Campurtangan Mahathir terdedah dalam episod Dzulkifli

Share This:

Faridah Begum adalah pemegang saham dan pengarah Inside Media Sdn Bhd, yang memiliki The Malaysian Insight. Bukti itu sudah ada di tangan polis. Dan sekarang Mahathir telah menunjukkan ‘campur tangannya’ juga. Jadi gambaran tersebut kini begitu jelas. Ini adalah mengenai Mahathir yang cuba untuk mengawal semula SPRM dan Jabatan Peguam Negara supaya Guan Eng dapat diselamatkan dari penjara dan Najib boleh digulingkan menggunakan SPRM dan Jabatan Peguam Negara.

 

Sebaik sahaja selepas Malaysia Today menerbitkan artikel ‘Jahabar dan Faridah menggunakan FMT untuk menyerang Dzulkifli’, Free Malaysia Today memadamkan laporan berita dari portalnya.

Apa yang kita katakan dalam artikel itu, antara lain, adalah:

Tetapi itu bukanlah perkara paling menarik dalam keseluruhan perkara ini. Apa yang menarik ialah hakikat bahawa SUMBER yang memberikan semua maklumat ini kepada Free Malaysia Today adalah Jahabar Sadiq dari The Malaysian Insight. Orang dalam saya yang di Free Malaysia Today mengesahkan bahawa Jahabar memberi mereka maklumat itu dan meminta mereka untuk menyiarkan cerita ini kerana The Malaysian Insight tidak dapat melakukannya sendiri. Malaysia Insight perlu dilihat seolah-olah ia mengekalkan gencatan senjata jadi Free Malaysia Today mesti menyerang bagi pusingan kedua ke atas Dzulkifli.
(BACA SELEBIHNYA DI SINI)

Mahathir mahu Dzulkifli dipecat supaya dia boleh mengawal semula SPRM dan Jabatan Peguam Negara

Ringkasnya, The Malaysian Insight berpura-pura mereka tidak terlibat dalam plot untuk menjatuhkan Ketua Pesuruhjaya SPRM, Dzulkifli Ahmad. Jadi mereka menggunakan Free Malaysia Today untuk cerita ‘Remove MACC chief for alleged misconduct, judicial commission proposes’. Dalam cerita tersebut, Free Malaysia Today berkata, “Terserah kepada perdana menteri sekarang sama ada untuk menerima atau menolak cadangan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Kehakiman dan Perundangan tetapi dia mesti memberikan sebab yang munasabah kepada Suruhanjaya jika Dzulkifli Ahmad dikekalkan.”

Justeru, walaupun Free Malaysia Today telah membuang artikel itu selepas hanya beberapa jam, Tun Dr Mahathir Mohamad tidak membenarkannya. Semalam, The Malaysian Insight mengeluarkan laporan berita ‘Betulkah ketua SPRM hendak dipecat, tanya peguam Dr Mahathir’ (LIHAT DI BAWAH).

Pada dasarnya, Mahathir, melalui peguamnya Mohamed Haniff Khatri Abdulla, bertanya sama ada benar bahawa Suruhanjaya Perkhidmatan Kehakiman dan Perundangan telah mencadangkan agar ketua SPRM Dzulkifli Ahmad dipindahkan kerana hubungannya yang dikatakan dengan seorang wanita yang sudah berkahwin menurut cerita yang telah dibuang dan tidak lagi ada di sana.

Semua orang tahu bahawa Mahathir bercakap melalui Haniff jadi apabila Hanif bercakap maka itu adalah Mahathir yang bercakap. Tetapi yang paling menarik adalah hakikatnya bahawa Mahathir juga terlibat dalam plot untuk menyingkirkan Dzulkifli dari SPRM. Mengapa Mahathir mahu Dzulkifli dipecat? Adakah kerana Mahathir menjanjikan Lim Kit Siang dia akan ‘menyelesaikan’ kes rasuah Lim Guan Eng dan memastikan bahawa Guan Eng tidak pergi ke penjara tetapi Dzulkifli menjadi penghalang kepada perkara tersebut?

Ini semua mengenai Mahathir yang cuba mengawal semula SPRM dan Jabatan Peguam Negara

Tiga tahun lepas, Mahathir menguasai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Jabatan Peguam Negara (AGC). Dan Mahathir menggunakan kedua-duanya untuk mencuba menggulingkan Perdana Menteri Najib Tun Razak. ‘Hari Besar’ sepatutnya telah Rabu, 29 Julai 2015, ketika Najib samada meletak jawatan semasa mesyuarat Kabinet atau dia akan segera ditahan dan dibawa ke penjara.

Tetapi, satu hari sebelum itu, pada hari Selasa, 28 Julai 2015, Najib memecat kedua-dua Timbalan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin dan Peguam Negara. Beliau juga menetralkan Ketua Pesuruhjaya dan beberapa pegawai kanan SPRM. Dan yang membunuh perancangan ‘Rabu Hari Rampasan Kuasa’.

Mahathir tahu bahawa Najib tidak boleh digulingkan melalui pilihan raya umum. Isu hari ini bukan lagi sama ada Barisan Nasional akan memenangi pilihan raya umum akan datang tetapi sama ada ia akan mendapatkan majoriti dua pertiga di Parlimen. Oleh itu jika Mahathir ingin menyingkirkan Najib, dia mesti terlebih dahulu menguasai semula SPRM dan Jabatan Peguam Negara. Itulah satu-satunya cara Najib boleh dibunuh.

Jadi isu sebenar di sini bukanlah mengenai moral, atau didakwa tidak bermoral ketua SPRM. Sekiranya akhlak adalah masalah maka Mahathir dan seluruh Pakatan Harapan tidak akan menerima Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri yang menunggu.

Bagaimanapun, apa yang dipanggil ‘jenayah’ yang dilakukan oleh Dzulkifli hanyalah memegang tangan. Itu bukan satu jenayah dan jika mereka ‘mengatakan’ bahawa ada hubungan yang berlaku dan lebih daripada sekadar memegang tangan tidak ada bukti tentang itu. Ini hanyalah ‘cadangan’ yang mungkin ada ‘hubungan’ dan ini bukanlah bukti.

Kit Siang mempunyai Mummy Foo dan Guan Eng ada Rainbow beliau dan itu tidak pernah menjadi masalah sebelum ini

Kit Siang juga ‘dikatakan’ ada hubungan sulit dengan Mummy Foo manakala anaknya, Guan Eng, ‘dikatakan’ mempunyai hubungan sulit dengan ‘Rainbow’ dan isterinya menangkap mereka terang-terangan.

Suami Nurul Izzah Anwar menangkapnya di sebuah apartmen dengan lelaki lain maka ianya juga boleh ‘dikatakan’ bahawa dia sedang tidur dengan lelaki lain. ‘Gambaran’ tersebut jauh lebih kuat daripada gambar berpegangan tangan dan sejak Nurul dan suami bercerai selepas itu pasti ada lebih banyak lagi cerita berkenaan perkara tersebut.

Jadi, bukan, moral, atau kekurangannya, bukannya masalah di sini. Jika tidak, Kit Siang, Guan Eng, Anwar, Nurul Izzah, dan 100 pemimpin Pakatan Harapan perlu dipenjarakan. Dan yang pertama adalah Muhyiddin Yassin yang selama bertahun-tahun telah tidur dengan Nika Gee, yang sejak itu bercerai dari suaminya kerana hubungannya dengan Muhyiddin.

Nika Gee telah menjadi perempuan simpanan Muhyiddin Yassin selama bertahun-tahun

Penglibatan Mahathir dalam keseluruhan perkara ini membuktikan bahawa ada plot untuk menyingkirkan Dzulkifli. Moral adalah sesuatu yang Mahathir tidak peduli. Jika tidak, dia tidak akan mencuri wang rakyat RM100 bilion. Ini adalah mengenai mendapatkan kembali kawalan terhadap SPRM dan Jabatan Peguam Negara.

Persoalannya ialah adakah Mahathir berjaya memeras ugut Faridah Begum K.A. Abdul Kader atau adakah dia telah dibeli? Hakikat bahawa Jahabar Sadiq menerima wang tunai berjumlah RM3 juta dengan kemungkinan bahawa The Malaysian Insight telah dibeli. Tetapi kos RM500,000 sebulan untuk menguruskan The Malaysian Insight dan belanjawan mereka untuk lima tahun akan datang ialah RM30 juta. Jadi ada lebih daripada sekadar RM3 juta yang terlibat di sini.

Mohamed Haniff Khatri Abdulla sepatutnya menutup mulutnya. Dengan tiba-tiba dan dengan bertanya soalan-soalan itu dia telah mendedahkan Mahathir bahawa Mahathir telah campurtangan di dalam hal ini. Dan itu adalah kesilapan yang besar, yang menunjukkan dia tidak mahir dalam strategi.

Faridah Begum adalah pemegang saham dan pengarah Inside Media Sdn Bhd, yang memiliki The Malaysian Insight. Bukti itu sudah ada di tangan polis. Dan sekarang Mahathir telah menunjukkan ‘campur tangannya’ juga. Jadi gambaran tersebut kini begitu jelas. Ini adalah mengenai Mahathir yang cuba untuk mengawal semula SPRM dan Jabatan Peguam Negara supaya Guan Eng dapat diselamatkan dari penjara dan Najib boleh digulingkan menggunakan SPRM dan Jabatan Peguam Negara.

 

Betulkah ketua SPRM hendak dipecat, tanya peguam Dr Mahathir

(The Malaysian Insight) – Benarkah Suruhanjaya Perkhidmatan Kehakiman dan Perundangan (SPKP) sudah mengusulkan agar Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Dzulkifli Ahmad dipecat kerana didakwa mempunyai hubungan sulit dengan isteri orang?

Itulah inti pati kenyataan media yang dikeluarkan oleh Haniff Khatri, peguam kepada Dr Mahathir Mohamad, malam tadi.

Beliau menarik perhatian kepada berita yang disiarkan di portal berita Free Malaysia Today yang mendedahkan perincian cadangan pemecatan Dzulkifli, bersabit penyebaran rakaman video yang didakwa percutian beliau ke luar negara bersama wanita itu.

Haniff mendakwa laporan FMT itu sudah ditarik balik dari laman webnya.

“Adakah berita Free Malaysia Today 22.12.2017, bertajuk ‘Remove MACC chief for alleged misconduct, judicial commission proposes’, itu dibawa turun dan dihentikan edaran kepada awam, adalah atas desakan mana-mana pihak dari Kerajaan Najib Razak?” tanya Haniff.

“Adalah tanggungjawab pengurusan Free Malaysia Today untuk maklumkan kepada rakyat yang prihatin sama ada berita itu telah dibawa turun oleh mereka kerana desakan dari pihak Kerajaan Najib Razak disebabkan kandungannya, ataupun tidak ,” tambah beliau.

Dalam kenyataannya yang disiarkan melalui Facebook, Haniff menurunkan semula keseluruhan berita berkenaan.

Laporan itu memperincikan cadangan SPKU untuk menyingkirkan Dzulkifli daripada jawatannya sekarang di SPRM.

Dalam laporan yang memetik sumber itu, FMT melaporkan suruhanjaya itu sudah meminta Perdana Menteri Najib Razak untuk menasihati Yang Di-Pertuan Agong untuk memecat Dzulkifli.

Cadangan itu dibuat bersabit dakwaan salah laku Dzulkifli yang kini sedang disiasat oleh polis.

Polis menyisat Dzulkifli mengikut Seksyen 498 Kanun Keseksaan atas tuduhan “memikat atau membawa pergi atau menahan seseorang perempuan yang bersuami dengan tujuan untuk mengadakan hubungan seks.”

Sebelum memegang jawatannya sekarang di SPRM, Dzulkifli adalah pegawai kanan di Pejabat Peguam Negara, jabatan yang disertainya sejak 1993. Beliau dipinjamkan ke SPRM tahun lalu dan jawatannya kini masih di bawah SPKU, kata laporan FMT itu.

Dzulkifli sebelum ini berkhidmat sebagai timbalan pendakwa raya dan mengetuai Pasukan Penguatkuasaan Pemulihan Hasil Negara.

Dalam kenyataannya, Haniff juga mendakwa anggota SPKP yang dihubungi oleh penulis berita itu tidak menafi berita berkenaan.

“Pemberita berita Free Malaysia Today 22.12.2017 berkenaan juga telah cuba perolehi pengesahan laporan… daripada Setiausaha SPKP, Zainal Abidin Ahmad (dan) Ketua Setiausaha Negara, Ali Hamsa, namun beliau dilaporkan tidak memperolehi apa-apa respons daripada kedua-dua pihak tersebut,” kata Haniff.

Peguam itu menambah, Peguam Negara Mohd Apandi Ali, yang juga anggota SPKP, bagaimanapun menjawab pertanyaan wartawan FMT itu.

“Kamu patut tanya pengerusi atau setiausaha SPKP,” kata Apandi, seperti dipetik oleh FMT. Apandi kini dilaporkan berada di luar negara.

“Rakyat ada hak untuk tahu, hak untuk bertanya dan hak untuk mendapatkan maklumat…” kata Apandi lagi.

Menurut Haniff, sekiranya laporan FMT itu benar dan tepat, Najib hendaklah mengikut cadangan suruhanjaya itu, “berteraskan tanggungjawab Perlembagaan.”

Malaysia Today

 

 

 

PENAFIAN : Artikel pendedahan ini adalah diambil sepenuhnya dari laman blog Malaysia Today dengan tajuk asal Mahathir Reveals His Hand In The Dzulkifli Episode. Segala isi kandungan ini adalah dari penulis blog berkenaan dan pihak pru14.tv mungkin tidak bermaksud sedemikian. Pihak pru14.tv berharap pihak yang dituduh/diceritakan dalam artikel ini tampil membuat penafian jika ini merupakan fitnah dari pihak tak bertanggungjawab keatas dirinya, atau sebaliknya. Terima kasih.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*