Usul Perkasa Dan Kukuhkan Mahkamah Syariah Selangor Ditolak Speaker DAP

Share This:

 

Usul untuk memperkasakan dan memperkukuhkan Institusi Mahkamah Syariah Negeri Selangor dikatakan telah ditolak oleh Speaker Dewan Undangan Negeri dari parti DAP, Hannah Yeoh daripada dibahaskan.

 

Berdasarkan surat rasmi bertarikh 6 November 2017, Ahli Dewan Undangan Negeri Kawasan Permatang Datuk Sulaiman bin Abdul Razak yang telah mencadangkan satu usul untuk memperkukuhkan Institusi Mahkamah Syariah Negeri Selangor dari segi struktur dan bidang kuasa perundangan termasuklah aspek infrastruktur dan tenaga manusia selaras dengan peruntukan Undang-Undang Tubuh Negeri Selangor 1959.

 

Akan tetapi, usul ini ditolak oleh Speaker Dewan sejajar dengan pendirian parti DAP yang menolak sebarang pemerkasaan Mahkamah Syariah.

 

Sebelum ini,menurut sumber,buku Yeoh yang bertajuk “Becoming Hannah: A Personal Journey” dikatakan menjadi satu kontroversi apabila dalam artikelnya, Kamarul berkata Yeoh dalam buku autobiografinya telah mencampuradukkan politik dengan agama yang berlawanan dengan konsep sekularisme.

 

Menurut Kamarul, Yeoh menceritakan bagaimana beliau menggunakan kedudukan politiknya untuk mengembangkan agama Kristian dan mendakwa beliau menyeru penganut Kristian lain supaya menyertai politik bagi membina semula Malaysia dalam “bentuk Kristian”.

 

Ini, tambahnya, menunjukkan DAP memperjuangkan sekularisme hanya untuk mengusir Islam daripada politik dan tidak agama lain, seperti Kristian.

 

“Namun itu bukan perkara utama. Apa yang penting ialah artikel pertama saya menunjukkan buku itu adalah bukti hipokrasi DAP, di mana parti itu mendakwa ia sekular, tetapi sebenarnya tidak.”kata Dr Kamarul Zaman.

 

Sementara itu,ADUN Permatang, Datuk Sulaiman Abdul Razak yang mewakili parti BN berkata, pengurusan terbaru pada DUN kali ini dilihat langsung tidak mengamalkan sikap demokrasi khususnya kepada pembangkang selepas tidak memberikan ruang kepada mereka untuk membentangkan usul tersebut dengan alasan yang tidak munasabah.

 

“Kami berasa kesal dengan penolakan usul ini memandangkan ia perlu dibahas demi memperkasa dan memartabatkan institusi mahkamah syariah di Selangor,” katanya baru-baru ini.

 

Justeru,apakah sebenarnya agenda Hannah menolak usul tersebut?adakah wajar beliau tidak memberikan ruang kepada mereka untuk membentangkan usul tersebut?

 

-PRU14.TV

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*