakukan sesuatu. Sudah tentu, kaum Melayu yang lebih berpendidikan, bandar atau muda berkata bangsa bukanlah isu dan mereka menganggap diri mereka lebih Malaysia daripada Melayu.

Perpaduan ummah adalah wajib dalam Islam manakala kerjasama Mahathir dengan DAP anti-Hudud adalah satu dosa

Sebenarnya, ini tidak benar. Melayu yang lebih berpendidikan, bandar atau muda adalah produk Dasar Ekonomi Baru atau DEB. Orang-orang ini adalah antara lima juta orang Melayu yang sejak awal DEB, 48 tahun lalu menerima pendidikan tinggi atau tertiari, malah ada dari luar negara.

Mereka mampu untuk mengatakan bahawa mereka mengutamakan Malaysia dahulu dan tidak benar-benar peduli dengan DEB kerana mereka telah mendapat manfaat dari menjadi Melayu dan dari DEB. Mengandaikan, sebelum tahun 1969, jika mereka masih bekerja di kampung sebagai petani, nelayan dan peneroka tanah, adakah mereka akan mengatakan bahawa mengutamakan Malaysia dahulu dan tidak peduli dengan DEB?

Ini seperti anak-anak jutawan yang mengatakan mereka tidak peduli dengan wang. Sudah tentu, jika anda mempunyai berbilion, anda mampu mengatakan bahawa anda tidak peduli dengan wang. Tetapi jika anda ada tunggakkan sewa, air dan elektrik anda telah dipotong kerana tertunggak enam anda pasti akan mengambil berat tentang wang. Di tempat-tempat seperti Filipina, keluarga miskin dari Manila menjual anak-anak mereka yang berumur lima tahun kepada pedofilia untuk mendapatkan duit yang sedikit. Apabila anda tidak mempunyai apa-apa di dalam poket anda, anda mengambil berat tentang wang.

Ayat 3: 103 Al-Quran menjelaskan mengapa PAS dan Umno harus bekerjasama demi Islam dan kenapa perpaduan ummah wajib

Oleh itu, orang Melayu berpendidikan, bandar atau muda yang sudah mendapat faedah daripada Melayu dan dari DEB tidak peduli dengan DEB dan menganggap diri mereka lebih Malaysia daripada Melayu. Namun, anak-anak Melayu yang lebih kaya ini masih mendapat faedah dari DEB dan pergi ke universiti, malah di luar negara, apabila mereka benar-benar mampu tanpa bantuan kerajaan sebenarnya.

Sebagaimana salah seorang rakan dari Terengganu, Dr Menon, memberitahu saya pada tahun 1980-an, “Saya tidak dapat memahami mengapa anak-anak Datuk yang kaya ini masih mendapat bantuan kerajaan untuk belajar di luar negara apabila kita mempunyai begitu ramai orang miskin yang tidak menerima apa-apa daripada kerajaan.” Ya, dan ‘anak-anak Datuk’ inilah yang mengutuk kerajaan dan mengatakan mereka tidak peduli dengan DEB dan menganggap diri mereka lebih Malaysia daripada Melayu.

Tetapi itu adalah sikap mereka yang berpendidikan, muda atau orang Melayu dari kawasan bandar. Orang-orang Melayu dari kawasan luar bandar tidak berfikir seperti orang-orang berpendidikan, muda atau orang Melayu dari kawasan bandar. Mengatakan bahawa anda tidak peduli dengan DEB dan menganggap diri mereka lebih Malaysia daripada Melayu adalah orang-orang yang pergi ke Mekah setiap tahun, dan kadang-kadang dua kali setahun, selepas itu mereka terbang ke London untuk membeli-belah. Orang-orang Melayu yang mampu untuk pergi ke Mekah hanya sekali dalam kehidupan mereka sebelum mereka mati, dan kadang-kadang mati di Mekah, tidak berfikir seperti mereka yang berpendidikan, muda atau orang Melayu dari kawasan bandar. Dan ini orang-orang Melayu ini lah yang harus difokuskan oleh PAS dan Umno, seperti apa Tun Dr Mahathir Mohamad memberitahu Perdana Menteri Najib Tun Razak pada 2013 tidak lama selepas pilihan raya umum ke-13.

Apa yang lebih penting daripada bangsa kepada rakyat luar bandar adalah agama. Kebanyakan orang Melayu luar bandar menganggap diri mereka sebagai Muslim dahulu dan keduanya Melayu (dan ketiga Malaysia). Tetapi PAS dan Umno membazirkan begitu banyak masa menafikan bahawa terdapat kerjasama antara kedua-dua pihak. Malah pagi ini juga, mereka masih menafikan bahawa PAS dan Umno bekerjasama untuk PRU14.

Nik Aziz meletakkan perpaduan ummah di atas politik, yang menjadi asas dalam Islam

Mengapa PAS dan Umno menghabiskan banyak masa dan tenaga yang menafikan bahawa mereka bekerjasama? Sama seperti menafikan bahawa Najib mencuri RM42 bilion wang 1MDB. Anda boleh menafikannya sehingga ke akhirnya tetapi Pakatan Harapan masih akan menegaskan bahawa RM42 bilion wang 1MDB telah ‘hilang’ walaupun kita semua tahu itu tidak benar.

Hanya balas, “Jadi apa?” Walaupun benar bahawa PAS dan Umno bekerjasama, jadi apa? Adakah itu lebih buruk daripada DAP yang bekerjasama dengan Dr Mahathir? Kerjasama PAS dan Umno tidaklah seburuk dengan DAP yang bekerjasama dengan PPBM atau Dr Mahathir.

Ingatkan orang ramai tentang apa yang dikatakan oleh Tok Guru Nik Aziz Nik Mat. Nik Aziz berkata PAS tidak menganggap Umno sebagai musuh. PAS hanya tidak bersetuju dengan Umno mengenai Islam. Sekiranya Umno bersedia melaksanakan Islam maka tidak ada lagi keperluan untuk PAS. PAS boleh ditutup dan semua orang boleh menyertai Umno, kata Nik Aziz.

Lim Kit Siang dan DAP selalu bercakap mengenai ‘good old days’ ketika Nik Aziz masih hidup. Nah, dalam ‘good old days’ ketika Nik Aziz hidup itu adalah apa yang dia katakan. Beliau berkata jika Umno bersedia melaksanakan Islam maka tidak ada lagi keperluan bagi PAS dan parti itu dapat ditutup dan semua orang boleh menyertai Umno.

Nik Aziz berkata jika Umno bersedia melaksanakan Islam maka tidak ada lagi keperluan untuk PAS dan parti itu boleh ditutup dan semua orang boleh menyertai Umno

Lim Kit Siang, DAP dan seluruh Pakatan Harapan berkata mereka sangat menghormati Nik Aziz. Ingatkan orang bahawa orang yang Lim Kit Siang, DAP dan seluruh Pakatan Harapan sangat menghormati itu berkata jika Umno bersedia untuk melaksanakan Islam maka tidak ada lagi keperluan bagi PAS dan parti itu boleh ditutup dan semua orang boleh menyertai Umno .

Jadi, inilah yang dilakukan PAS dan Umno. Mereka tidak bekerjasama untuk menang GE14. Mereka memenuhi wasiat atau kehendak Tok Guru Nik Aziz lewat, orang yang Lim Kit Siang, DAP dan seluruh Pakatan Harapan sangat menghormati. PAS dan Umno bekerjasama untuk mencari cara terbaik bagi Islam untuk dilaksanakan dalam masyarakat pelbagai budaya seperti Malaysia supaya Islam dilaksanakan dan hak-hak dan kepentingan bukan Islam tidak terjejas.

Maka PAS dan Umno sepatutnya berhenti mempertahankan diri dan memohon maaf. Berhenti bercakap seolah-olah apa sahaja kerjasama antara PAS dan Umno adalah berdosa. Jelaskan sebab dan faedah kerjasama PAS-Umno. Jelaskan bahawa DAP bekerjasama dengan Mahathir untuk menjadikan Mukhriz sebagai Perdana Menteri. Itu tidak memberi manfaat kepada Islam atau Malaysia. Kerjasama PAS-Umno adalah untuk agenda yang lebih besar dan ia bukan hanya sekadar berkhidmat kepada Islam tetapi memastikan keamanan antara orang Islam dan bukan Islam sambil menjamin kestabilan Malaysia.

Malaysia Today

 

 

 

 

 

 

PENAFIAN : Artikel pendedahan ini adalah diambil sepenuhnya dari laman blog Malaysia Today dengan tajuk asal Sometimes PAS And Umno Can Be Quite Stupid. Segala isi kandungan ini adalah dari penulis blog berkenaan dan pihak pru14.tv mungkin tidak bermaksud sedemikian. Pihak pru14.tv berharap pihak yang dituduh/diceritakan dalam artikel ini tampil membuat penafian jika ini merupakan fitnah dari pihak tak bertanggungjawab keatas dirinya, atau sebaliknya. Terima kasih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *