Langkah Seterusnya Polis Mesti Ambil Untuk Bersihkan Nama Peguam Negara

Share This:

Adalah sangat penting bahawa pihak polis menjelaskan kepada orang ramai apa yang dibincangkan, yang dirakam dan yang saya tandatangani. Pertama ialah Peguam Negara tidak bersalah kerana dia adalah mangsa untuk menjatuhkan nama. Ini adalah kesimpulannya selepas sesi soal siasat selama lima jam yang melibatkan puluhan dokumen. Dan untuk menguatkan ini, polis juga perlu merakamkan kenyataan Pengerusi Tabung Haji, Azeez Rahim, untuk menguatkan penglibatannya yang licik untuk membersihkan nama Peguam Negara yang melakukan salah laku. Jika tidak tuduhan terhadap Peguam Negara tidak akan padam dan tidak akan dilupakan.

Pada hari Rabu, 1 November 2017, saya menghabiskan kira-kira lima jam dengan tiga pegawai polis dari Bukit Aman yang telah terbang dari Kuala Lumpur untuk merekodkan kenyataan saya mengenai laporan polis yang dibuat oleh Peguam Negara terhadap saya. Laporan polis berhubung dengan tiga artikel yang diterbitkan di Malaysia Today (Strong rumours surrounding the AG: part 1, Strong rumours surrounding the AG: part 2 and Strong rumours surrounding the AG: part 3)..

BACA: The Visit By Police Officers From Bukit Aman

Apa yang paling menarik ialah Pengerusi Tabung Haji, Abdul Azeez Abdul Rahim, membayar budak suruhannya, Ramesh Rao, sejumlah wang untuk menyerang saya dan memanggil saya seorang pariah, pengecut, dan sebagainya, yang tidak berani untuk kembali ke Malaysia untuk menghadapi kenyataan. Ini adalah yang perkara paling teruk bagi seseorang yang memegang jawatan Pengerusi Tabung Haji. Bagaimanapun, serangan yang boleh membuatkan Azeez bimbang adalah tentang apa yang akan didedahkan dan dari susunan dokumen yang sangat ‘bahaya’ dan ‘sulit’ telah saya serahkan kepada pihak polis yang pastinya mempunyai sebab untuknya menjadi bimbang.

Ramesh sendiri mengakui ini jadi jika Azeez mahu menafikannya maka dia lebih baik bercakap dengan tentera upahannya, Ramesh. Azeez telah mengisytiharkan perang terhadap saya dan jika perang adalah apa yang dia mahukan maka peranglah yang dia akan dapatkan. Dan bukti yang saya berikan kepada polis sudah cukup untuk menggantung Azeez lebih dari sepuluh kali – anda perlu percayakan saya hal ini.

Azeez lebih baik diberi amaran saya tidak pernah memulakan peperangan yang saya tidak boleh menang. Saya hanya berperang apabila saya boleh menang. Dan apabila saya mengambil keputusan menyebelahi Perdana Menteri Najib Tun Razak menentang Tun Dr Mahathir Mohamad kerana saya tahu tanpa sebarang keraguan bahawa saya berada di pihak yang menang dan bukan di pihak yang kalah.

Seperkara lain Azeez mesti ingat adalah dia perlu memilih mangsa dan musuhnya dengan lebih berhati-hati – lebih berhati-hati daripada anda memilih kawan anda. Jangan sekali-kali memilih musuh yang salah, seperti nasihat di Kaedah 19 buku ‘‘The Laws of Power’.

Saya serahkan bukti kepada pegawai polis Bukit Aman cukup untuk gantungkan Azeez lebih dari 10 kali

Bagaimanapun, apa yang Azeez dan Ramesh terlupa adalah pejabat Suruhanjaya Tinggi Malaysia di London adalah tanah Malaysia. Jadi secara teknikal saya kembali ke Malaysia untuk merekodkan kenyataan saya. Pada mulanya mereka bertanya kepada saya hotel mana yang saya ingin jumpa tetapi saya menegaskan bahawa kami bertemu di pejabat Suruhanjaya Tinggi Malaysia di London. Malah, saya boleh meminta mereka untuk datang ke Manchester dan mereka akan melakukannya.

Jadi apa jenis pariah pengecut yang Azeez atau Ramesh cakapkan? Ibu saya adalah Welsh dan bapa saya adalah campuran darah orang asli Bugis-Orang Asli. Di Wales atau di semenanjung barat daya Celebes, yang kini dikenali sebagai Sulawesi, tidak ada kelas pariah. Mungkin Azeez dan Ramesh dapat beri pencerahan kepada kita di mana pariah datang.

Sekarang sudah seminggu sejak polis merekodkan kenyataan saya di London dan setakat ini kita tidak mendengar apa-apa lagi mengenai perkara itu. Apabila laporan polis dibuat mengenai ketiga-tiga artikel itu, ia mengambil masa kurang dari seminggu untuk tiga pegawai polis dari Bukit Aman untuk terbang ke London bagi merakamkan kenyataan saya, satu sesi yang mengambil masa kira-kira lima jam dan yang terperinci – perkataan demi perkataan dan para demi para artikel-artikel tersebut.

Mereka mengatakan satu minggu adalah masa yang lama dalam politik. Nah, satu minggu juga cukup lama untuk polis menyelesaikan siasatan mereka dan memberitahu dunia apa keputusannya. Dan kerana mereka telah menjadikannya untuk pengetahuan umum bahawa mereka terbang ke UK untuk merakamkan kenyataan saya mengenai siasatan mereka terhadap ketiga-tiga artikel itu, adalah kewajipan moral mereka untuk turut mendedahkan kepada awam hasil siasatan itu.

Saya telah menunaikan kewajipan sivik saya, jadi kini kewajipan Bukit Aman untuk menjalankan tugas mereka

Adalah sangat penting bagi polis memberitahu orang ramai apa yang saya beritahu kepada mereka (dan ini dirakam dan ditandatangani oleh saya). Dan apa yang saya katakan dalam tiga artikel yang diterbitkan telah menyebabkan bukti baru muncul yang membersihkan nama Peguam Negara dan membuktikan bahawa namanya digunakan oleh Pengerusi Tabung Haji, Abdul Azeez Abdul Rahim. Sekiranya penyiasatan polis mendedahkan hal yang sama maka jelaslah bahawa AG adalah mangsa dalam penipuan yang dilakukan oleh Azeez.

Dan jika benar AG adalah mangsa dalam penipuan yang dilakukan oleh Azeez, maka adalah tugas polis untuk mengatakan demikian demi kepentingan tidak hanya membersihkan nama AG tetapi juga memastikan bahawa pejabat AG adalah bebas daripada syak wasangka dan kredibiliti mereka dapat dipertahankan. Adalah penting untuk polis mengumumkan bahawa mereka telah menemui Azeez. Untuk membersihkan nama AG, mereka mesti menyoal siasat Azeez dan merakamkan kenyataannya. Saya sudah melaksanakan tanggungjawab saya dan kini polis mesti melaksanakan tanggungjawab mereka, jika mereka belum melakukannya.

Tujuan pegawai polis Bukit Aman datang ke UK adalah untuk menyoal saya dan merakamkan kenyataan saya dan mendapatkan kebenaran. Adakah kebenaran belum diperolehi? Sekiranya pihak polis telah mengatakan demikian. Sekiranya mereka mendiamkan diri, kesannya adalah apa yang dikatakan tentang AG adalah benar dan bahawa dia bukan mangsa penipuan. Dan dalam pernyataan saya kepada polis, telah dipersetujui bahawa bukti menunjukkan bahawa Azeez telah menggunakan nama AG untuk melakukan penipuan berterusan.

Oleh itu, polis harus mengatakan demikian atau tuduhan bahawa AG tidak boleh diperbetulkan dan dibersihkan.

Malaysia Today

PENAFIAN : Artikel pendedahan ini adalah diambil sepenuhnya dari laman blog Malaysia Today dengan tajuk asal The Next Step The Police Must Take To Clear The AG’s Name. Segala isi kandungan ini adalah dari penulis blog berkenaan dan pihak pru14.tv mungkin tidak bermaksud sedemikian. Pihak pru14.tv berharap pihak yang dituduh/diceritakan dalam artikel ini tampil membuat penafian jika ini merupakan fitnah dari pihak tak bertanggungjawab keatas dirinya, atau sebaliknya. Terima kasih.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*