Rafeah Buang Orang Pertama Didakwa Kesalahan Whatsapp

Share This:

Jangan main-main dan ambil ringan kesalahan menipu dalam aplikasi Whatsapp kerana ada orang sudah pun didakwa atas kesalahan berkenaan.

Seorang guru bahagian teknologi maklumat (IT) mencipta sejarah sebagai orang pertama di Malaysia didakwa di mahkamah atas pertuduhan membabitkan aplikasi Whatsapp Group.

Tertuduh, Rafeah Buang, 36, mengaku tidak bersalah di depan Hakim Awang Krisnada Awang Mahmud di Mahkamah Sesyen Tawau, Sabah hari ini kerana dituduh secara sedar membuat dan memulakan penghantaran komunikasi palsu menerusi Whatsapp dengan niat menyakitkan hati orang lain, tiga tahun lepas.

Mengikut pertuduhan, Rafeah yang berkhidmat di sebuah jabatan kerajaan di Semporna, didakwa memulakan penghantaran komunikasi palsu sifatnya ke kumpulan WhatsApp ‘KARPET KEMAS 189-SEMPORNA’ dengan niat untuk menyakitkan hati orang lain pada 11 Disember 2014 kira-kira pukul 1 tengah hari di Hospital Semporna.

Dalam kumpulan WhatsApp itu, dia didakwa menghantar status berbentuk makluman agar berhati-hati dengan sebuah kereta Proton Hitam dengan nombor pendaftaran SAA6086T dipercayai pemandu kenderaan itu merupakan seorang perogol dan untuk tujuan keselamatan, sebar kepada keluarga dan rakan-rakan.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu mengikut Seksyen 233 (1)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 yang memperuntukkan denda tidak melebihi RM50,000 atau penjara maksimum setahun atau kedua-duanya sekali dan denda lanjutan RM1,000 bagi setiap hari kesalahan itu diteruskan selepas pensabitan.

Pendakwaan kes dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Mohd Sophian Zakaria.

Hakim Awang Krisnada kemudian membenarkan jaminan RM2,500 berserta seorang penjamin yang memiliki alamat tetap di Semporna.

Hakim turut menetapkan sebutan semula kes pada 31 Jan 2018 untuk pengurusan kes dan lantikan peguam.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*