Lebuh Raya Tertinggi Malaysia Sudah Dibuka, Bakal Jadi Mercu Tanda Terbaru

Share This:

 

Kesesakan lalulintas di Rawang akhirnya dapat dikurangkan dengan adanya jalan pintas lebuhraya Bypass yang menjadi satu mercu kejayaan Malaysia dengan rekaan yang unik.

 

Tambahan lagi,ia juga dapat mengurangkan masa perjalanan semasa waktu puncak untuk pergi ke Kuala Lumpur dari 2 jam kepada hanya 30 minit memandangkan ia memintas bandar Rawang yang sesak dan jalan tersebut juga jalan pintas bebas tol.

 

Lebuh raya tertinggi di Malaysia itu dikatakan baru sahaja dibuka beberapa jam lalu pada jam 9 malam tadi (Selasa, 28 November 2017).

 

Jalan Pintas Rawang itu akhirnya siap – yang melibatkan menaik taraf 12km jalan sedia ada dan membina 9km jalan tinggi (elevated) baru.

 

Jalan itu begitu tinggi sehingga hampir 60m dengan pemandangan yang indah.

 

Menurut sumber,pembinaan itu bermula pada tahun 2009 dan hanya selesai sekarang. Terdapat kelewatan hampir dua tahun disebabkan oleh perubahan reka bentuk untuk menjadikannya sangat tinggi untuk mengurangkan kesannya ke atas tanah – yang juga memerlukan kaedah kejuruteraan baru kerana ketinggiannya yang tinggi.

 

Perubahan ini adalah disebabkan oleh keinginan untuk meminimumkan rizab hutan yang terjejas dari 60 hektar semasa perancangan awal kepada hanya 24 hektar.

 

Menurut sumber,jumlah kos pembinaan itu adalah dikatakan sebanyak RM628 juta.

 

Ia dikatakan lebih sedikit daripada dua kali ganda daripada apa yang DAP bayar untuk melakukan “laporan” yang tidak dapat diselesaikan walaupun selepas 4 tahun.

 

Walaupun anda tidak mengambil kira kos untuk menaik taraf 12km jalan raya yang sedia ada dan hanya mengambil kira kos untuk 9km struktur baru, kos itu adalah dikatakan sebanyak RM69.8 juta setiap km.

 

Enam kali ganda dikatakan lebih murah daripada lebuh raya PIL Pulau Pinang pada harga RM385 juta setiap km malah,dikatakan kurang daripada separuh harga jalan berpasangan biasa di Pulau Pinang.

 

Saksikan video kecanggihan dan kehebatan kejuruteraan ihsan oleh JKR di bawah Kerajaan Persekutuan BN:

 

 

 

-PRU14.TV

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*