Laporan Audit Dedahkan Penyelewengan Azmin Ali Di Selangor

Share This:

Kerajaan negeri yang dipimpin oleh Pakatan Harapan (PH) nampaknya menjadikan negeri itu seperti lubuk mereka untuk kaut wang daripada menjadikan negeri itu tempat mereka berbakti untuk rakyat. Dalam Laporan Ketua Audit Negara (LKAN) 2016 Siri 2 yang dikeluarkan oleh Jabatan Audit Negara (AG) baru-baru ini, selain Pulau Pinang yang banyak unsur mencurigakan untuk songlap duit, Selangor juga apa kurangnya.

Kalau Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng sudah dipersoalkan cuba songlap berjuta-juta wang peruntukan kerajaan negeri, Menteri Besar Selangor, Azmin Ali juga banyak perkara yang boleh dipersoalkan dalam LKAN melibatkan negeri itu.

Dalam laporan berkenaan dinyatakan ada 57 peratus projek yang diluluskan Kerajaan Negeri Selangor untuk tahun 2016 direkodkan masih belum dimulakan. Mengapa ia masih belum dimulakan? Dalam hal ini, Azmin dikenali dengan suka memilih kontraktor atau syarikat yang ada hubungan kroni.

Biasanya, projek berkenaan lambat dimulakan kerana Azmin masih belum memilih lagi syarikat mana yang boleh dilantik pada masa sama boleh memenuhi kepentingan beliau dalam projek itu.

Jumlah 57 peratus projek yang belum dimulakan itu ialah yang paling tinggi berbanding negeri-negeri lain. Lebih teruk dalam laporan berkenaan, kerajaan negeri hanya berjaya menyiapkan 8 peratus sahaja projek yang paling rendah berbanding negeri lain.

Selain itu, di halaman 57 laporan berkenaan dinyatakan daripada 116 projek dalam pelaksanaan, terdapat 21 projek yang lewat jadual. Antara faktor yang menyumbang kepada projek lewat jadual adalah prestasi kontraktor yang kurang memberangsangkan, isu pengambilan tanah, kerja pengalihan utiliti dan isu reka bentuk yang belum muktamad.

Isu kontrakor dan pengambilan tanah adalah isu biasa yang Azmin sentiasa bermasalah di Selangor.

Ahli Parlimen Sungai Besar, Budiman Mohd Zohdi dalam satu kenyataan berkata, peruntukan bagi semua projek tahun lepas telah diluluskan menerusi Belanjawan Negeri 2016, yang dibuat pada tahun 2015.

“Kini sudah hampir kepada penghujung tahun 2017. Selepas hampir dua tahun peruntukan diluluskan, laporan ini adalah jelas sesuatu yang begitu memalukan dan Menteri Besar, Azmin Ali perlu menjelaskan perkara ini kepada rakyat negeri Selangor.

Azmin Ali selalu mendabik dada kononnya pentadbirannya telah membawa banyak kejayaan. Namun laporan yang dikeluarkan ini dengan jelas menunjukkan kepincangan ketara pentadbiran negeri di bawah beliau,” katanya.

Selain projek-projek bermasalah, apakah sumber dana yang digunakan oleh Azmin untuk membiayai lawatan beliau ke negeri-negeri lain selain Selangor menyampaikan ceramah politik beliau mempromosikan dirinya itu? Adakah ada wang dari kerajaan negeri yang dipersoalkan turut digunakan oleh Azmin untuk tujuan itu.

Ramai sudah tahu keinginan Azmin untuk duduk di kerusi sebagai Presiden PKR, mengenepikan Dr Wan Azizah Wan Ismail dan mahu jelajah satu Malaysia menyampaikan hasratnya itu kepada rakyat supaya kalau ada pemilihan dalam PKR, Azmin boleh menang.

Azmin lebih banyak ambil tahu hal ehwal negeri lain daripada ambil kisah hal negeri sendiri. Oleh sebab itu, di Selangor yang umpama negeri terbiar penuh dengan maksiat kerana hampir 6,000 rumah urut dikenalpasti ada di Selangor dan premis itu menawarkan khidmat mengadakan hubungan seks iaitu pelacuran.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*