Status Islam Sebagai Agama Negara Menyukarkan – Marina Mahathir

Share This:

Umat Islam sedar bagaimana pegangan Islam keluarga Mahathir Mohamad. Oleh itu tidak hairan lah apabila Marina Mahathir mendakwa status Islam sebagai agama negara telah menyukarkan pengasingan agama daripada bidang pentadbiran.

Menurut laporan Free Malaysia Today, anak sulung pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia(PPBM) itu mendakwa, kedudukan Islam dalam Perlembagaan telah membawa kepada tafsiran berbeza mengenai peranannya dalam kerajaan.

Ini termasuklah pendapat bahawa Islam perlu meliputi semua (bidang dan perkara). “Apabila agama kepada negara wujud, ia menjadi sumber kuasa yang tidak boleh dipersoalkan menurut orang ramai.”

Tambahnya lagi, implikasi Islam sebagai agama negara turut dirasai di kalangan Muslim terutamanya apabila mazhab tertentu dijadikan sebagai pegangan rasmi kepada Muslim.

“Di Malaysia, mereka cuba mempromosikan Ahli Sunnah Wal Jamaah, satu pegangan Sunni untuk Muslim. Jika anda Syiah, semestinya anda tidak termasuk sekali dalam kelompok itu.

Jika anda Muslim liberal, anda juga tidak termasuk sekali. Ia satu kelompok yang semakin menyempit.”

Pengasas bersama kumpulan Sisters In Islam (SIS) itu juga mendakwa, wanita Muslim juga berdepan dengan cabaran dalam menghadapi tafsiran Islam yang pelbagai (dalam kehidupan mereka).

“Mengenai poligami, mengenai hijab, mengenai sama ada wanita boleh menjadi hakim dan sebagainya.

Pendekatan untuk merujuk semula kepada teks dan melihat sama ada ia benar-benar dibenarkan atau sama ada ia merupakan satu tafsiran dan siapa yang mentafsirkannya.”

Sebenarnya rakyat Malaysia yang beragama Islam amat terkilan dengan kenyataan yang dikeluarkan oleh Marina berkaitan dengan agama Islam. Dakwaan beliau dilihat sering menguris hati kita. Isu berkaitan Islam amat sensitif.

 

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*