Jahabar dan Faridah Guna FMT Untuk Serang Dzulkifli

Share This:

Tetapi itu bukanlah perkara paling menarik dalam keseluruhan perkara ini. Apa yang menarik ialah hakikat bahawa SUMBER yang memberi semua maklumat ini kepada Free Malaysia Today adalah Jahabar Sadiq The Malaysian Insight. Orang dalam saya yang berada di Free Malaysia Today mengesahkan bahawa Jahabar memberi mereka maklumat itu dan meminta mereka untuk menyiarkan cerita ini kerana The Malaysian Insight tidak dapat melakukannya sendiri. Malaysian Insight perlu dilihat seolah-olah ia mengekalkan gencatan senjata sehingga Free Malaysia Today mesti menyerang serangan pusingan kedua ke atas Dzulkifli.

 

Jerung sudah kembali dan mereka berada dalam kelaparan dan inginkan darah Ketua Pesuruhjaya SPRM

Hanya apabila anda fikir ia selamat untuk kembali ke dalam air, Jahabar Sadiq dan Faridah Begum K.A. Abdul Kader kembali mengejar Ketua Pesuruhjaya SPRM, Dzulkifli Ahmad, seperti dua ekor jerung yang kelaparan.

Selepas perjanjian ‘gencatan senjata’ yang dipersetujui beberapa bulan yang lalu, yang diuruskan oleh pemimpin tertentu negara di mana mereka jumpa dan meminta pertolongan, kami fikir Jahabar dan Faridah telah berhenti berusaha untuk menyingkirkan Dzulkifli. Rupa-rupanya mereka hanya mengambil masa yang singkat dan belum lagi berputus asa. Sekarang mereka kembali dengan pusingan dua dalam serangan ke atas Dzulkifli.
Dan ini agak malang kerana ketika saya bertemu dengan Duli Yang Maha Mulia di London pada bulan lalu, saya menyatakan dengan sangat jelas kepada Tuanku bahawa saya bersedia untuk gencatan senjata selagi pihak lain juga bersetuju. Lagipun mereka dan bukan saya yang meminta gencatan senjata. Walau bagaimanapun, saya memberi memberitahu Tuanku, jika mereka meneruskan serangan maka saya akan melakukannya juga. Dan saya memberitahu Tuanku bahawa mesej ini boleh dihantar ke pihak sebelah sana.

Laporan berita Free Malaysia Today hari ini, bagaimanapun, membuktikan bahawa gencatan tersebut telah dilanggar dan pihak sebelah sana tidak menghormati gencatan senjata. Dalam hal ini, saya juga tidak perlu lagi gencatan senjata dan dapat meneruskan dengan serangan balas.

Malah, saya menerima panggilan telefon dari salah satu sumber dalaman saya di Free Malaysia Today yang memberi amaran kepada saya bahawa serangan kedua terhadap Dzulkifli akan bermula dan niatnya adalah untuk menekan Perdana Menteri Najib Tun Razak memecat Ketua SPRM. Dan saya telah memaklumkan kepada ketua pegawai-pegawai penasihat Najib mengenai perkara ini.

Jadi kita tahu dua hari lalu mengenai serangan yang dirancang hari ini dan semalam saya memberitahu seseorang yang sedang mempertimbangkan untuk melakukan kerja-kerja teknikal untuk Free Malaysia Today bahawa mereka bermain kedua-dua belah ‘kolam’ agar dia lebih berhati-hati.

Dan, benar sekali, hari ini ianya terjadi.

Jahabar dan kakaknya, Faridah, kini menggunakan Free Malaysia Today dan bukan The Malaysian Insight untuk menyerang Dzulkifli

Free Malaysia Today memulakan laporan mereka dengan berkata:

Suruhanjaya Perkhidmatan Kehakiman dan Perundangan dipercayai telah mencadangkan kepada perdana menteri untuk menasihatkan Yang Dipertuan Aong untuk memecat Dzulkifli Ahmad sebagai ketua anti korupsi atas hubungannya yang didakwa dengan seorang wanita yang sudah bernikah. Sumber berkata anggota suruhanjaya mengambil keputusan itu untuk mengekalkan integriti dan mengekalkan keyakinan orang ramai terhadap Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). Sumber berkata sekarang terserah kepada Perdana Menteri Najib Razak sama ada untuk menerima atau menolak cadangan suruhanjaya yang bermesyuarat pada awal Disember.

Bolehkah anda lihat bagaimana Free Malaysia Today menulis seperti Sarawak Report? Nelson Fernandez pasti pergi ke sekolah kewartawanan yang sama dengan Clare Rewcastle Brown. Atau mungkin Free Malaysia Today dan Sarawak Report menerima pembiayaan daripada pembiaya yang sama.

Bahagian ini malah lebih menarik:

“Perdana menteri perlu memberi alasan yang munasabah kepada anggota suruhanjaya utama jika dia menolak cadangan mereka dan mengekalkan Dzulkifli,” kata sumber kepada FMT.

Ringkasnya, SUMBER ini memberitahu FMT bahawa jika Najib menolak cadangan untuk memecat Dzulkifli maka dia harus menjelaskan mengapa dengan memberikan alasan yang kukuh. ‘Cogent’ bermaksud logik, meyakinkan, kuat, dan lain-lain Jadi Najib tidak boleh hanya menolak untuk memecat Dzulkifli. Dia harus menerangkan dengan hujah-hujah yang logik, meyakinkan dan kuat tentang mengapa dia enggan memecat Dzulkifli.

Hakikatnya bahawa cadangan itu tidak mengikat secara sah, jadi PM tidak diwajibkan untuk mengambil ‘nasihat’, tidak pernah disebutkan. Jadi ini bermakna jika PM tidak memecat Dzulkifli dia tidak perlu menjelaskan mengapa atau memberi alasan yang kukuh. Walau bagaimanapun, mereka membuat ianya seperti itu adalah kewajipan undang-undang dan jika PM enggan memecat Dzulkifli maka dia mesti berhadapan dengan juri dan mempertahankan dirinya.

Mereka memberi tanggapan bahawa Najib tidak mempunyai pilihan tetapi memecat Dzulkifli atau perlu menjelaskan mengapa

Bukankah ianya meletakkan Najib di atas laras dan mengikat tangannya sehingga hanya ada satu saja tindakan yang tinggal kepadanya – iaitu memecat Dzulkifli atau menghadapi hukuman? Dan jika anda membaca laporan berita Free Malaysia Today di bawah, anda dapat melihat di mana arah mereka dan permainan apa yang mereka mainkan.

Tetapi itu bukanlah perkara paling menarik dalam keseluruhan perkara ini. Apa yang menarik ialah hakikat bahawa SUMBER yang memberi semua maklumat ini kepada Free Malaysia Today adalah Jahabar Sadiq The Malaysian Insight. Orang dalam saya yang berada di Free Malaysia Today mengesahkan bahawa Jahabar memberi mereka maklumat itu dan meminta mereka untuk menyiarkan cerita ini kerana The Malaysian Insight tidak dapat melakukannya sendiri. Malaysian Insight perlu dilihat seolah-olah ia mengekalkan gencatan senjata sehingga Free Malaysia Today mesti menyerang serangan pusingan kedua ke atas Dzulkifli.

Maklumat yang diterbitkan oleh Free Malaysia Today ini sangat sulit dan diketahui hanya segelintir individu. Dan salah seorang daripada orang-orang ini yang tahu tentang hal ini ialah Faridah Begum, yang mempunyai kelebihan ‘pillow talk’. Dan Faridah, yang merupakan pemegang saham dan pengarah Inside Media Sdn Bhd, pemilik The Malaysian Insight, adalah kakak Jahabar.

Malah, mesyuarat itu telah dijalankan di Jabatan Peguam Negara jadi anda tidak perlu menjadi Sherlock Holmes untuk mengetahui di mana berlakunya kebocoran. Bukankah Jahabar membuat laporan polis terhadap SKMM yang mendakwa bahawa kenyataannya mengenai berjuta-juta wang tunai yang diperolehnya daripada pembiayanya dibocorkan?

Itulah sebabnya Jahabar tidak berani menerbitkan berita ini dalam The Malaysian Insight. Dia tidak boleh menangis seperti bayi dan membuat laporan polis mendakwa bahawa kenyataannya kepada SKMM telah dibocorkan dan kemudian pergi dan membocorkan maklumat rahsia dan rahsia yang diperolehnya daripada kakaknya.

Nelson Fernandez lebih baik mempunyai cerita yang baik untuk diberitahu ketika mereka datang ke pejabat Free Malaysia Today mencari beliau. Mungkin Nelson tidak menyedari bahawa maklumat rahsia tertentu secara automatik datang di bawah Akta Rahsia Rasmi walaupun dokumen atau fail itu tidak di cop ‘RAHSIA’.

Faridah Begum, kakak kepada Jahabar Sadiq, yang merupakan sumber ‘Free Malaysia Today’

Faridah tahu bahawa dia dan rakan perniagaannya, Harbir Singh Gill A / L Ajaib Singh, berada di bawah siasatan polis. Minggu lalu saya menghantar Bukit Aman satu set dokumen ketiga mengenai penglibatan mereka dalam Inside Media Sdn Bhd serta beberapa syarikat lain. Faridah dan Harbir sedang ‘bermain’ dengan jutaan ringgit tanpa penjelasan tentang dari mana jutaan orang datang.

Begitu juga dengan Jahabar. Inside Media Sdn Bhd adalah syarikat RM2.00 dan jutaan ringgit mengalir ke The Malaysian Insight. Di manakah semua jutaan ringgit ini datang? Dan Inside Media belum memfailkan akaunnya dengan Pendaftar Syarikat walaupun syarikat itu didaftarkan lebih daripada tiga tahun lalu.

Mereka cuba sedaya upaya melepaskan diri daripada jenayah yang dikaitkan. Dan mereka mahu menekan Perdana Menteri memecat Dzulkifli kerana ‘jenayah’ berkaitan. Namun ‘kesalahan’ Faridah, ditambah pula dengan Jahabar, adalah konflik kepentingan dan menerima berjuta-juta ringgit dalam bentuk tunai ‘di bawah meja’ dan tanpa akauntabiliti dan ketelusan.

“Mereka yang tinggal di dalam rumah kaca tidak boleh melontar batu”. Faridah dan Jahabar berdiri di atas ais yang nipis, yang boleh retak pada bila-bila masa. Daripada cuba menenggelamkan Dzulkifli di dalam ais, Faridah dan Jahabar seharusnya menumpukan perhatian kepada bagaimana mereka boleh melepaskan diri daripada ais yang tipis di mana mereka berdiri tanpa tenggelam ke dasarnya.

Nelson bukanlah seorang yang berani. Jika pihak berkuasa membuat lawatan untuk memeriksa siapa SUMBER Free Malaysia Today Nelson akan berbunyi seperti burung murai dan tudingkan ke arah Jahabar. Nelson boleh mengelakkan dari penjara jika dia mendedahkan sumbernya dan mendakwa dia tidak mengetahui bahawa maklumat yang diberikan kepadanya dilindungi di bawah Akta Rahsia Rasmi. Dan apabila Jahabar menuding ke arah kakaknya maka akan jatuh bersama-sama dengannya.

Moral keseluruhan kepada cerita ini adalah: jangan berurusan dengan orang yang bodoh. Dan Jahabar Sadiq adalah seorang bodoh yang menyangka dia boleh bersembunyi di belakang Free Malaysia Today supaya beliau dan kakaknya dapat dilindungi. Orang Melayu kata ‘baling batu sembunyi tangan’. Dan kita tahu kenapa mereka bertekad untuk ‘membunuh’ Dzulkifli tetapi kita tidak akan membincangkannya sementara waktu. Biarkan polis menyelesaikan penyiasatan mereka dan kemudian mungkin kita akan membincangkannya kemudian.

Pecat ketua SPRM kerana dakwaan salah laku, cadangan suruhanjaya kehakiman

Terpulanglah kepada perdana menteri sekarang sama ada untuk menerima atau menolak cadangan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Kehakiman dan Perundangan tetapi dia mesti memberikan sebab yang munasabah kepada Suruhanjaya jika Dzulkifli Ahmad dikekalkan.

(FMT, 22 Disember 2017) – Suruhanjaya Perkhidmatan Kehakiman dan Perundangan dipercayai telah mencadangkan kepada perdana menteri untuk menasihatkan Yang Dipertuan Agong untuk memecat Dzulkifli Ahmad sebagai ketua anti-rasuah atas hubungannya yang didakwa dengan seorang wanita yang sudah bernikah.

Sumber berkata anggota komisen mengambil kedudukan itu untuk mengekalkan integriti dan mengekalkan keyakinan orang ramai terhadap Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Seorang sumber berkata ianya terpulang kepada Perdana Menteri Najib Razak sama ada untuk menerima atau menolak cadangan suruhanjaya yang bermesyuarat pada awal Disember.

Di bawah Akta SPRM 2009, Yang Dipertuan Agong melantik ketua pesuruhjaya atas nasihat perdana menteri tetapi tidak ada yang menghalang kerajaan daripada membatalkannya.

“Perdana menteri perlu memberi alasan yang kukuh kepada anggota suruhanjaya utama jika dia menolak cadangan mereka dan Dzulkifli dikekalkan,” kata sumber kepada FMT.

Menurut laman web suruhanjaya itu, pengerusi sekarang ialah Arpah Abdul Razak, yang merupakan seorang pegawai kanan kanan bersara.

Anggotanya adalah Peguam Negara Mohamed Apandi Ali, Ketua Hakim Malaya Ahmad Maarop, Hakim Besar Sabah dan Sarawak, Richard Malanjum, Hakim Mahkamah Persekutuan Azahar Mohamed, Hakim Mahkamah Rayuan Hasnah Mohammed Hashim dan Rhodzariah Bujang dan Hakim Mahkamah Tinggi Kamaludin Md Said .

Setiausaha Suruhanjaya adalah Zainal Abidin Ahmad.

Apandi, apabila dihubungi melalui mesej WhatsApp, tidak mengesahkan atau menafikan bahawa keputusan itu telah diambil.

“Anda harus bertanyakan pengerusi atau setiausaha SPKP (singkatan dalam Bahasa Melayu untuk suruhanjaya itu),” katanya, sambil menambah bahawa dia sedang berada di luar negara.

Apandi (gambar di atas) seterusnya berkata rakyat mempunyai “hak untuk mengetahui, hak untuk bertanya dan hak untuk dimaklumkan …”

FMT cuba berhubung dengan Zainal untuk mengesahkan sama ada suruhanjaya itu telah membuat keputusan sedemikian dan, jika ia adalah dalam afirmatif, sama ada ia telah disampaikan kepada Perdana Menteri atau Ketua Setiausaha kepada Kerajaan Ali Hamsa. Walau bagaimanapun, tidak ada respons.

Namun, tidak ada respon dari Ali.

Di bawah Perlembagaan Persekutuan, fungsi komisen, antara lain, adalah untuk melantik, mempromosi, memindahkan dan menjalankan kawalan tatatertib ke atas anggota di bawah Perkhidmatan Kehakiman dan Perundangan.

Dzulkifli yang dikatakan ada salah laku adalah di bawah bidang kuasa suruhanjaya itu kerana beliau masih menjadi pegawai Jabatan Peguam Negara (AGC) walaupun dalam perkhidmatan kepada SPRM.

Dzulkifli, 49, yang sebelum ini mengetuai pasukan Penguatkuasaan Pemulihan Semula Negara di AGC, mengambil alih jawatan dalam SPRM dari Abu Kassim Mohamed untuk kontrak lima tahun pada 1 Ogos tahun lepas.

Sementara itu, Inspektor Jeneral Polis Mohamad Fuzi Harun pada 3 Dis, berkata polis berada di peringkat akhir siasatan terhadap dakwaan Dzulkifli dengan seorang wanita yang telah berkahwin dengan seorang pegawai polis.

Walau bagaimanapun, beliau enggan mengulas sama ada polis telah mencatatkan kenyataan Dzulkifli.

Sejak Oktober, AGC telah mengembalikan kertas siasatan kepada polis tiga kali untuk mengumpul bukti lanjut.

“Saya tidak mempunyai komen mengenainya. Terdapat beberapa hasil yang perlu kita dapatkan dan beberapa isu forensik yang perlu kita selesaikan, “katanya kepada media.

Dzulkifli berada di dalam kontroversi selepas beberapa klip video muncul, menunjukkan dia bercuti di Bali dengan seorang wanita yang bukan isterinya.

Polis sedang menyiasatnya mengikut Seksyen 498 Kanun Keseksaan kerana mengoda seorang wanita yang sudah berkahwin.

Dia tidak mengesahkan atau menafikan sebagai lelaki dalam klip itu, hanya mengatakan bahawa dia tidak akan tunduk kepada “taktik kotor”.

Wanita itu berkata perceraiannya tidak ada kaitan dengan Dzulkifli.

Malaysia Today

 

 

 

PENAFIAN : Artikel pendedahan ini adalah diambil sepenuhnya dari laman blog Malaysia Today dengan tajuk asal Jahabar Dan Faridah Gunakan FMT Untuk Menyerang Dzulkifli. Segala isi kandungan ini adalah dari penulis blog berkenaan dan pihak pru14.tv mungkin tidak bermaksud sedemikian. Pihak pru14.tv berharap pihak yang dituduh/diceritakan dalam artikel ini tampil membuat penafian jika ini merupakan fitnah dari pihak tak bertanggungjawab keatas dirinya, atau sebaliknya. Terima kasih.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*