Sidang Kemuncak Islam OIC mengenai Al-Quds Al-Sharif

Share This:

1. Biar saya mulakan dengan menyatakan penghargaan saya yang tulus kepada anda, Tuan Pengerusi, dan Kerajaan Turki untuk layanan yang baik yang diberikan kepada saya dan delegasi saya sepanjang kami berada di Istanbul.

2. Saya juga ingin memuji anda kerana mengadakan Sidang Kemuncak ini tepat pada masanya memandangkan akibat buruk apabila mengiktiraf Al-Quds Al-Sharif sebagai ibu negara Israel.

Tuan Pengerusi,

3. Malaysia mengutuk dan menolak sekeras-kerasnya keputusan unilateral oleh Amerika Syarikat untuk mengiktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu kota Israel, dan untuk memindahkan kedutaannya dari Tel Aviv ke Baitulmaqdis.

4. Langkah sedemikian melemahkan segala usaha ke arah mencari penyelesaian komprehensif, adil dan kekal lama terhadap konflik Palestin-Israel. Lebih-lebih lagi, masa depan penyelesaian dua negara itu tidak menentu memandangkan konteksnya yang rapuh.

5. Sebarang percubaan untuk mengiktiraf Al-Quds Al-Sharif atau sebarang perubahan dalam sempadan sebelum tahun 1967, adalah pelanggaran hak rakyat Palestin dan hak mereka untuk penentuan sendiri. Ia juga merupakan pelanggaran undang-undang antarabangsa yang serius dan resolusi Majlis Keselamatan PBB yang berkaitan, termasuk Resolusi 2334 (2016) baru-baru ini.

6. Status terakhir Al-Quds Al-Sharif tidak boleh diputuskan oleh pengiktirafan unilateral. Ia mesti diselesaikan melalui rundingan dua hala antara Palestin dan Israel di bawah rangka penyelesaian dua negara.

7. Pengiktirafan Al-Quds Al-Sharif sebagai ibu kota Israel hanyalah mengeruhkan lagi keadaan yang sudah keruh. Tindakan itu juga menyokong pendudukan kejam Israel dan dasar-dasarnya yang menindas, yang telah menyebabkan penderitaan yang dasyat kepada rakyat Palestin. Tuan Pengerusi,

8. Seperti yang kita ketahui, isu Al-Quds Al-Sharif adalah di tengah-tengah prinsip Palestin. Keputusan oleh AS adalah satu provokasi dan mempunyai akibat yang serius terhadap keselamatan rantau itu. Ia telah meremehkan sentimen rakyat Palestin dan Umat Islam di seluruh dunia. Kita telah menyaksikan keganasan dan pergolakan sebagai hasilnya. Kita telah melihat protes dan demonstrasi terhadap keputusan itu, termasuk di negara saya sendiri. Kami takut bahawa ini adalah situasi yang akan meletup menjadi masalah yang lebih besar kerana ketegangan terus meningkat di rantau ini.

9. Sebagai Organisasi yang mewakili lebih daripada 1.6 bilion umat Islam, OIC tidak boleh menjadi acuh tidak acuh sahaja. Ia tidak boleh berdiam diri dalam menghadapi perkembangan yang tidak adil itu. Suara kolektif kita tidak boleh diabaikan, dan begitu juga suara kolektif reaksi negatif dari masyarakat antarabangsa.

10. Kita mesti bersatu dalam usaha kita untuk menolak sebarang langkah untuk mengisytiharkan Al-Quds Al-Sharif sebagai ibu kota Israel. Sebaliknya, Al-Quds Al-Sharif harus menjadi ibu kota Negara Palestin.

11. Kita mesti bekerjasama sebagai saudara Muslim, dan dengan masyarakat antarabangsa, untuk memastikan status Al-Quds Al-Sharif dirundingkan dalam rangka penyelesaian dua negara.

12. Pada masa yang sama, kita mesti berusaha untuk menghalang negara-negara lain dari turut mengisytiharkan bandar itu sebagai ibu kota Israel. Kepercayaan kita menyatukan kita dalam usaha ini dan kita tidak boleh berlembut dengan kehendak kolektif kita untuk berjuang untuk apa yang betul dan adil.

Tuan Pengerusi,

13. Kebuntuan dalam Proses Perdamaian Timur Tengah memerlukan penyelesaian pragmatik berdasarkan undang-undang dan norma antarabangsa, dan kami berharap AS boleh membuat sumbangan yang bermanfaat dengan pertama sekali membatalkan keputusannya dan seterusnya bertanggungjawab dalam membantu mencapai keamanan yang komprehensif dan berkekalan pada asas penyelesaian dua negara.

14. Kita mesti diingatkan bahawa Al-Quds Al-Sharif adalah suci bagi umat Islam dan juga merupakan tempat keagamaan yang sangat penting bagi agama lain. Tempat-tempat suci ini mengingatkan kita bahawa kota itu harus menjadi tempat yang damai dimana para penganut agama yang berbeza dapat berkumpul dan mempraktiskan amalan agama mereka. Oleh itu, kita harus melakukan segala-galanya yang dapat kita lakukan untuk memelihara kedamaian di bandar itu dan memastikan akses kepada penganut dari semua agama.

15. Sebagai kesimpulan, kita mesti mengingatkan diri kita bahawa kita perlu bersatu dan bersuara dengan satu suara untuk memastikan bahawa sebarang percubaan untuk mengubah ciri-ciri dan status quo Al-Quds Al-Sharif bertentangan dengan kehendak rakyat Palestin itu tidak dapat diterima dan harus ditolak berhabis-habisan.

Terima kasih.

Najib Razak

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*