Paradise Papers,Pendedahan Aliran Wang Tunai Peribadi Milik Orang-orang Kenamaan

Share This:

 

Dokumen yang berisi 13,4 juta data dokumen kewangan skala besar ini boleh dikatakan salah satu yang terbesar dalam sejarah kerana melibatkan aset luar negeri dari ahli politik dan perusahaan terkemuka, serta beberapa individu dan selebriti terkaya di dunia selepas Panama Papers yang didedahkan beberapa tahun lalu.

 

Maklumat whistleblower mengenai dokumen pelaburan aliran wang tunai peribadi milik orang-orang kenamaan telah didedahkan dan ianya dikenali sebagai “Paradise Papers”.

 

Menurut The Independent, dokumen tersebut diperoleh oleh akhbar German Süddeutsche Zeitung dan sedang dianalisis oleh 100 buah organisasi media antarabangsa.

 

Dokumen-dokumen itu diperoleh daripada syarikat-syarikat berdaftar di kawasan dan negara rendah cukai serta dua buah pembekal perkhidmatan pelaburan luar pesisir.

 

Menurut laporan guardian,dokumen Paradise Papers ini secara garis besar mengungkapkan sejumlah hal sebagai berikut :

 

Jutaan pound dari hartanah Queen Elizabeth II telah melabur dalam dana Kepulauan Cayman. Sebahagian daripada wang itu juga dihantar kepada peruncit yang dituduh mengeksploitasi keluarga miskin dan orang-orang yang lemah.

 

Urus niaga asing dari ahli kabinet dan denda Donald Trump, termasuk pembayaran besar dari syarikat yang dimiliki oleh anak lelaki Vladimir Putin kepada Wilbur Ross.

 

Selain itu,cara Twitter dan Facebook menerima beratus-ratus juta dolar pelaburan yang dapat dikesan kembali ke institusi kewangan negara Rusia.

 

Pengelakan cukai Kepulauan Cayman yang dikendalikan oleh ketua kewangan Perdana Menteri Kanada Justin Trudeau.

 

Pengelakan cukai agresif oleh syarikat multinasional, termasuk Nike dan Apple.

 

Cara beberapa nama besar dalam industri filem dan TV melindungi nasib mereka dengan satu siri skim syarikat luar pesisir.

 

Perikatan rahsia dan pinjaman yang digunakan oleh syarikat multinasional Glencore yang tersenarai di London dalam usaha untuk mendapatkan hak perlombongan yang baik di Republik Demokratik Kongo.

 

Jaringan syarikat kompleks luar pesisir menggunakan dua jutawan Rusia untuk membeli saham kelab bola sepak Arsenal dan Everton.

 

Pendedahan dokumen itu akan memberi tekanan kepada pemimpin dunia, termasuk Donald Trump dan Perdana Menteri Britain Theresa May, yang telah berjanji untuk membendung skim mengelakkan cukai yang agresif.

 

Pendedahan data ini berasal dari akhbar Jerman bernama Süddeutsche Zeitung yang mula-mula memperoleh dokumen yang bocor dari sumber yang tidak disebutkan namanya.

 

Mereka kemudiannya berkongsi dengan Konsortium Antarabangsa Wartawan Penyiasatan (ICIJ) apabila ia menjadi jelas bahawa terdapat terlalu banyak maklumat untuk organisasi yang dikendalikan.

 

Rakan kongsi ICIJ dengan 96 organisasi media di seluruh dunia, termasuk New York Times dan BBC, untuk menyediakan akses kepada fail yang dibocorkan untuk tujuan pelaporan.
Google Translate for Business:Translator ToolkitWebsite Translator.

 

Tambah The Independent lagi, pendedahan Paradise Papers didedahkan kurang daripada dua tahun selepas kebocoran dokumen Panama Papers yang mengejutkan dunia apabila mengetahui berpuluh-puluh individu terkenal termasuk kepimpinan dunia menyembunyikan kekayaan mereka dalam dana luar pesisir.

 

Seperti juga Panama Papers, Paradise Papers dijangka mendedahkan nama-nama individu ternama yang mempunyai kepentingan di negara-negara lain.

 

-PRU14.TV

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*