Kit Siang Mahu Mengekalkan Logo Roket

Share This:

Masalah PPBM dengan RoS adalah “rahmat” tuhan untuk DAP kerana sekarang Pakatan Harapan mungkin tidak didaftarkan – dan itu bermakna DAP boleh mengekalkan logo roketnya untuk PRU yang akan datang. Kit Siang tahu jika calon DAP bertanding di bawah bendera Harapan, mereka akan kehilangan banyak sokongan Cina dan mereka memerlukan sekurang-kurangnya 95% undi kaum Cina kerana undi Melayu telah merosot. Mahathir, yang dilihat sebagai ‘top dog’ Pakatan Harapan, membawa stigma yang boleh membahayakan DAP dan dengan itu ia perlu menjauhkan diri dari Pakatan Harapan.

 

Bekas PM Malaysia Mahathir: Saya adalah “top dog” dalam Pakatan Harapan

(Straits Times, 18 Julai 2017) – Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini dengan berani menyatakan bahawa dia adalah “top dog” dalam Pakatan Harapan (PH), bahawa sekarang beliau adalah pengerusi pakatan pembangkang empat parti.

Dakwaannya tersebut hanya beberapa hari selepas dia dilaporkan mengatakan bahawa setiap pemimpin parti dalam pakatan itu “sama antara satu sama lain” dan tiada siapa yang akan diketepikan. Menjelaskan bahawa dia bersamaan dengan perdana menteri “tidak rasmi” pembangkang Dr Mahathir berkata seseorang perlu memimpin memandangkan sebuah negara tidak boleh mempunyai tiga perdana menteri.

(BACA SETERUSNYA DI SINI)

Pengisytiharan Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai ‘top dog’ Pakatan Harapan (dan perdana menteri tidak rasmi) adalah sesuatu yang sudah diketahui ramai. Tetapi ia tidak sepatutnya menjadi sesuatu yang anda akui secara terbuka (sama seperti semua orang tahu Anwar Ibrahim bersalah meliwat tetapi tidak seorang pun dari Pakatan harus mengatakannya secara terbuka). Mahathir, bagaimanapun, melanggar peraturan penting politik pembangkang iaitu tidak secara terbuka mengisytiharkan apa yang sedang berlaku.

Kit Siang menggunakan Mahathir untuk orang Melayu “screw” orang Melayu, kata Superman Hew. DAP

‘Superman’ Hew DAP berhempas pulas memberitahu orang Cina bahawa Lim Kit Siang hanya menggunakan Mahathir untuk membuat orang Melayu bertarung di kalangan mereka. Kit Siang mahu menarik perhatian kaum Cina bahawa Mahathir adalah Ali Baba dan Pakatan Harapan sebenarnya adalah Pakatan Ali Baba. Kemudian Mahathir merosakkannya dengan mengisytiharkan bahawa dia adalah ‘top dog’ Pakatan Harapan.

Kit Siang cukup pintar untuk tidak segera melompat dan bertentangan dengan Mahathir. Dia diam dan membenarkan Mahathir dengan ‘top dog’. Tetapi Kit Siang tahu bahawa kerosakan telah dilakukan dan DAP tidak boleh bertanding di bawah panji Pakatan Harapan dan menggunakan logo Harapan. DAP terpaksa menjarakkan diri dari Pakatan Harapan tanpa dilihat seolah-olah DAP menceraikan Pakatan Harapan.

DAP telah memulakan satu perceraian tidak lama dahulu: maksudnya Pakatan Rakyat. Oleh itu, mereka tidak boleh dilihat mencetuskan perceraian kedua: iaitu Pakatan Harapan. Malah, jika anda mengambil kira Barisan Alternatif, Pakatan Harapan akan menjadi perceraian ketiga yang dimulakan oleh DAP. Oleh itu, DAP mesti membiarkan Pendaftar Pertubuhan (RoS) menjadi alat perceraian Pakatan Harapan. Kemudian DAP tidak dilihat sebagai penyebab perceraian kedua (atau ketiga) ini.

Kit Siang tahu bahawa Mahathir akan menyebabkan DAP kehilangan banyak undian Cina maka mereka perlu menjauhkan diri dari Pakatan Harapan tetapi tidak boleh dilihat sebagai orang yang memulakan langkah itu

Maklum balas DAP ialah ramai orang Cina tidak puas hati bahawa Mahathir adalah “top dog” Pakatan Harapan. Tanggapan pada mulanya ialah DAP yang mengetuai Pakatan Harapan dan Kit Siang adalah “top dog” Pakatan Harapan. Jadi apabila Mahathir mengumumkan bahawa dia adalah “top dog” Pakatan Harapan, kenapa DAP diam dan tidak menyanggah kenyataan itu? Malah Superman Hew yang biasa menyalak tiba-tiba tutup mulut kali ini.

Kit Siang tahu bahawa tidak setuju dengan Mahathir bukan sahaja akan menaikkan kemarahan lelaki tua yang tidak suka diberitahu dia salah, malah akan memberi kesan kepada orang Melayu bahawa orang Cina mengetuai Pakatan Harapan. Dan mereka memerlukan undi Melayu yang banyak kerana walaupun mereka boleh mendapatkan 95% daripada undi Cina namun ia masih tidak mencukupi.

Kesimpulannya, DAP perlu bercerai dari Pakatan Harapan tetapi tidak boleh dilihat sebagai yang memulakan perceraian. Mereka perlu membiarkan RoS memulakan perceraian supaya DAP boleh berpura-pura menjadi mangsa yang tidak bersalah dan bukan penyerang.

Ramai orang Cina tidak akan mengundi DAP jika menggunakan logo Harapan dan bukannya logo roket

Jika RoS menghalang pendaftaran Pakatan Harapan yang tidak akan menjadi masalah bagi DAP. Mereka akan membuat sedikit bising untuk berpura-pura mereka kecewa tetapi di hati mereka akan sangat gembira. Itu bermakna calon DAP tidak perlu menggunakan logo Harapan pada pilihan raya umum akan datang dan boleh terus menggunakan logo roket mereka sendiri.

DAP perlu memastikan orang Cina melihat DAP bukan di bawah Pakatan Harapan dan bahawa Mahathir bukanlah “top dog” Pakatan Harapan tetapi Kit Siang. Apa yang boleh dilakukan RoS untuk Barisan Nasional adalah untuk meluluskan pendaftaran Pakatan Harapan supaya roket DAP hilang dalam pilihan raya umum akan datang. Itu akan memastikan DAP tidak akan mendapat 95% undi Cina dan akan berjuang untuk memperolehi hanya 70%.

Dr Ronnie Ooi Open Letter to Anwar Ibrahim: Politics of Hope vs Politics of Hate(BACA SINI) menerangkan dengan jelas keadaan yang dihadapi oleh Pakatan Harapan. Walaupun Pakatan Harapan mempunyai sokongan kuat di kalangan penduduk bandar, sokongan luar bandar Malaysia kurang. Dan itu kerana politik membenci Pakatan Harapan, terutamanya DAP berkesan.

DAP perlu memberitahu satu perkara kepada orang Cina sedangkan PPBM, PKR dan PAN perlu memberitahu orang Melayu sesuatu yang lain. Tetapi itu akan menjadi sukar jika DAP, PPBM, PKR dan PAN tidak lagi wujud dan digantikan oleh Pakatan Harapan. Kemudian apa yang dikatakan pihak satu sama baiknya dengan Pakatan Harapan mengatakannya. Memandangkan sekarang DAP boleh mengatakan satu perkara, PPBM boleh mengatakan sesuatu yang lain, PKR boleh mengatakan sesuatu yang sangat berbeza, dan PAN boleh mengatakan, sebagai contoh, ia menyokong Dr Zakir Naik dan DAP, PPBM, dan PKR boleh mengatakan bahawa bukan pendirian Pakatan Harapan juga.

Jika ini berlaku, DAP tidak akan mendapat 95% undi Cina

Kit Siang kini sedar bahawa cubaan untuk mendaftar Pakatan Harapan adalah satu kesilapan besar. Itulah sebabnya mengapa DAP tidak mahu mendaftarkan Gagasan Rakyat pada tahun 1990, Barisan Alternatif pada tahun 1999, dan Pakatan Rakyat pada tahun 2008. Lebih baik hanya untuk berselingkuh dan tidur bersama daripada mendapatkan perkahwinan secara rasmi.

Dalam Barisan Nasional, dasar Umno juga menjadi dasar semua ahli komponen lain. Dan itu kadang-kadang boleh menjadi negatif. Dengan Pakatan Harapan tidak didaftarkan, DAP bukan sahaja boleh terus menggunakan logo roketnya dalam pilihan raya umum akan datang tetapi apa sahaja PPBM, PKR dan / atau PAN berkata, Kit Siang boleh mengatakan bahawa tiada kena-mengena dengan DAP dan DAP boleh terlepas dari pernyataan atau tindakan itu.

PPBM, PKR dan PAN terbukti memalukan DAP. Dan apa sahaja PPBM, PKR dan PAN lakukan dan katakan menyakitkan DAP. Sekarang DAP boleh membelakangkan semua itu kerana Pakatan Harapan tidak didaftarkan secara sah dan oleh itu DAP tidak terikat secara sah oleh apa yang dikatakan PPBM, PKR dan PAN.

Kesimpulannya, DAP boleh mendapatkan “screw” percuma dari PPBM, PKR dan PAN dan tidak perlu membayar satu sen untuknya. Lebih baik lagi, PPBM, PKR dan PAN benar-benar membayar untuk di “screw”. Sekarang, ini bukankah ini apa yang dikatakan oleh Mahathir dalam bukunya ‘The Malay Dilemma’? Adalah ironis bahawa apa yang dikatakan oleh Mahathir kepada orang Melayu tidak boleh dilakukan hampir 50 tahun yang lalu adalah apa yang dilakukannya hari ini.

Malaysia Today

 

 

 

 

 

PENAFIAN : Artikel pendedahan ini adalah diambil sepenuhnya dari laman blog Malaysia Today dengan tajuk asal Kit Siang Wants To Maintain The Rocket Logo. Segala isi kandungan ini adalah dari penulis blog berkenaan dan pihak pru14.tv mungkin tidak bermaksud sedemikian. Pihak pru14.tv berharap pihak yang dituduh/diceritakan dalam artikel ini tampil membuat penafian jika ini merupakan fitnah dari pihak tak bertanggungjawab keatas dirinya, atau sebaliknya. Terima kasih.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*