Sokong IS, Wanita Dipenjara 8 Tahun

Share This:

KUALA LUMPUR: Seorang penolong jurutera kilang hari ini dihukum penjara 8 tahun oleh Mahkamah Tinggi kerana memberi sokongan kepada kumpulan pengganas IS menggunakan aplikasi media sosial.
Hakim Datuk Mohd Sofian Abd Razak menjatuhi hukuman itu terhadap Irma Julyanti Buang, 32, yang menukar pengakuannya kepada bersalah hari ini dan memerintahkan wanita itu menjalani hukuman penjara bermula tarikh tangkap pada 20 April lepas.

Mohd Sofian ketika membuat keputusan itu berkata kesalahan dilakukan tertuduh adalah serius kerana mengancam ketenteraman dan keselamatan negara.

“Tertuduh secara terang-terangan menyatakan sokongan dan simpati terhadap IS dan sebagai golongan terpelajar, tertuduh sepatutnya tahu keganasan kumpulan IS di Timur Tengah sedang memuncak dan kegiatan kumpulan itu juga dilaporkan media.
“Mahkamah juga tidak faham mengapa tertuduh boleh terpengaruh dengan ideologi kumpulan IS dan sanggup memberi sokongan terhadap kumpulan itu,” kata Mohd Sofian yang turut menasihati tertuduh supaya menggunakan masa terluang di penjara untuk belajar bagi mencapai hasratnya menyambung pengajian peringkat ijazah.

Irma Julyanti didakwa dengan pengetahuan memberi sokongan kepada kumpulan pengganas menggunakan aplikasi media sosial Google+ atas nama Celestica-Irma Julyanti Binti Buang di bilik kejuruteraan di Kilang Celestica (AMS), Jalan Seelong, Johor Bahru, Johor pada Januari 2016 hingga 20 April 2017.

Ibu kepada seorang anak itu didakwa mengikut Seksyen 130J(1)(a) Kanun Keseksaan, memperuntukkan hukuman penjara seumur hidup atau penjara maksimum 30 tahun atau denda dan boleh dirampas mana-mana harta yang telah digunakan atau diniat digunakan untuk melakukan kesalahan itu.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Nurfaida Mohd Rashidee memohon hukuman berat bagi memberi pengajaran bukan sahaja kepada tertuduh tetapi juga masyarakat berikutan peningkatan kes berkaitan keganasan kumpulan IS yang makin berleluasa di Timur Tengah.
Ketika rayuan bagi meringankan hukuman, Irma Julyanti yang tidak diwakili peguam berkata dia telah insaf dan berjanji tidak akan melakukan kesalahan sama serta berhasrat menyambung pengajian di peringkat ijazah dalam bidang kejuruteraan bagi meningkatkan pendapatan membantu keluarga.

“Sebelum ditahan polis, saya bekerja sebagai penolong jurutera berpendapatan RM2,300 sebulan dan merupakan penanggung tunggal keluarga selain turut menyara ibu bapa serta nenek yang menghidap strok,” katanya.

Berdasarkan fakta kes, tertuduh ditangkap berikutan maklumat daripada seorang pegawai keselamatan Kilang Celestica yang memaklumkan kepada pihak keselamatan Kilang Celestica di Kanada telah mengesan salah laku penggunaan aplikasi melalui Google+ atas nama Celestica-Irma Julyanti Binti Buang, yang memuat naik banyak artikel dan gambar berkaitan perang di Timur Tengah dan kumpulan IS.

Siasatan juga mendapati aplikasi media sosial Google+ telah didaftarkan menggunakan alamat emel ibuang@celestica.com yang dibekalkan oleh pihak kilang Celestica kepada tertuduh.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*